петък, 31 януари 2014 г.

СТАРОТО И НОВОТО ЕВАНГЕЛИЕ, Гари Гили


ЦЪРКВА, ОБЪРНАТА КЪМ ТЪРСЕНЕТО:

Когато хората искат да разберат какво иска Бог за тях, като събрание, те обикновено отиват и четат Писанието – Деяния, посланията. Какво прави църквата, обърната към търсенето – тя се обръща към психологията, маркетинга, бизнес практиките, към светските философии:

1. Философията да усетиш нуждата;
Най-големите нужди днес са за щастие, себереализиране, излизане от самотата, брачни проблеми, самоуважение, такъв тип неща. Те намират какво искат хората и после започват да прекрояват евангелието и църквите, за да посрещнат тези нужди, които са усетили. "Нещастен ли си? – Ела при Исус, Той ще те направи щастлив; Самотен ли си – ела при Исус, той ще отнеме самотата ти; Страдаш от липса на самоуважение – ела при Исус, Той ще ти даде самоуважение." И така се опитват да изфабрикуват евангелие и църква, която да посрещне нуждите на хората.

2. Те имат методологията на пазара. Веднъж разбрали какво искат хората, те не само изработват метод да достигнат тези хора, те трябва и да изкарат на пазара продукта си за тези хора. По някакъв начин трябва да кажат на хората, че имат послание, което да посрещне техните нужди.
Предпоставката на маркетинга е, че на клиента трябва да се угоди, трябва да се поддържа щастлив, трябва да му се дава това, което иска, за да се успее. Освен това, трябва да рекламират продукта си, за да го продават. И какво прави обърнатата към търсенето, движена от пазара църква – те казват, че щом МакДоналдс са успели по тази методология и продават успешно продукта си, то и те ще успеят да продадат продукта "Исус" по същата методология.

3. Те изкривяват посланието на Евангелието. Сега трябва да имат и послание, което хората да искат да чуят.

4. Доктринален упадък. Водената от пазара, обърната към търсенето църква не се интересува от доктрината, не се интересуват от богословие. Те не вярват, че хората искат да слушат богословие, мислят, че хората не искат да си отварят Библиите и да разберат какво Бог има да каже. И така, тези църкви не поучават теология, не поучават Писанието и като резултат развиват много обширни църкви, но много "тънки". Като поговорката: "Километър широка, сантиметър дълбока." Няма никаква дълбочина в тези църкви и въпреки това, те растат с голяма скорост по целия свят.
Много се надявам се да виждате проблемите във всичко това.


СТАРОТО И НОВОТО ЕВАНГЕЛИЕ

"Старото Евангелие беше за накърнения Бог, новото евангелие е за наранените нас;
Старото Евангелие беше за греха, новото евангелие е за нуждите ни;
Старото Евангелие беше за нашата нужда от праведност, новото евангелие е за нашето себереализиране;
Старото Евангелие беше обидно за тези, които погиват, новото евангелие е привлекателно."

И сега: "Но ако и сами ние, или ангел от небето ви проповядва друго благовестие освен онова, което ви проповядвахме, нека бъде проклет. Както ей сега казахме, така пак го казвам: Ако някой ви проповядва друго благовестие освен онова, което приехте, нека бъде проклет." Галатяни 1:8, 9

ИСТИНСКОТО ЕВАНГЕЛИЕ...

"... НЕ Е човекът да се почувства добре за самия себе си, или за обстоятелствата си. ТО Е за неговото бунтовничество срещу СВЯТИЯ  БОГ, който в края на краищата ще го осъди за ада, ако не се покае и не повярва в Христос за прощение на греховете.

В контраст на това, новото евангелие е освобождение от ниско самочувствие, свобода от празнота и самота, средство за себереализиране и въодушевление, начин да получиш желаното от сърцето ти, средство да посрещнем нуждите си."

От поучение на Гари Гили за фалшивото евангелие.

Господи, моля те, говори в сърцата на хората Си, не ни оставяй в заблуда, не ни оставяй да следваме лужеучители и техните фалшиви евангелия, които противоречат на всичко, което Ти ни учиш в Словото Си. Господи, имай милост към многобройните заблудени душици, изстрадали и поддали се на лъжите, че вълците в овчи кожи ще посрещнат нуждите им. Събуди ни, Господи, всички нас, от заблуди, от лъжи, от гордост, от сън, от кома, от себедоволство, от себеправедност, СЪБУДИ НИ ЗА ТЕБ, ГОСПОДИ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар