понеделник, 24 март 2014 г.

АКО БИ ЗНАЕЛА ...




 Йоан4:
„10 Исус в отговор й каза: Ако би знаела Божия дар, и Кой е Онзи, Който ти казва: Дай Ми да пия, ти би поискала от Него и Той би ти дал жива вода?”
           
11 Казва Му жената: Господине, нито почерпало имаш, и кладенецът е дълбок; тогава отгде имаш живата вода?         
12 Нима си по-голям от баща ни Якова, който ни е дал кладенеца, и сам той е пил от него, и чадата му, и добитъкът му?
           
13 Исус в отговор й каза: Всеки, който пие от тая вода, пак ще ожаднее;        
14 а който пие от водата, която Аз ще му дам, няма да ожаднее до века; но водата, която ще му дам, ще стане в него извор на вода, която извира за вечен живот.
           
15 Казва Му жената: Господине, дай ми тая вода, за да не ожаднявам нито да извървявам толкова път до тук да изваждам.”


Обикновено така става, когато не знаем КОЙ Е ИСУС. 
Исус говореше на жената за духовни неща, а тя ги разбираше по един прагматичен начин – нещо, което ще ѝ послужи, ще я улесни, ще ѝ бъде полезно на нея.

Това, което отличава всички религии от Християнството е, че при тях боговете им приемат подкупи, за да им вършат добро. При Християнството, самият Бог стана откуп за нас, за да имаме вечен живот. А през този живот, благословенията и доброто, което Бог дава на изкупените Си, са доста различни от светските представи за добро и благословение. Това не са само прагматичните неща – просперитет, здраве, благоденствие в един временен отлитащ, като миг във вечността живот. Това са всички неща, които съдействат за добро на тези, които обичат Бога. Но това добро е целта – изграждане на Богопдобност и Вечен, истински живот – ЗОЕ. А до постигане на тази цел, Бог поставя много различни неща в живота ни, които не винаги биха се нарекли „добро”, според светските разбирания. Дори много лоши и страшни неща, случили се на хора, се оказва, че са имали съществено значение в живота им за тяхното изграждане, за живота им за Божията Слава и за Небесна награда. И това е, което виждаме в личностите, белязали и оставили отпечатък в хилядолетната Християнска  история. Общото между всички смирени, но мощно използвани от Бога хора е, че те са ЗНАЕЛИ КОЙ Е ИСУС.  И понеже не само са знаели, но са и Го познавали, те с радост са приемали мъчения и дори смърт заради Него.

От около 160 години насам, (и преди са се появявали спорадично, но тогава вече доста агресивно, масово и дори доминиращо) се появиха странни доктрини, чужди на здравото Библейско и историческо богословие. Началото на тази сатанинска атака срещу Божието Слово намери повод в Дарвиновата теория за еволюцията. Най-после враговете на Библията и на Християнската вяра намериха основание и оправдание да се отърват от Бога. Голямата трагедия, обаче е , че тези, които се наричат с името на Бога, вместо да застанат твърдо срещу тези атаки, много от тях отстъпиха и започнаха да търсят начини да помирят Словото с най-новите, тогава, „научни открития”. Отстъпиха пред подигравките на така наречените „учени” и „интелигенти”, които всъщност, в мъдростта си глупееха. Нещо повече, дори от своя страна започнаха да се подиграват на тези верни Божии хора, които вярваха безусловно в истинността на Божието Слово. И ако тогава на обикновените хора аргументите на "учените" са изглеждали логични и разумни, то сега, със задълбочаването на знанията и откритията, вече става все по-трудно, дори невъзможно да се обяснят вселената и живота без Бога.

Но злото вече беше сторено... От този период в Християнството навлезе отстъплението, за което говори Павел във 2 Солунци 2:3.

От тогава навлезе и прагматизмът – това, което ни върши работа, което ни съдейства да си живеем весело, мирно, безгрижно, безпроблемно, което ни улеснява, което прави църковните ни сгради и  царствата-господарствата да се пълнят. А ако някой ни каже, че и Бог отчаяно иска да ни послужи за тези неща, това така преборва съвестта ни, че направо я праща в нокаут.

Прагматични измамници яхнаха това течение, злоупотребявайки с нуждите на изстрадалите хора и си изградиха фабрики за промиване на християнски мозъци, носещи им огромни печалби.

Какво правят те – проповядват един Бог, който е средство за постигане на човешко, земно щастие. Откъсват, като цветчета в полето различни стихове, без контекст, за да си подкрепят философията и да ѝ сложат „библейска”  маска. Те почти никога не говорят за КРЪСТА, за ИЗКУПИТЕЛНОТО ДЕЛО НА ИСУС, за ГРЕХА на падналото човечество. Могат да ги споменат, или да ги представят в погрешна светлина, или  като ги изопачат според разбиранията си – с една дума проповядват ЕРЕС. Богът в техните послания е СРЕДСТВО,  а не ЦЕЛ на човешкото съществуване и стремеж.

Хвалят се с факта, че не говорят за греха, че са приятелски настроени и загрижени за хората, а всъщност са ЖЕСТОКИ  ВЪЛЦИ  ГРАБИТЕЛИ, защото ги ограбват от единствената надежда за спасение – да познават ИСУС ХРИСТОС. Хвалят се, че множества приемат Исус Христос за спасител, като отправят призив за това на събранията си, но този Исус, когото тези хора приемат НЕ Е ИСУС ХРИСТОС! Заблудените хора си мислят, че повтаряйки някакви думи, като заклинание ще им даде достъп до Небето, но след смъртта си, ще чуят Истинския Исус да им казва: „Никога не съм ви познавал, идете си от мен!”
Исус, за когото те знаят е измислен от тези проповедници и представян пред тях, като един дух в лампа, чийто господари сме ние и ако имаме достатъчно вяра – тоест, ако знаем как точно да разтъркаме лампата, той ще излезе и ще ни каже: „На вашите услуги, Господарю! Вашите желания са закон за мен!”  Всичко се свежда, според тях до това, да притежаваме ЛАМПАТА – вяра. Те я разглеждат, като най-важно условие за постигане на целите на хората. В нея се съдържа силата, според тях, дори самия бог е в нея. Ако я имаме, тази лампа-вяра, според тях, значи сме уловили бога в нея и той е на наше разположение!

Току-що ви описах в груби щрихи философията на проповедниците от „Слово на вяра” – съвременните представители на отстъпническата църква-блудница, флиртуваща и блудстваща със света.

ИСТИНАТА

А каква е ИСТИНАТА, която четем в Словото – Бог съживява хората, които са мъртви в греховете си:
Ефесяни 2:1
„И съживи вас, когато бяхте мъртви чрез вашите престъпления и грехове

Как ги съживява?
Праща Святия Си Дух до тях и Той дава Божествения живот ЗОЕ на техния дух и така техният дух вече може да вижда и разпознава Своя Създател. Така Бог им се открива.
Казва им КОЙ Е ТОЙ и какво е направил за тях и те са способни да Го разберат:
Еремия 31:33
„Но ето заветът, Който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им, И ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат Мои люде;”

Ще сключи Завет, с тях, като им разясни всички клаузи. Ще им покаже как е било възможно изобщо да има такава милост за тях. Ще им разкрие Бащиното Си Си Сърце, което ДАДЕ в жертва единородния Си Син на кръста на Голгота, за да изкупи за СЕБЕ СИ Народ. Народ, на чиито сърца да запише закона Си и Той да им бъде БОГ и те да са НЕГОВИ хора. И така със скъпоценната кръв, да бъде подписан и подпечатан този завет:
Евреи 9:20
"Това е кръвта, пролята при завета, който Бог е заповядал спрямо вас."

Ще им покаже и те ще разберат, че бидейки в Завета, трябва и те, като Възлюбения Син на Бога да преминат през СМЪРТТА НА КРЪСТА,  за да участват и във  Неговото ВЪЗКРЕСЕНИЕ.
Римляни 6:5
Защото, ако сме се съединили с Него чрез смърт подобна на Неговата, ще се съединим и чрез възкресение подобно на Неговото;
Йоан 12:24
Истина, истина ви казвам, ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава самотно; но ако умре, дава много плод.

Ще им демонстрира жертвата Си на Кръста и те ще разберат какво е струвало това на Отец и на Сина.
1 Петрово 1:18,19
„като знаете, че не с тленни неща - сребро или злато - сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист”

Ще им каже лично, какво означава смърт, подобна на Неговата:

Матей 10:39
Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.
Матей 16:25
Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.
Марк 8:35
Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене и за благовестието, ще го спаси.
Лука 9:24
Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене, той ще го спаси.
Лука 17:3
Който иска да спечели живота си, ще го изгуби; а който го изгуби, ще го опази.
Йоан 12:25
Който обича живота си, ще го изгуби; и който мрази живота си на този свят, ще го запази за вечен живот.

И че това е толкова важно, че тези думи на СПАСИТЕЛЯ са предадени и в четирите Евангелия, а в две от тях са повторени!
А измамниците-лъжеучители заблуждават ленивите да си четат Словото, че могат да си задържат техния живот и едновременно с това да имат и Божия Живот?!? След като самият Исус казва ясно и недвусмислено точно обратното!
Какво означават всъщност тези думи? Означават, че животът, който имаме, всъщност не е наш, ние принадлежим на Бога – ние сме негова собственост, Негов народ, изкупен от смъртта с ЦЕЛ. И тази цел НЕ Е да си изживеем жалкия кратък земен живот  за себе си, според нашите желания, а да го изживеем за НЕГОВА СЛАВА:
Ефесяни 1:12
тъй щото, да бъдем за похвала на Неговата слава ние, които отнапред се надеехме на Христа,

Ще ни каже лично, какво е вечен живот:
Йоан 5:24
Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение, и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот, и няма да дойде на съд, но е преминал от смъртта в живота.
Йоан 6:40
Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот, и Аз да го възкреся в последния ден.
Йоан 6:47                
Истина, истина ви казвам, Който вярва [в Мене] има вечен живот.
Йоан 12:50
И зная, че онова, което Той заповядва, е вечен живот. И тъй, това, което говоря, говоря го така, както Ми е казал Отец.
Йоан 17:3
А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.

Ще ни се изяви и ще ни се открива, така че да Го познаваме лично:
Еремия 31:34
„И няма вече да учат Всеки ближния си и всеки брата си, И да казват: Познайте Господа; Защото те всички ще Ме познават, От най-малкия до най-големия между тях, казва Господ; Защото ще простя беззаконието им, И греха им няма да помня вече.”

СЕЛА

Докато не знаеше Кой е този, Който ѝ говореше на кладенеца, Самарянкта приемаше прагматично само подаръците, които си мислеше, че Исус и предлага. Но когато Той и се изяви:
Йоан 4:26
Казва й Исус: Аз, Който се разговарям с тебе съм Месия.

„Остави стомната си, отиде в града и каза на хората:     
Дойдете да видите човек, който ми казва всичко, което съм сторила. Да не би Той да е Христос?”

Забрави за какво е дошла на кладенеца, остави стомната, заедно със земните си грижи и отиде да свидетелства на хората, че е намерила Месията, за когото тя знаеше, че като дойде, ще открие всичко на хората:
„39 И от тоя град много самаряни повярваха в Него поради думата на жената, която свидетелствуваше: Той ми каза всичко, което съм сторила.”

Така и всички хора, на които Исус не им се е открил, които не Го познават лично, а само по изопачени изкривени говорения на безсмислени „учители”, биха искали от Него само земни, материални, прагматични неща, такива, чрез които животът им да стане по-лесен, по-удобен, по-привлекателен, да са щастливи тук, на земята!

Но когато Бог им се открие, когато разберат КОЙ Е ТОЙ, КАКВО Е НАПРАВИЛ, тяхната реакция ще е ПОЧИТ, БЛАГОГОВЕНИЕ, ПОСВЕЩЕНИЕ, ЛЮБОВ, ПОКОРСТВО, ПЪЛНО ПРЕДАВАНЕ.
Блясъкът и привлекателността на този свят, на този земен живот ще се стопят и изгубят в СВЕТЛИНАТА НА ЕДИНСТВЕНИЯ, ИСТИНСКИ БОГ, който е благоволил в човеците. Тогава ще се почувстват абсолютно недостойни и ще възкликнат, като Давид:
„Кой съм аз, Господи Боже, и какъв е моят дом, та си ме довел до това положение?”   
(1 Летописи 17:16)

Защото ще разберат, че са удостоени с най-великата милост и привилегия – да са осиновени от самия Създател, от Самия БОГ! И най-голямото благословение за тях е самият БОГ с тях!

БОГ С НАС, ЕМАНУИЛ!

Това е истинското богатство, истинското благословение, истинското благоденствие, истинското благополучие – Бог, който е с нас – винаги – и в добро и в зло, в глад и ситост, в оскъдица и изобилие, в болка и здраве, в мъка и в щастие, в бедност и богатство...
Този който е измислил българската дума „Бог-ат”, явно е познавал Бога, защото тя, всъщност означава „Такъв, който има много от Бога”.

Това е истинското богатство...

ИСУС ХРИСТОС

Него да придобием, а всичко останало е ... измет! 
Поне така казва Павел, а той знае какво говори...

Няма коментари:

Публикуване на коментар