събота, 7 юни 2014 г.

ИЗУМИТЕЛНА СЛЕПОТА





Господи, моля Те, дай на Твоите хора разпознаване.

По времето на Исус, фарисеите виждаха в действията на Исус нарушаване на закона на съботата, а оставаха слепи за изцелението, или развързването на човека.
"Исус им рече: Ако бяхте слепи, не бихте имали грях, но понеже сега казвате: Виждаме, грехът ви остава." Йоан 9:41 
Тогавашните фарисеи изследваха писанията, мислейки, че в тях има вечен живот, но същите писания сочеха към Исус, а те останаха слепи за това, не Го разпознаха и пропуснаха вечния живот:
"Вие изследвате писанията, понеже мислите, че в тях имате вечен живот, и те са, които свидетелствуват за Мене и пак не искате да дойдете при Мене, за да имате живот." Йоан 5:39,40 

Съвременните фарисеи са слепи за измамите на лъжеучителите и техните лъжеучения, но си мислят, че "виждат" прекрасно мотивите на някой, който се опита да ги подложи на съмнение.
Те остават слепи за изпитването им чрез Словото, но "виждат" завист, омраза, одумване, злоуботреба с доверие.
Остават слепи за опасността, която ги грози, следвайки човешки философии, а не Исус, но "виждат", че са в съвършеното правилното състояние, че пребъдват в Исус.
Остават слепи за пълната противоположност на посланието на лъжеучителите на посланието на Исус, но "виждат", че някой се опитвал да ги промени, да ги научел на своето си нещо, което, всъщност е Библейската доктрина, за разлика от лъжеучението, което е човешка доктрина.
Остават слепи за това, че са погиващи и заблудени, но "виждат" липса на любов в тези, които се опитват да изтръгнат погиващите измежду зъбите на противника.
Остават слепи за призива от Словото да изпитваме духовете, но "виждат" в изпитването съдене и съдят "съдещите", които, всъщност са изпитващи. Но обвинявайки в съдене, те самите съдят и попадат точно под забраната, на която се позовават, защото вършат същото, в което обвиняват другите и то несправедливо.

Исус не ни забрани да съдим, Той ни забрани да съдим другите, когато в същото време вършим същото, за което ги съдим. Исус ни забрани да бъдем лицемери.

Но ни призова да съдим и дори ни каза как:
Йоан 7:24 
"Не съдете по изглед, но съдете справедливо."



Възможна ли е такава изумителна слепота? Възможно ли е да "виждаш" едно, а реалността да се окаже съвсем различна?

Откровение 3: "17 Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол,
18 то съветвам те да купиш от Мене злато, пречистено с огън, за да се обогатиш, и бели дрехи, за да се облечеш, та да се не яви срамотата на твоята голота, и колурий, за да помажеш очите си, ТА ДА ВИЖДАШ.
19 Ония, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен да се покаеш."

Духовната слепота е неспособността да разбираме, възприемаме и вярваме духовните Истини.
Има четири причини за духовната слепота:




  • Гордост;  Гордостта изкривява истината в нашите очи, кара ни да се чувстваме по-умни, по-интелигентни от другите,кара ни да мислим, че нашата истина е единствената истина. Божието Слово е недвусмислено за това:
"Но Той дава една по-голяма благодат; затова казва: "Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат"".  Яков 4:6 
    "Защото, ако и да е възвишен Господ, пак гледа на смирения; А високоумния познава от далеч." Псалми 138:6

    ЛЕЧЕНИЕ – смирение и покорство на Бога и Неговото Слово.
    • Грях; Грехът замъглява духовната ни чувствителност. Ние може да си мислим, че сме свободни, но всъщност сме контролирани от греха. Поради греха, на нас ни харесва повече да бъдем в събрания и да слушаме проповедници, които не биха ни обвинили в грях, а биха ни научили, как да живеем комфортно в него, докато съвестта напълно бъде заглушена.
    "Исус им отговори: Истина, истина ви казвам, всеки, който върши грях, слуга е на греха." Йоан 8:34
    "А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бесовски учения,
    чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла," 1 Тимотей 4:1,2
    "
     Защото копнежът на плътта е враждебен на Бога, понеже не се покорява на Божия закон, нито пък може;" Римляни 8:7

    ЛЕЧЕНИЕ – Покаяние, съкрушение
    • Прекалена заетост със светски нещаП; Прекалената заетост със светски и материални неща отнема фокуса и вниманиет ни от това, което наистина е съществено – Истината и взаимоотношенията ни с Бога.  Ежедневната ни заетост, лесното ни предаване на пристрастявания от всякакъв вид – телевизия, спорт, забавления, интернет, отнемат времето и внимамието ни от Бога. Дори добри, на пръв поглед неща, като служение, взаимоотношения с приятели могат да ни отделят от Бога.
    Виждайки, че точно тези светски и материални неща, взаимоотношенията ни, са във фокуса на вниманието на хората, лъжеучителите насочват вниманието си точно върху поучения в тези сфери. В това се крие тайната на "успеха" им – в маркетинговата политика, а не във вятността им към Словото.  Техните поучения са човекоцентрирани, а не Богоцентрирани. Преподават светски бизнес и психологични практики, като ги маскират тук там с някоя съдрана кръпка от Словото.
    "Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона." Матей 6:24 

    ЛЕЧЕНИЕ – Служене на Единствения Господар на господарите.
    • Невежество; Не става въпрос за липса на интелигентност, или за неграмотност, а за духовно невежество – липсата на познаване на Бога. Лъжеучителите много усърдно се стараят да представят на слушателите си един съвсем различен Бог, абсолютно различен Исус и съвършено друго евангелие от Библейските Бог, Исус и Евангелие. Хората, посещаващи "служби" и телевизионни шоута на лъжеучители са абсолютно зависими от учителите си и занемаряват четенето на Словото, молитвата и общението със Святия Дух. 
    "Прочее, това казвам и заявявам в Господа, да не се обхождате вече, както се обхождат и езичниците, по своя суетен ум, помрачени в разума, и странни на живота от Бога поради невежеството, което е в тях, и поради закоравяването на сърцето им;" Ефесяни 4: 17, 18

    "Людете Ми загинаха от нямане знание;" Осия 4:6

    ЛЕЧЕНИЕ – Задълбаване в Словото, заедно с Автора, престояване в Божието присъствие.

    Мили братя и сестри, нека не се закоравяваме срещу укор, предупреждение и поправление. Никой не е застрахован от измама. Опитайте се да преодолеете, първосигналните "табели" с несъществени дреболии, които противникът ви навира в очите, всеки път, когато Бог изпрати предупреждение към вас. Проверете това, което ви казват, може пък да се окаже и вярно.
    Ако самият Павел, докато беше Савел – този, който беше учил в нозете на Гамалиил, който беше по закон безгрешен, си мислеше, че върши Божията воля, преследвайки Божиите хора, мислите ли, че ние сме по-предпазени от него?

    Приемайте  изобличението, като израз на Божията любов: "Ония, които любя, Аз ги изобличавам". 
    Божита любов беше, поради която Бог изпрати до мен хора и проповедници на Неговата Истина с изобличение и поправление. Божията любов е, която ме изобличи, съкруши и ме доведе до покаяние. Божията Любов е, която не ми позволява да подминавам заблудите, които вече ми е открил Бог, без да предупредя за тях.

    Моля ви, проверете. Проверете дали не казвам истината... Проверете сами, не се доверявайте на "авторитети", забравете предубежденията, подложете на съмнение всичко, което има връзка с основите на вашата вяра, с познаването на Бога.

    Молете се Бог да ви даде благодат да виждате и да разбирате Божието Слово. Молете се Святият Дух да махне превръзката от очите, докато четете.


    И за Бога, не е въпрос на начин на проповядване, нито на завист, нито на омраза...

    Това е въпрос на ЖИВОТ И СМЪРТ.

    УСЪМНЕТЕ СЕ!  ПРОВЕРЕТЕ!   ИЗПИТАЙТЕ!

    И нека Бог да даде един ден да кажем всички:
    "Бях сляп, но виждам днес"

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар