вторник, 10 юни 2014 г.

КАК ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ ЕЗИЧНИЦИТЕ


Сблъсках се с този проблем, когато един много близък човек, отпаднал от вярата заради многобройни разочарования ми цитира Римляни 2:14, като оправдание за това, че не било задължително да се вярва в Исус Христос. Бог щял да съди невярващите според закона на сърцата им и според тяхната съвест.
Тъй като видях, че и вярващи хора разбират този стих погрешно, не мога да подмина тази заблуда, защото се отнася до самото естество на вярата в Исус Христос.

Само този стих, откъснат от контекста заблуждава, че има друг начин на спасение, че има друг път, освен Христос, че има шанс за езичниците, които не са чули за Христос. Но това не е посланието на Павел в Римляни 2.

Първо, никога не трябва да си изграждаме доктрина въз основа само на един стих и второ, за да избегнем недоразумения, трябва да четем контекста.

В първите три глави на Римляни Павел разяснява греховността на човечеството, отношението на Бог към греха, ролята на закона при съденето от Бога и разликата между вярващи и невярващи  юдеи и езичници.

Специално във втора глава, Павел разяснява ролята на закона при съденето на юдеи и езичници. В стих 12 става въпрос за НЕНОВОРОДЕНИ юдеи и езичници:
"12 Защото тия, които са съгрешили без да имат закон, без закон ще и да ПОГИНАТ; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат СЪДЕНИ."

И едните и другите ще погинат. Защо? Защото съдените под закон юдеи, не могат да се оправдаят чрез закона, ако са само слушатели, а не и изпълнители. (Стих 13). А е достатъчно една само заповед от закона да не изпълниш и си ОСЪДЕН.


В стихове 14-16 става въпрос за НОВОРОДЕНИ езичници:
"14 (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си,
15 по това, че те показват действието на закона НАПИСАНО НА СЪРЦАТА ИМ, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават),
16 в деня, когато Бог чрез Исуса Христа ще съди тайните дела на човеците СПОРЕД МОЕТО БЛАГОВЕСТИЕ."

Изречението не свършва в края на 14-ти стих, а в края на 16-ти. Това са езичниците, на които Павел е предал Благовестието, на които той е апостол (Римляни 11:13).
Освен това, единствените хора, за които в Словото е казано, че законът ще бъде написан на сърцата им са тези, с които Бог сключва НОВИЯ ЗАВЕТ:
Еремия 31
"31 Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом НОВ ЗАВЕТ;
32 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им, В деня, когато ги хванах за ръка, За да ги изведа из Египетската земя; Защото те престъпиха Моя завет, Поради което Аз се отвърнах от тях, казва Господ.
33 Но ето заветът, Който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им, И ЩЕ ГО НАПИША НА СЪРЦАТА ИМ; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат Мои люде;"

За да избегнем объркване, Новият завет не е сключен с езичниците, а с "Израилевия дом и с Юдовия дом". Езичниците са присадени на питомната маслина, поради отсичане на клони от нея. (Римляни 11:17-24). Исус Христос дойде точно там, където са тези домове. Изпълва ни със силата на Святия Дух, за да бъдем свидетели за Него, като се започне от Ерусалим, цяла Юдея, Самария... и тогава до края на земята (Деяния 1:8).

Защо новородени хора искат да вярват, че стих 14 се отнася до НЕновородени езичници? От грижа и съжаление към езичниците, които не са чули Благата вест? Да съхранят репурацията на Бога, ако някой си помисли, че Бог е несправедлив, поставяйки някои да се родят в такива страни, където трудно може да се чуе и почти невъзможно да се изповядва Христос?


Ако си толкова загрижен, скъпи братко за нечулите за Христос езичници, иди им разкажи за Него!
Бог Е справедлив, независимо от това дали ние разбираме Неговите мисли, начини и пътища!
Но това не може да бъде причина да си измисляме, или да вярваме в доктрина, която не е Библейска. Не е причина, да умаловажаваме, или отричаме спасителното дело на Исус Христос на кръста, защото точно това е резултатът от тази заблуда.

Йоан 14:6 
"Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; НИКОЙ не дохожда при Отца, освен чрез Мене."

Няма друг път, освен ИСУС ХРИСТОС!
Няма друга истина, освен ИСУС ХРИСТОС!
Няма друг живот, освен ИСУС ХРИСТОС!
Няма друга врата, освен ИСУС ХРИСТОС!

Няма коментари:

Публикуване на коментар