неделя, 1 декември 2019 г.

ЗА ДЕНЯ И ЧАСА




Матей 24:36 А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.

Защо никой, освен Отец не знае деня и часа на Второто идване на Исус?

Не защото Отец не се доверява на Сина Си, или на ангелите Си, а защото денят и часът не са някакъв фиксиран момент, а зависят от изпълването на определен брой вярващи и този брой е единствено в компетенцията, силата, функцията и волята на Отец да бъде определено какъв е и кога се е изпълнил.
Деяния 1:7Той им рече: Не е за вас да знаете години или времена, които Отец е ПОЛОЖИЛ В СОБСТВЕНАТА СИ ВЛАСТ. 
Лука 21:24Те ще паднат под острието на ножа, и ще бъдат откарани в плен по всичките народи; и Ерусалим ще бъде тъпкан от народите, ДОКЛЕ СЕ ИЗПЪЛНЯТ ВРЕМЕНАТА на езичниците. 
Римляни 11:25Защото, братя, за да не се мислите за мъдри, искам да знаете тая тайна, че частично закоравяване сполетя Израиля, само ДОКАТО ВЛЕЗЕ ПЪЛНОТО ЧИСЛО НА ЕЗИЧНИЦИТЕ.

В същото време, Исус ни казва как да разпознаем наближаването на това събитие и ни дава белезите, по които да го разпознаем. Това, че подобни неща са се случвали в миналото, не означава, че можем да се успокоим и да изключим възможността това да се случи скоро, или докато сме физически живи на тази земя. Мотивът за родилните болки от Исая е пренесен и в разговора на Еленския хълм от Господ Исус в трите синоптични Евангелия и после коментиран в посланията (Галатяни, 1 Коринтяни, 1 Солунци) и илюстриран в Откровение. Тоест, белезите, посочени от Господ Исус ще се учестяват и ще стават все по-интензивни с времето. Това е допълнителен белег, по който да разпознаем наближаването на този момент.
Нещо повече, сам Господ Исус ни насърчава да се вглеждаме в белезите, да разпознаваме времената и сезоните, за да не ни постигне „оня ден“ внезапно:
Лука 21: 
29 И каза им притча: Погледнете смоковницата и всичките дървета.30 Когато вече покарат, вие, като видите това, сами знаете, че лятото е вече близо. 
31 Също така и вие, когато видите, че става това, да знаете, че е близо Божието царство. 
32 Истина ви казвам, че това поколение няма да премине докле не се сбъдне всичко това. 
33 Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат. 
34 Но внимавайте на себе си, да не би да натегнат сърцата ви от преяждане, пиянство и житейски грижи, и ви постигне оня ден внезапно като примка; 
35 защото така ще дойде върху всички, които живеят по лицето на цялата земя. 
36 Но бдете всякога, и молете се, за да сполучите да избегнете всичко, което предстои да стане, и да стоите пред Човешкия Син.

Тук стих 34 е със същото послание, като аналогията с Ноевите дни от Матей 24:37.

Ако бедствията, следствие от Божия гняв ще постигнат всички, които са по лицето на цялата земя, как бихме могли да "сполучим да ги избегнем"? Да, ще бдим и ще се молим, но къде ще сме, когато това сполети земята?
Ако го избегнем, може би, няма да сме на земята за този период, докато се излива Божия гняв.

1 Солунци 5: 
1 А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише; 
2 защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. 
3 Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ГИ постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат. 
4 НО, ВИЕ, БРАТЯ, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец.

В този пасаж апостол Павел ни уверява, че ако сме в Светлината, няма да ни постигне „оня ден“, като крадец. Това ще се случи само на тези, които са в тъмнина.

Накратко, сезоните сме призвани да разпознаваме, а точния ден и час, няма нужда да знаем.
Ако сме в Светлината, ще знаем, когато приближи и ще сме готови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар