събота, 21 декември 2013 г.

СКРЪБТА или 15 неща, които бих желала да съм знаела за скръбта, Терин О'Браян


След година на скръб, научих много. Направих също някои грешки по пътя. Днес съм записала 15 неща, които бих желала да съм знаела за скръбта, когато започнах моя собствен път.

Посвещавам това на някого, който е по този път:



1. Ще се почувстваш, сякаш светът е свършил. Уверявам те, че не е така. Животът ще продължи... бавно. Ново "нормално" ще дойде... бавно.


2. Няма значение колко зле се чувстваш този ден, той е само един ден. Когато отидеш да спиш плачейки, ще се събудиш в нов ден.


3. Скръбта идва на вълни. Може да си добре един час и да не си добре следващия. Добре, един ден, зле на следващия ден. Добре един месец, зле следващия. Научи се да се движиш с потока на това, което сърцето и ума ти усещат.


4. Няма проблем да плачеш. Прави го често. Но няма проблем да се смееш също. Не се чувствай виновен, че чувстваш положителни емоции, дори когато става въпрос за загуба.


5. Грижи се за себе си, дори и ако нямаш желание за това. Яж здравословно. Спортувай. Прави нещата, които обичаш. Не забравяй, че все още живееш.


6. Не се затваряй за хората. Не прекъсвай взаимоотношения. Ще нараниш себе си и другите.


7. Никой няма да откликне съвършено на скръбта ти. Хора, дори хора, които обичаш ще те разочароват. Приятелите, които си мислел, че ще бъдат до теб, няма да са там, а хора, които едва познаваш, ще ти подадат ръка. Бъди готов да си великодушен към останалите. Бъди готов да преминеш през болка и прошка към реакцията на другите.


8. Бог ЩЕ бъде до теб по съвършен начин. Той никога, никога няма да те разочарова. Той ще ти позволи да крещиш, да плачеш, и да де съмняваш. Хвърли всичките си емоции в Него. Той е близо до съкрушените по сърце.


9. Отдели време наистина да си спомниш човека, когото си загубил. Пиши за него или нея, върни се към всички спомени с него, или нея, наистина се потопи във всички добри моменти, които сте имали с този човек. Това ще ти помогне.


10. Да се изправиш лице в лице със скръбта е по-добре, отколкото да бягаш от нея. Не се крий от болката. Ако го направиш, тя ще тлее, ще расте и ще те погълне.


11. Ще питаш: "Защо?" Повече пъти, отколкото си мислиш, че е възможно, но може никога да не получиш отговор. Това, което помага е да питаш: "Как? Как мога да живея живота по-пълно, за да почета моя любим човек? Как мога да обичам повече, как мога да прегърна другите, как мога да се променя и да раста, поради това?"


12. Ще се опиташ да избегнеш мъката, като станеш зает, зает, зает. Ще си помислиш, че ако не мислиш за нея, тя просто ще си отиде. Това всъщност не е вярно. Отдели време да минеш през нея и да отболи.


13. Алкохол, секс, наркотици, хобита, работа, взаимоотношения, и т.н., няма да отнемат болката. Ако използваш всичко това, за да се опиташ да притъпиш болката, това ще направи нещата по-зле в дългосрочен план. Потърси помощ, ако се справяш с тъгата по нездравословни начини.


14. Няма проблем да помолиш за помощ. Няма проблем да се нуждаеш от хора. Всичко е наред, всичко е наред, всичко е наред.


15. Мъката може да бъде красива и дълбока и пълна. Не се страхувай от нея. Движи се с нея. Ще се изненадаш от това, което скръбта може да те научи.

Кои са нещата, които сте научили за мъката, които ви се иска да сте знаели в началото на загубата?

Няма коментари:

Публикуване на коментар