петък, 4 юли 2014 г.

ОПАСНОСТТА ОТ ГРЕШНАТА ПАРАДИГМА

Парадигмата, най-общо е модел на мислене -- система от разбирания и методи за постигане на определена цел.
Парадигмата е като карта на местността. Имайки картата, човек сравнява характерни обекти, пътища, посоки, изобразени на нея с обектите, пътищата и посоките в местността и по този начин се ориентира за местоположението си и за дестинацията си.

Какво става, обаче, когато имаш грешната карта?
Тотално объркване! Дори да намериш комбинация от обект, път, посока от картата, съответстваща на част от местността, то останалите ориентири не съответстват. Такъв човек, просто се е загубил. Но има и по-тежка форма на загубване – когато човек, недопускайки възможността да е взел грешната карта, започва да вижда местността не такава, каквато е, а да предефинира ориентирите от местността, нагаждайки възприятията си за тях, според картата си. По този начин той вече няма реална представа за местоположението и посоката си. С колкото повече несъответствия се сблъсква, толкова повече деформира действителността в съзнанието си и толкова повече се отдалечава от способността да я види види реално. Такъв човек е тотално загубен.

Така е и с грешната парадигма за Бога, за света и за живота.
Единственият Бог-Създател е дал на творението Си, не само вярната карта, но дори атлас от верните карти и обширен пътеводител в лицето на Неговото Слово – Библията. (Йоан 1:1-3) Само и единствено Бог, който е Господар и създател на пространството и времето и хората, е авторът на верния атлас от карти и на достоверния пътеводител. (Псалми 119:160; Йоан 17:17)

Грешните парадигми за Бога, света и живота са плод на жалки, и немощни опити на миниатюрните, нищожни (в сравнение с Бога) хора, на базата на това, което виждат около себе си, за ограниченото време в което го наблюдават, да нарисуват карта на местността от собствената си гледна точка. (Исая 55:8,9)

Съжалявам, че трябва да съобщя това на всички горди, себецентрирани, самодостатъчни и "мъдреещи" представители на човешкия род, но ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!!!


Това е причината за принципните разлики между човешките философии, религии и мирогледи с Божията Истина. Това е причината, също, дори хора, които твърдят, че вярват в Бога, но НЕпреживели съживителното действие на Светия Дух, да не могат да видят Божията Истина в Неговото Слово. Те се стремят да нагодят Атласа и Пътеводителя от Бога към своята си ограничена миниатюрна карта, в резултат на което тотално загубват представа за действителността. А големи части от Словото, които изобщо не могат да се поберат в миниатюрната им карта, те арогантно обявяват за митове, приказки, легенди, или просто за ненужни.

Тъй като никога не са били издигнати в онази близост до Бога, в която Той да им покаже дори за кратко, дори част от действителността от Неговата гледна точка, те остават тотално слепи и заблудени за истинското си състояние по отношение на Бога, за позицията, в която се намират и за вярната посока, която да ги заведе до Истината.

Това е причината толкова много хора да виждат "несъответствия" и "противоречия" в Божието Слово.
Разбира се, много новородени християни, в началото на пътя си, също не разбират някои неща от Словото. Но Духът от Бога, който е съживил  техния дух и чиято функция е да ги учи, им свидетелства за Истината и те имат увереността за нея, дори да не разбират всичко. А в процеса на освещение, на обновяване на ума им, Божият Дух им разкрива все повече и повече от Своята Истина – Исус Христос:
"А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене." Йоан 15:26
Казва Исус Христос, който е пътят, ИСТИНАТА  и животът.

Каква е голямата опасност от грешната парадигма?

За непознаващите Бога, това е опасността да останат завинаги отделени от Източника на Живота – Бог.
Опасността за тези, които познават, или мислят, че познават Бога, е че хора с грешни парадигми, наричащи себе си "християни" и дори пастори, водят след себе си множества в грешната посока – към погибел!
Те са вълците в овчи кожи, за които предупреди Исус в Матей 7:15; Те са лъжепророците, за които Той предупреди в Матей 24:11; Матей 24:24 и Марк 13:22. И за които Йоан предупреди в 1 Йоаново 4:1. Те са лъжеучителите, за които предупредиха Петър и Павел в 2 Петрово 2:1; Галатяни 4:17; 2 Тимотей 4:3.
А множествата са или привлечени от тях неновородени изгубени души, или новородени християни, но лениви, непокорни и  непредоставящи се на обучението на Светия Дух.

Има и трета група. Това са скъпоценни на Бога Негови хора, които са толкова щастливи в Бога и хвърчащи в облаците, че или не допускат съществуването на тази опасност, или си мислят, че Бог ще ги пази, дори когато пренебрегват предупрежденията Му да бъдат трезвени и будни. Те с доверие се спускат към всяко нещо с етикет "християнско" и за съжаление, много често биват заблуждавани.
"защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно и избраните." Марк 13:22
Ако нямаше такава опасност, Исус нямаше да предупреди за крадците и наемниците:
"Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби: Аз дойдох за да имат живот, и да го имат изобилно.
Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.
Който е наемник, а не овчар, и не е стопанин на овцете, вижда вълка, че иде, и, като оставя овцете, бяга; и вълкът ги разграбва и разпръсва." Йоан 10:10-12

Опасността е реална и действаща!
Какво можем да направим ние, за да защитим себе си и събратята си?

Първо, трябва да изпитаме себе си – дали се доверяваме напълно на единствения правилен атлас и пътеводител – Божието Слово и дали се доверяваме напълно на Автора – Святия Дух да ни помага в разчитането им.

Второ, като забележим някой да раздава грешни карти, или да води хора по грешна карта – да предупредим за измамата! Дори и обикновена овца, в ръцете на Добрия Пастир, вижда по-добре от пастири, които "са се обърнали към своя си път, Всеки за печалбата си" (Исая 56:11). Всъщност, тази овца вижда и тях...

В прав текст това означава да приемаме Божието Слово такова, каквото то самото твърди, че е – ИСТИНА. И да съобразяваме всичко – мислите си, действията си, живота си с НЕГО.

Увереността в истинността и непогрешимостта на БОЖИЕТО СЛОВО – Библията е първата и основна предпоставка за притежание на правилната парадигма.




Няма коментари:

Публикуване на коментар