събота, 12 юли 2014 г.

КАК ДА ОТГОВАРЯМЕ НА БЕЗУМНИЯ?


Притчи 26:4
"Не отговаряй на безумния според безумието му, Да не би да станеш и ти подобен нему."
Притчи 26:5
"Отговаряй на безумния според безумието му, Да не би да се има мъдър в своите си очи."


Тези два стиха, обикновено се включват в списъка с така наречените "противоречия" в Библията. Но в Словото се казва, че на ОНИЯ ВЪНШНИТЕ, се говори в притчи, а на вътрешните Си, Бог разкрива тайните Си:
Марк 4:11
"И каза им: На вас е дадено да познаете тайната на Божието царство; а на ония, външните всичко бива в притчи;"


Дори само с обикновена човешка логика, можеш да си направиш извода, че трябва да се реагира според случая. Ако има опасност с отговора си да стигнеш и ти почти до безумие, не му отговаряй според безумието.
Но ако има опасност безумният да се възгордее, че те е надхитрил и те е провокирал да отговориш безумно, трябва да му отговориш с Божията мъдрост така, че да забрави да се прави на мъдър вече пред тебе.

Дори фактът, че тези два стиха са поставени един след друг, ни показва, че Бог иска да разсъдим и да видим разликата между тях. А ако не ни достига мъдрост, имаме обещанието, че Бог ще ни даде и няма да ни укорява, когато поискаме от Него. (Яков 1:5)

Исус Христос илюстрира тези две притчи съвършено в Евангелието от Марк:
Марк 8:11,12
"И фарисеите излязоха и почнаха да се препират с Него; и като Го изпитваха, поискаха от Него знамение от небето.
А Той въздъхна дълбоко от сърце и рече: Защо тоя род иска знамение? Истина ви казвам: На тоя народ няма да се даде знамение.
И остави ги, влезе пак в ладията, и мина на отвъдната страна."


В този случай, Исус подейства според стих 4. Божият Син нямаше нужда да се доказва пред тези, които така или иначе вече бяха решили в сърцата си, че Той не е Месията. Всъщност, дефиницията за "безумие" е, да кажеш в сърцето си, че няма Бог. А супер безумие е, да си изследвал писанията, да виждаш изпълнението им от самия Бог в плът пред очите ти и да казваш в сърцето си, че не е Той! Никакво знамение не би изкарало безумието на тези фарисеи:
Притчи 27:22
"Ако и с черясло сгрухаш безумния в кутел между грухано жито, Пак безумието му няма да се отдели от него."


Но ето как реагира Исус в друг случай:
Марк 11:
"18 И главните свещеници и книжниците чуха това; и търсеха начин как да Го погубят, защото се бояха от Него, понеже целият народ се чудеше на учението Му.
...
27 И дохождат пак в Ерусалим; и когато ходеше в храма, идват при Него главните свещеници, книжниците и старейшините, и Му казват:
28 С каква власт правиш това? или кой Ти е дал тая власт да правиш това?
29 Исус им рече: Ще ви задам и Аз един въпрос; отговорете Ми, и Аз ще ви кажа с каква власт правя това.
30 Иоановото кръщение от небето ли беше, или от човеците? Отговорете Ми. 



31 И те разискваха помежду си, думайки: Ако речем - От небето, ще каже - Тогава защо не го повярвахте?
32 Но ако речем: От човеците, - бояха се от народа; защото всички искрено считаха Иоана за пророк.
33 И тъй, в отговор на Исуса казаха: Не знаем. Исус им рече: Нито Аз ви казвам с каква власт правя това."


В първия случай, фарисеите директно се конфронтираха с Исус, но Той не им отвърна на провокацията.
Но в този случай, те бяха решили да го обвинят с хитрост -- искаха да каже на всеослушание, че върши знаменията с Божията сила и така да Го обвинят основателно в богохулство. Фарисеите бяха измислили хитър въпрос, на който, според тях, нямаше верен отговор. Ако Исус отговореше -- с Божията сила, щеше да е богохулство. Ако се смутеше в отговора -- щяха да кажат на множествата: "Ха, нали ви казахме, че със силата на сатана гони бесовете!" (Марк 3:22)

НО... Исус им отговори този път, според безумието им. Той им каза, че ако те му отговорят на един въпрос и Той ще им отговори на техния. И им зададе въпрос, на който нямаше верен отговор, поне за пред множествата хора, които бяха разпознали че Исус е от Бога.
Представям си, какво е струвало на главните свещеници, книжниците и старейшините да кажат пред всички: "Не знаем..."

Ето така се отговаря на безумните, когато искат да се изявят, като мъдри в собствените си очи!

Обичам Божието Слово!


Обичам да се наслаждавам на съвършенството и непогрешимостта Му. Обичам да гледам, как всички частички от Него си пасват съвършено, за да изобразят една голяма картина. Обичам, когато Бог взема части от Словото и ги нарежда пред очите ми в картината, която иска да ми покаже. После може да вземе същите частички и като пъзел да ми ги нареди в друга картина. Толкова е интересно и вълнуващо да четеш и слушаш Божието Слово! Както, като да откриваш нещо, като да откриваш тайни и мистерии.


А на нас е ДАДЕНО да познаваме тайните на Божието Царство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар