петък, 6 февруари 2015 г.

ПРИНЦИПЪТ "В ТАЙНО"


Матей 6:1-6 Внимавайте да не вършите делата на правдата си пред човеците, за да ви виждат; инак нямате награда при Отца си, Който е на небесата.
И тъй, когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, за да бъдат похвалявани от човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
А когато ти правиш милостиня, нека левицата ти не узнае какво прави десницата ти;за да става твоята милостиня в тайно; и твоят Отец, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве]. И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].

Матей 6:16-18
А когато постите, не бивайте унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат човеците, че постят; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си, за да те не виждат човеците, че постиш, но Отец ти, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].

Принципът "в тайно" ни показва нещо много съществено в нашия християнски живот – важността на правилния мотив.
Преди години имах откровение, че само правилното нещо, извършено по правилния начин и с правилния мотив НЕ е грях. Един от трите елемента да липсва, това, което вършим е грях (Пропускане на целта).

В Матей 6-та глава, нашият Господ Исус ни учи на правилния мотив.
Има огромно значение ЗАЩО вършим това, което вършим. Ако го вършим за пред хората, да се покажем, да демонстрираме нещо, да получим слава – постигнали сме СВОЯТА цел, казва Исус – вече сме получили наградата си.
Но ако го правим в тайно, значи го правим само за Него, за Негова слава, защото Той заслужава всичко от нас, защото няма по-велика привилегия от тази, да вършиш това, което е по волята на Царя на царете и Господаря на Господарите. Велика радост и удовлетворение носи покорството на Него, нашия Господ и Спасител.

Защото Той заслужава!


Много скъпи братя и сестри, съзнателно, или  несъзнателно се увличат по известни, популярни, бляскави проповедници, които правят много шум около дейността си. Правят бляскави показни шоута в огромни спортни зали, демонстрират някакви неща, които имат вид на богослужение и приемат овации от публиката.

Всичко това е в директно противоречие на принципа "в тайно", който Исус ни заповяда.
Но не се задоволяват само с овации, вземат и други неща – пари, спестяванията на хората, надеждата им, вярата им и злоупотребяват с тях.

Ако си бил изкушен да се видиш в ролята им, под светлината на прожекторите, в пълната зала, дори да си мислиш, че мотивът ти е да служиш на хората...
Послушай Яков и се огледай в огледалото на Словото:

"Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето."Евреи 4:12
Помоли Святия Дух да ти изяви истината, защото Той знае дори тайните намерения на сърцето ни – все пак, Той вижда в тайно.

"То не ще ли Бог да издири това? Защото Той знае тайните на сърцето."
Псалми 44:21 

Те всички КАЗВАТ, че искат да помогнат на хората...
Но Бог знае какво има в сърцата им, а те не Го познават. Затова, когато дойде времето и Той ще им каже: "Не ви познавам."


В ТАЙНО ние общуваме с Господа и се учим от опит да познаваме Волята Му.
В ТАЙНО Той ни разкрива повече от Себе Си.
В ТАЙНО имаме достъп да престола на благодатта.
В ТАЙНО можем да стоим при нозете Му, да усещаме любовта Му, да се наслаждаваме на красотата Му и когато излезем от "тайното", не само лицата ни, но и животите ни ще светят.
Няма да имаме нужда от ... мощните прожектори и одобрението на тълпите.
Те ще ни се струват безумно жалки в сравнение с това, което преживяваме...
В ТАЙНО...

Няма коментари:

Публикуване на коментар