вторник, 10 февруари 2015 г.

ОПАСНОСТТА ОТ ГРЕШНАТА ПАРАДИГМА (Версия за атеисти)

Парадигмата, най-общо е модел на мислене -- система от разбирания и методи за постигане на определена цел.
Парадигмата е като карта на местността. Имайки картата, човек сравнява характерни обекти, пътища, посоки, изобразени на нея с обектите, пътищата и посоките в местността и по този начин се ориентира за местоположението си и за дестинацията си.

Какво става, обаче, когато имаш грешната карта?
Тотално объркване! Дори да намериш комбинация от обект, път, посока от картата, съответстваща на част от местността, то останалите ориентири не съответстват. Такъв човек, просто се е загубил. Но има и по-тежка форма на загубване – когато човек, недопускайки възможността да е взел грешната карта, започва да вижда местността не такава, каквато е, а да предефинира ориентирите от местността, нагаждайки възприятията си за тях, според картата си. По този начин той вече няма реална представа за местоположението и посоката си. С колкото повече несъответствия се сблъсква, толкова повече деформира действителността в съзнанието си и толкова повече се отдалечава от способността да я види види реално. Такъв човек е тотално загубен.

Така е и с грешната парадигма за Бога, за света и за живота.
Единственият Бог-Създател е дал на творението Си, не само вярната карта, но дори атлас от верните карти и обширен пътеводител в лицето на Неговото Слово – Библията. Само и единствено Бог, който е Господар и създател на пространството и времето и хората, е автор на верния атлас от карти и на достоверния пътеводител.

Грешните парадигми за Бога, света и живота са плод на жалки, и немощни опити на миниатюрните, нищожни (в сравнение с Бога) хора, на базата на това, което виждат около себе си, за ограниченото време в което го наблюдават, да нарисуват карта на местността от собствената си гледна точка.

Съжалявам, че трябва да съобщя това на всички горди, себецентрирани, самодостатъчни и "мъдреещи" представители на човешкия род, но ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!!!


Това е причината за принципните разлики между човешките философии, религии и мирогледи с Божията Истина. Това е причината, също, дори хора, които твърдят, че вярват в Бога, но НЕпреживели съживителното действие на Светия Дух, да не могат да видят Божията Истина в Неговото Слово.
Всички тези се стремят да нагодят Атласа и Пътеводителя от Бога към своята си ограничена миниатюрна карта, в резултат на което тотално загубват представа за действителността. А големи части от Словото, които изобщо не могат да се поберат в миниатюрната им карта, те арогантно обявяват за митове, приказки, легенди, или просто за ненужни.

Тъй като никога не са били удостоени с привилегията от Бога, която Той е обещал на тези, които търсят, искат и хлопат – да им покаже дори за кратко, дори част от действителността от Неговата гледна точка, те остават тотално слепи и заблудени за истинското си състояние по отношение на Бога, за позицията, в която се намират и за вярната посока, която да ги заведе до Истината.

Това е причината толкова много хора да виждат "несъответствия" и "противоречия" в Божието Слово.
Разбира се, много новородени християни, в началото на пътя си, също не разбират някои неща от Словото. Но Духът от Бога, който е съживил  техния дух и чиято функция е да ги учи, да им свидетелства за Истината, им дава увереността за нея, дори да не разбират напълно всичко. А в процеса на освещение, на обновяване на ума им, Божият Дух им разкрива все повече и повече от Своята Истина – Исус Христос:
"А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене." Йоан 15:26
Казва Исус Христос, който е пътят, ИСТИНАТА  и животът.

Каква е голямата опасност от грешната парадигма?

За непознаващите Бога, това е опасността да останат завинаги отделени от Източника на Живота – Бог.

Бог е Източникът и начинателят на Живота. Само и единствено в Него има Живот. Всеки, който е отделен, откъснат от Бога е мъртъв, чужд на Живота от Бога (Ефесяни 4:18), защото по тази връзка тече Живот от Източника на Живота към творението Му.
Бог никога не е прекъсвал тази връзка от Своя страна. Човекът го направи.

Голямото недоразумение на човешките същества е, че бъркат физическото съществуване с Живот.
Живеем само, когато сме свързани с източника на Живота – Бог. Ако сме свързани с Него, физическата смърт е само преход от от една обкръжаваща среда, в друга. (Йоан 11:25)
Откъснем ли се – сме като откъснато цвете. Колкото и да се стараем да го запазим в първоначалното му състояние, то умира. Смъртта става неговата съдба, в момента, в който е откъснато, и този процес е необратим.
Ако сме свързани с Бога към момента на физическата си смърт, ние ще продължим да живеем, макар и в друга, неимоверно много по-добра среда. (Римляни 2:7)
Ако сме откъснати от Бога към момента на физическата си смърт, ние ще продължим да сме мъртви, макар и в друга, неимоверно много по-лоша среда. (Марк 8:43-48)


НЕСПРАВЕДЛИВО? – ТА ТИ ПОЛУЧАВАШ ТОВА, КОЕТО ИСКАШ!

Ето това е, което универсалистите, хуманистите, либералите и подобни на тях пропускат. Човекът излезе от това взаимоотношение по собствена воля. Не беше Бог, който прекъсна връзката, а човекът сам реши да се откъсне от Източника на Живота, въпреки, че беше предупреден. (Битие 2:17) И от тогава насам, човекът продължава да решава да стои далеч от Бога, продължава да се отдалечава от Бога, дотам, че това му състояние става нормално за него. Нормалното му състояние е да бяга и да се крие от Бога. Нормалното му състояние е да НЕ Е и да НЕ ИСКА да бъде свързан с Бога на светлениата, а да върши делата на тъмнината.(Исая 29:15; Йоан 3:19; Римляни 3:10-18) И когато разбере, че в Словото Си Бог е определил място за тези, които не искат са са с Него и това място е описано, като ужасно и вечно, човекът изведнъж решава, че БОГ бил несправедлив към него?!?



Другата опасност от грешната парадигма на човека за Бог е, да го възприема, като човек. Нещо повече, човекът се поставя на мястото на Бога и започва да определя, какъв трябва да бъде Бог, какво да прави и как да се отнася към хората, че дори и да Му държи сметка!?! (Йов 40:8)
Но Всемогъщият, всезнаещ, всесилен, вездсъщ, вечен Бог-Творец не е оставил на ограничените във време, пространство, умствен капацитет, способност и възможност хора, които дори нямат връзка и взаимоотношение с Него, които нито Го виждат, нито Го познават, да Го определят от собствените си объркани и жалки умозаключения и от ограничената си перспектива.


Първо, Бог е дал възможност на хората да разберат за Неговото съществуване ясно чрез творението Му. (Римляни 1:19, 20)

И второ, Бог вече е открил на хората Кой е Той, какъв е, какво прави и какво е отношението Му към тях, в Своето Божествено Слово.









Увереността в истинността и непогрешимостта на БОЖИЕТО СЛОВО – Библията е първата и основна предпоставка за притежание на правилната парадигма.



Защото Богът, който е създал всичко, Който е Всезнаещ, Всемогъщ, Всевластен, Всеможещ, Вездесъщ, Всевишен има достатъчно потенциал да остави на Творението Си инструкция за начин на употреба на този велик дар – ЖИВОТ, която инструкция, дори да има отпечатъци от пръстите на хората, които е овластил и вдъхновил да я запишат, все пак си остава НЕГОВАТА ИНСТРУКЦИЯ!

Как Божието Слово се превръща в твоята карта, за твоя живот? Накъде ще те заведе, при Кого ще те заведе? През какво ще те преведе? Какво ще стане с теб, ако тръгнеш по Пътя, да търсиш Истината на Живота?

Нямам търпение да ти разкажа, само поискай!

Няма коментари:

Публикуване на коментар