петък, 4 август 2017 г.

КАК РАБОТИ ДУХОВНОТО СЪБЛАЗНЯВАНЕ


2 Царе 15:1 След това Авесалом си приготви колесници и коне и петдесет мъже, които да тичат пред него.
2 И Авесалом ставаше рано, та стоеше край пътя до портата; и когато някой имаше дело, за което трябваше да дойде пред царя за съдба, тогава Авесалом го викаше и думаше: От кой си град? А той казваше: Слугата ти е от еди-кое Израилево племе.
3 И Авесалом му казваше: Виж, твоята работа е добра и права; но от страна на царя няма кой да те слуша.
4 Авесалом още казваше: Да бях само поставен съдия на тая страна, за да идва при мене всеки, който има спор или дело, та да го оправдавам!
5 И когато някой се приближаваше да му се поклони, той простираше ръка та го хващаше и го целуваше.
6 Така постъпваше Авесалом с всеки израилтянин, който дохождаше при царя за съд; и по тоя начин Авесалом подмамваше сърцата на Израилевите мъже.


Чували ли сте християните да казват, че еди-кой си проповедник им ХАРЕСВА, или че проповед на еди-кой си им харесва, и даже им помогнала? И обикновено това се отнася за лъжеучител. Защо? Защото това им е предназначението – да се харесат.
Ужасната действителност сега е, че критерият днес нещо да е от Бога е това, че нещо, или някой се харесва...

Забравете, милички! Това, че нещо ви харесва, или че ви се СТРУВА, че ви помага, НЕ означава НЕПРЕМЕННО, че е от Бога.

Разбира се, че няма нищо лошо в насърчителните и привдигащи проповеди – те безспорно са необходими. Но ако са само такива, нещо не е наред – някой просто иска да се хареса. И то с определена ЦЕЛ.

Искат власт, пари и слава за СЕБЕ СИ.


Ето техниката на съблазняване на Авесалом, разкрита ни от Словото.

Първо, Авесалом си ПРИГОТВИ колесници и коне и петдест мъже, които да тичат пред него. (стих 1)
Имиджът, представянето, сцената са много важни. Трябва да има блясък, трябва да се придаде важност на "служението". Трябва да ВПЕЧАТЛЯВА! И после – рекламата! Трябва да има хора, които да тичат пред прелъстителя и да го хвалят.

Второ, демонстрация на лична заинтересованост към хората. (стих 2) Не че наистина се интересуват, но също като змията в Едем, се представят на заинтересовани за благополучието и успеха на хората, които искат да съблазнят.

Трето, самоизтъкване на съблазнителя, че има решението на проблема на съблазнявания и това решение в никакъв случай не от Царя. Не е от Бог. Не, реално, съвременните съблазнители не го казват директно, само се подразбира – зависи от ТВОЯТА вяра. От това, колко добре можеш да се самоубедиш. Много често карат аудиторията да повтаря в хор техни твърдения, манипулирайки по този начин съзнанието им да работи в съвсем друга посока на Христовото послание.
Също, както и змията в Едем прокара идеята в Адам и Ева, че Бог задържа нещо от тях, не има дава всичко, което им се полага. Но ТЕ, самите, с помощта на змията могат да компенсират това. В края на краищата, те ЗАСЛУЖАВАТ да са като Бога – продължава с внедряването на идеи змията.

Четвърто, издигат авторитета си над този на Царя. (Стих 4) Всячески се стремят да предотвратят хората да достигат до лична среща с Царя. Вместо това, им представят един измислен и старателно описан пред хората бог, доста различаващ се от този в Двореца – Небето. Представят един бог, който е приятелчето от горния етаж – готово да им се притече на помощ, всеки, път, когато свършат захарта, или кафето. Представят им един заместител на бог, някакъв захаросан, ухилен като тях образ, кукла, холограма, на която хората да се покланят и да ходят при нея да си искат "полагаемото". А този измислен бог, съществува, според съблазнителите, единствено да изпълнява желания.

Пето, ласкателство. (Стих 5) Ще ви нарекат скъпоценни, ще ви нарекат скъпи, ще ви прегръщат, ще ви целуват, ако трябва. Ще ви издигат егото до небето. Ще ви накарат да се чувствате специални. По-специални дори от Бога – все пак, той съществува, за да ви служи! Ще ви накарат да мислите, че всичко зависи от вас, от вашата вяра, от вашето позволение Бог да действа.

Ето така лъжеучителите подмамват сърцата на Божиите хора.

Вместо да им казват това, което самият Господ Исус им казва – Да търсят Първо Божието Царство и Неговата правда, а всичко останало ще им се прибави, те им казват да търсят ПЪРВО техните си царства, техните си владения и притежания, изпълнение на техните желания, а Божието Царство ... е, то е, което щяло да им се прибави...

Дали?

Разбирате ли заместването, изместването, подмяната?

Надявам се Божиите хора да разберат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар