сряда, 13 април 2016 г.

ВЕЧНОТО БЛАГОВЕСТИЕ

Измамата е основното оръжие на противника. Да разпространява лъжи за Бог, да представя Бог, като нещо подобно на нас, или на самия сатана е една от най-старите му и успешни стратегии.
Една от лъжите за Бог е, че Той бил несправедлив съдия.

Чували ли сте този въпрос:

"Ами какво е станало, или какво ще стане с хората, които никога не са чули за Исус Христос? В ада ли ще отидат?"

Обикновено този въпрос се задава от хора, които се самоопределят, като атеисти и обикновено грижата им изобщо не е за тези, които никога не са чували за Исус. По-скоро търсят дали случайно няма някоя вратичка, някаква врътка, завойче, така че да заобиколят кръста на Исус Христос, или да си намерят оправдание за непокорството си.

Този отговор е за тях и за тези, на които този въпрос е задаван.

Е, Бог се е погрижил до ВСИЧКИ обитатели на земята да достигне вечното благовестие, така че никой да няма извинение пред Бог!

Какво гласи вечното благовестие?




Откровение 14: 
6 И видях друг ангел че летеше посред небето, който имаше ВЕЧНОТО БЛАГОВЕСТИЕ, за да прогласява на обитаващите по земята и на всеки народ и племе, език и люде.
7 И каза със силен глас: Бойте се от Бога, и въздайте Нему слава, защото настана часът, когато Той ще съди; и поклонете се на Този, Който е направил небето и земята, морето и водните извори.

За разлика от Благовестието на Царството, което проповядваше Исус докато беше тук, в плът и което заръча на нас да проповядваме на всяка твар и до края на земята, вечното благовестие е от сътворението, докато съществуват обитатели на земята – "за да прогласява на обитаващите по земята и на всеки народ и племе, език и люде".
Това означава, че независимо от нас, на които е поверено Благовестието на Царството, това вечно благовестие достига директно до обитателите на земята – до ВСЕКИ народ, до ВСЯКО племе до ВСЕКИ език  и до ВСИЧКИ хора.
Няма значение, от кой народ са, от коя държава, от кое племе в джунглата са, на какъв език говорят! Просто НИКОЙ не е пропуснат. Всички са наясно с това вечно благовестие:

Римляни 1: 
19. Понеже това, което е възможно да се знае за Бога, им е известно, защото Бог им го изяви. 
20. Понеже от създаването на света това, което е невидимо у Него, вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така че човеците остават без извинение.

Знаете ли, че според статистиката, атеистите не са повече от 2-3% от цялото население на земята?
Всички останали, или вярват в някаква форма на божество, или са агностици – допускат, че може и да има Бог.
А за тези 2-3%, Словото казва, че лъжат! Не е вярно, че не виждат вечната сила и божествеността на Бог. Те просто избират да не се съобразяват с Него, като с БОГ:

21. Защото, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха; но се извратиха чрез своите мъдрувания и несмисленото им сърце се помрачи

И не само те, обаче. Всички, които виждат вечната сила и Божественост, а те са наистина ВСИЧКИ, и не се отнасят с Бог, като с БОГ, страдат от несмислено и помрачено сърце.

(Няма да казвам, че в това състояние са и хора, които се наричат с Божието име, защото ще се отплесна в съвсем друга тема.)

Толкова за нечулите за Исус!

Те ВСИЧКИ са разбрали за Бог!

Какво е основанието за такова дръзко твърдение?

Първо – Творението! От всичко, което ни заобикаля, което е на земята, в морето, в небето, във вселената, което вътре в нашите перфектни биологични машинки-тела, "компютърната" програма, която е във всяка наша клетка и в зародиша – от всичко това Божията сила и божественост се вижда ясно и разбираемо!

Второ – нашият ум (не мозък), който Бог е сътворил така, че да МОЖЕМ да виждаме ясно и да разбираме Неговата вечна сила и божественост.

Трето – нашият дух, който Бог е поставил вътре в нас, в който остана желание да се покланяме на Бог, защото бяхме сътворени с тази цел – Той да е наш Бог и ние да сме Негови хора. Бяхме създадени за това взаимоотношение. Затова у човека има тази огромна празнина, във формата на Бог, защото, като решихме да извадим Бог от нашата взаимовръзка, мястото Му остана празно...

Четвърто – Нашата съвест, част от духа ни. След като Адам и Ева вкусиха от дървото за разпознаването на доброто и злото, това разпознаване се предава от поколение на поколение. И как да не остави Бог тази способност – заради нея хората размениха привилегированата си позиция да бъдат близо, да са свързани с Бог! Поне тази божествена способност можеха да задържат...
Жалка размяна – Бог, срещу една способност, която нямаше никога да им потрябва, ако бяха останали с Бога.


Какво е вечното благовестие?


Вечното благовестие има три основни части:

БОЙТЕ СЕ ОТ БОГА!
ВЪЗДАЙТЕ НА БОГА СЛАВА, защото Той ще съди!

ПОКЛАНЯЙТЕ СЕ НА БОГ, който е направил небето и земята, морето и водните извори!


"Ама как може това да е благовестие?" – Би попитал някой – "Как да ВЪЗдаваме слава на Бог, който ще ни съди? Все едно да Му благодарим, че ще съди! Как това да е добра новина? "

Една новина никога е може да бъде оценена, като добра, ако не е в контекста и в контраста на лошите новини.
Никога няма да се зарадваш, че някой ще ти даде ключ, ако този ключ не е от килията за осъдените на смърт, в която си ти.

И така, лошата новина ВИНАГИ е ЧАСТ ОТ БЛАГОВЕСТИЕТО. Иначе никой не би го оценил, като блага, добра вест!
Това е лошата новина – Бог ще съди! 
Тя е лоша, обаче само за тези, които не Го признават за БОГ. Останалите, които се боят от Него, даже Му благодарят, въздавайки Нему слава, че премахва и изолира всички, които замърсяват с нечистотата на нечестието си Неговото Творение.

Това е предупреждението – Страхувайте се от Него! Треперете!

В тази част, Вечното Благовестие и Благовестието на Царството са идентични! (Матей 10:28)
Хората са в бунт и война срещу Бог и Той ще накаже непокорството им. (Ефесяни 5:6; Деяния 17:31; 1 Петрово 4:5; 2 Тимотей 4:1)



Бог е създал хората за СЕБЕ СИ. Човек Никога няма да намери смисъла на живота извън контекста на предназначението, с което е създаден – за Бога.
Ако човекът игнорира Бог, игнорира предназначението си. Ако човек живее за себе си, в тялото, което Бог е сътворил, на Божията планета, дишайки Божия въздух, използвайки Божиите ресурси и игнорира Бог, нехаейки за целта и предназначението, с което е създаден и роден на този свят, то този човек е БЕЗПОЛЕЗЕН за Бог. А мястото на безполезните неща е на СМЕТИЩЕТО.




Освен, ако човекът не бъде рециклиран в такъв, който е полезен за Бог, който функционира съобразно с предназначението, с което е създаден – да стане човек, принадлежащ на Бога, обичащ Бога, покорен на Бога, вършещ Божията воля, покланящ се на Бога! Изобщо – човек на Бога!

Добрата новина е – Ако вие, земни обитатели Му отдавате слава и Му се покланяте, както подобава на БОГ, отношението ви към Бог е наистина, като към БОГ, ще избегнете съда! Ще избегнете сметището. А за сметището се казва, не е крайното местоположение на непотребните и безполезните за Бога хора. То ще бъде хвърлено в едно огнено езеро, където е вечно мъчение.

И тук двете Благовестия се припокриват. Разликата е единствено, че в Благовестието на Царството е дадена практическта възможност за рециклиране на безполезните в полезни за Бога хора.

И тази спасителна възможност, това велико спасение е Исус Христос. А това благовестие почти няма човек, в момента на земята, който да не го е чул. Което е страшно, защото е едно от условията, които трябва да се изпълнят, преди второто идване на Исус Хрстос.


Но какво става с повечето обитатели на земята, към които непрекъснато тече ВЕЧНОТО БЛАГОВЕСТИЕ?

"Познаха Бога, [НО] не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха; но се извратиха чрез своите мъдрувания и несмисленото им сърце се помрачи"

И после тръгва една "лавина":

22. Представяха се за мъдри, а станаха глупци 
23. и славата на нетленния Бог размениха срещу подобие на образ на смъртен човек, на птици, на четирикраки и на влечуги.

Не е възможно да задоволиш копнежа на духа да се покланя, като му издигаш подобия на разни творения. Колкото и да ги издигаш, колкото и ги раздуваш във въображението си, те ще си останат незабележими прашинки в огромната празнина, останала от липсата на Бог.

24. Затова според страстите на сърцата им Бог ги предаде на нечистота, така че да се опозорят телата им между самите тях, 
25. те, които замениха истинския Бог с лъжлив и предпочетоха да се покланят и да служат на творението, а не на Твореца, Който е благословен довека. Амин. 
26. Затова Бог ги предаде на срамни страсти, като и жените им измениха естествената употреба на тялото в противоестествена. 
27. Така и мъжете, като оставиха естественото сношение с женския пол, разпалиха се в страстта си един към друг, като вършеха безобразие мъже с мъже и приемаха в себе си заслуженото въздаяние за своето нечестие. 
28. И понеже отказаха да познаят Бога, Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично,

Ние си мислим, обикновено, че Бог наказва хората ЗАЩОТО вършат такива неща. Но Павел ни казва тук, че това, че те вършат тези неща, е въщност тяхното наказание.
Те ПРЕДПОЧЕТОХА  да се покланят на какво ли не, измислено и лъжливо нещо, но не и на Бог! И Бог ги остави да правят това, което предпочитат. Това означава "Бог ги предаде на нечистота".
Кой каза, че човекът нямал свободна воля?
"И ПОНЕЖЕ ОТКАЗАХА да познаят Бога, БОГ ГИ ПРЕДАДЕ на развратен ум да вършат това, което не е прилично."
Чрез ВЕЧНОТО БЛАГОВЕСТИЕ им беше дадено право на избор! Видяха ясно в Творението Божията вечна сила и божественост! Разбраха, осъзнаха с ума си, че Бог съществува! Усетиха в духа си, копнеж да Му се поконят, и осъзнаха със съвестта си, че ако не го направят, ще умрат отделени завинаги от Бога!
След всичко това, те имаха избор. Да ПОИСКАТ да познаят Бог, или да ОТКАЖАТ да Го познаят.

Няма нито един човек, съществувал по лицето на земята от сътворението и няма и да има нито един такъв, който да ПОИСКА да познае Бог и Бог да не му се изяви! 


Няма значение къде и кога живее. от кое племе е, какъв език говори, щом е човек, обитател на земята, ПОИСКАЛ да познае Бог, Бог ще му се изяви! Дали чрез ангел, дали чрез видение, дали чрез сън – но ще му се изяви! 
Това е целта на вечното благовестие! 
Да призовава хората да се боят от Бога и да Му се покланят:
"Бойте се от Бога, и въздайте Нему слава, защото ... Той ще съди!"

А тези, които ОТКАЗВАТ да Го познаят, "Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично."


29. изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, алчност, омраза; пълни със завист, убийство, свада, измама и злоба 
30. клюкари, клеветници, богомразци, нахални, горделиви, самохвалци, изобретатели на злини, непокорни на родителите си 
31. безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви; 
32. които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тези, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват онези, които ги вършат”

ПРИ ВСЕ ЧЕ ЗНАЯТ Божията справедлива присъда – смърт, вечно отделяне от Бог, от източника на живота!

Не само че вършат престъпления, но и одобряват онези, които ги вършат!

Въпреки, че знаят, че това което вършат е престъпление пред вечния Бог, което ще им докара смъртна присъда, те го вършат явно, без да се крият и даже се гордеят с това – одобряват и останалите, които вършат същите престъпления!

Защо?

Божията справедлива присъда


Божията присъда е справедлива, не само заради грешната и нечестива природа на хората, но и заради техния избор да действат в съответстви е с нея:

Исая 26:10
Ако се покаже милост към нечестивия, Пак той няма да се научи на правда; Даже в земята на правотата ще постъпва неправедно, И не ще погледне на Господното величие.

Бог е справедлив съдия! Никога, никога няма да осъди никого несправедливо!

Римляни 3: 
5 Но ако нашата неправда изтъква Божията правда, що има да кажем? Несправедлив ли е Бог, когато нанася гняв? (По човешки говоря). 
6 Да не бъде! понеже тогава как Бог ще съди света?
Който е вникнал във вечното Благовстие, е придобил начална доза мъдрост, защото страхът от Бога е началото на мъдростта:
Еклесиаст 8:5
Който пази заповедта няма да види нещо зло; И сърцето на мъдрия познава, че има и време и съдба за непокорството.

Бог ще съди хората, чрез Исус Христос, според техните дела – до колко те са съответствали на това, което са знаели, че е добро, или зло.
Но няма нито един човек, който да не е разпознавал добро и зло. Плодът на дървото е в нас, откакто го ядоха Ева и Адам.
Деяния 17: 
30 Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят, 
31 тъй като е назначил ден, когато ще съди вселената справедливо чрез Човека, Когото е определил; за което и е дал уверение на всички, като Го е възкресил от мъртвите.
Ако са знаели, чрез съвестта си, че да откраднат, да наранят, да убият е лошо – ще бъдат съдени, според това си знание.
Ако са знаели само 10-те Божи заповеди, ще бъдат съдени според това, дали са ги спазвали.
Ако са знаели само пет, три, или една от тях, ще бъдат съдени според това, дали са спазвли тези заповеди, които са знаели.
Книгата Йов ни дава това разбиране. Който знае какво е добро и го върши е оправдан пред Бог. Който не го върши – остава виновен.

Това, че Бог не държи сметка за "времената на невежеството" се отнася само и точно, за тези, които не са чули за Исус Христос.

Те са хората, до които наистина никога не е достигнало Благовестието на Царството по никакъв начин – тези, в мюсюлмански страни, без достъп на информация отвън, на изолирани острови, в джунглите, на недостъпните за цивилизацията и недостигнатите с Евангелието места. (Макар да е имало в миналото много такива, сега вече може да се каже, че почти няма.)

Но в Словото се кава, че имаше хора, на които Бог беше им Го изявил, преди Исус да дойде на земята и те Го поздравиха отдалеч. (Евреи 11:1-13)


На патриарсите Авраам, Исаак и Яков, както и на народа на Израил, Бог изяви Благовестието на Царството, макар и частично, чрез пророците (Евреи 1:1) и им даде Писанието, което сочеше към Спасителя. (Йоан 1:45; 1 Петрово 1:10-12)


За кого НЕ се отнася съденето според знанието?

За всички които са чули Благовестието на Царството.

За духовете на тези, непокорните, преди потопа – на тях Исус отиде лично да им проповядва, докато тялото Му беше за три дни в гроба. (1 Петрово 3:18-20).


НО на всички, които чуват Благовестието на Царството – Бог заповядва да се покаят. (Деяния 17:30)

И всички земни обитатели ще застанат пред този съд:
Откровение 20: 
11 След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях. 
12 Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.
И ще бъдат съдени според делата си, по написаното в книгите.

И така, скъпи загрижени за тези, които не са имали възможност да чуят за Исус – не се притеснявайте повече за тях.

Те ще бъдат съдени, по това, което е написано в книгите, че са знаели, че е добро, или зло и дали са вършили делата си, дали са живели според това си знание.

Всички ще присъстваме на този съд и всички ще се убедим, че няма да има НИТО ЕДНА неправедна, несправедлива присъда!

Нека по-скоро да се убедим за нас самите, дали сме се покорили на заповедта на Бог, отправена към всички, които чуват Благовестието на Царството – да се покаят.

Оставете на Бог да мисли за останалите, които не са могли да чуят никога за Исус. Те са Негова грижа, не ваша!
Единствената ви грижа е за съдбата на вашата душа!

Бог не държи бележка за времената на невежеството, НО СЕГА ЗАПОВЯДВА НА ВСИЧКИ ХОРА, НАВСЯКЪДЕ ДА СЕ ПОКАЯТ!

"Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят,"

Защо?
Защото всички хора са в бунт и война срещу Бога и нямат никакъв шанс срещу Него, който държи в Своята власт дори следващата им глътка въздух. Най-голямото безумие – да се разбунтуваш срещу самия БОГ, твоя създател, Създателя на всичко!
Само осъзнаването на това безумие може да ги накара да се убоят от Бога. А то става, когато Бог им се открие със Своята Святост.

Единственото им спасение е да се предадат, да капитулират пред Него, да сключат мир с Бога. И тъй като са станали противници на самия БОГ, а те са несравнимо по-малки, по-слаби и по-немощни от Него, Той е определя условията за капитулация и за сключване на мир.

Не става вече по никакъв друг начин.

Само чрез вяра в Исус Христос, Божият Син, който слезе в плът на земята, прие образ на човек и умря на кръста, поемайки наказанието за бунта, престъпленията и грховете на хората, така че тези, които са били врагове на Бог, сега, в Исус да бъдат примирени с Отец – да са в мир с Него, да бъдат освободени от плен, от робството на греха.
И след три дни възкръсна, за да могат и тези, които са умрели заедно с Него, идентифицирайки се с Неговата смърт, чрез вяра и да възкръснат заедно с Него, с Неговото възкресение, пак чрез вяра, за да не живеят вече живите за себе си, а за Този, който за тях е умрял и възкръснал.
За да могат не само да преминат  на страната на Бога, но и да бъдат осиновени от Отец в Исус Христос.

Това е Благовестието на Царството, накратко.

Бог е Б О Г !!!

Стахувайте се от Него!
Отдайте Му слава, че е справедлив съдия!
Поклонете се на Създателя на всичко.







Няма коментари:

Публикуване на коментар