сряда, 2 април 2014 г.

ЧАСТ ОТ РЪКА ПИШЕ ПО СТЕНАТА!!!


Предната вечер, на репетицията на хвалението, докато четяхме прочитите за неделя, един от които е от Езекил 37 (мъртвите кости в долината), си говорехме, как на повечето успешни проекти на Холивуд идеите са взаимствани от Библията, но доста изопачени и с друг акцент.

Има разкази в Писанието, които за хора с малко по-богата фантазия да си представят, са много по-интересни от най-интересните, спиращи дъха приключенски филми, екшъни, мистерии, фантазии и фантастики. На всичко отгоре са ИСТИНСКИ! И на това всичко отгоре, Бог може не само да ги повтори в живота ни, но и да извърши още по-вълнуващи и спиращи дъха неща, които да са достойни да се запишат в Деяния 29, 30 и т.н.

Всеки може да разкаже за невероятните си приключения с Бога. Ако няма много екшън около теб, не се притеснявай, само започни да живееш според думите на Исус и гледай какво ще стане! Ако си любител на силните усещания, ще имаш толкова много, че ще започнеш да си мислиш: "Какво лошо, всъщност, има в това да живееш "нормално". Но в Бог има и периоди на почивка.

СЛУЧКАТА

Та един от разказите, които са ме вълнували и са ми отключвали фантазията е разказът от Даниил 5 за цар Валтасар и пишещата част от ръка по стената. Опитвам се да си представя как съм в тази зала и виждам това.
Имайте предвид, че тогавашните хора, особено халдейските жители, са били възпитани, научени и свидетели на многобройни магьосничества, чародейства и вълшебства. Свръхестественото е било тяхното "нормално". Били са свидетели , как царят им Навуходоносор се превърнал в странно животно с птичи нокти и орлови пера, пасящо трева, като говедата?!? Техните школи са били толерирани  и насърчавани от властта. Не случайно, гилдията им е била многобройна и  голяма част от тях са били на разположение на царя.  В средата на 1-во  хилядолетие пр. н.е. думата “халдей” е бла синоним на думите “жрец”, “астролог” и “предсказател”. Пророчествата на халдейците е търсел и Александър Македонски.  Съществували цели окултни школи на халдеите.
Имайки предвид това, реакцията на царя ни предава само частица от страховитостта на гледката – "Тогава изгледът на лицето на царя се измени, и мислите му го смущаваха, така щото ставите на кръста му се разхлабиха, и колената му се удряха едно о друго."

Какво беше видял царят?

"В същия час се появиха пръсти на човешка ръка, които пишеха, срещу светилника, по мазилката на стената на царския палат; и царят видя тая част от ръката, която пишеше."

Явлението не беше резултат от действита на неговите подчинени жреци – най вероятно те също се забавляваха на пира. И тъй като той беше главният присъстващ там, знаеше, че написаното СЕ ОТНАСЯ ЗА НЕГО!
Живеещ в сянката на великия си дядо Навуходоносор, който му остави голямо и мощно царство, Валтасар си живееше весело и безгрижно в палата на града Вавилон, който беше непревземаем до тогава. Градът беше обсаден от мидяни и перси, а Валтасар беше толкова уверен в сигурността на крепостта си, че се забавляваше на пир с хиляда гости! Върховна арогантност! Не знам дали от този случай произлиза поговорката "Пир по време на война", но му пасва идеално.
Но имаше още по-голяма АРОГАНТНОСТ в това, което Валтасар направи на самия пир:

"Цар Валтасар направи голям пир на хиляда от големците си, и пиеше вино пред хилядата. Когато пиеше виното, Валтасар заповяда да донесат златните и сребърните СЪДОВЕ, които дядо му Навуходоносор беше задигнал ОТ ХРАМА, който бе в Ерусалим, за да пият с тях царят и големците му, жените му и наложниците му. Тогава донесоха златните съдове, които бяха задигнати от храма на Божия дом, който бе в Ерусалим; и с тях пиеха царят и големците му, жените му и наложниците му. Пиеха вино и ХВАЛЕХА златните, сребърните, медните, железните, дървените и каменните богове." 

Валтасар беше ОСКВЕРНИЛ съдовете от Храма в Ерусалим, като пиеше вино от тях – той, големците му, жените му и наложниците му! Пиеха вино и ХВАЛЕХА златните, сребърните, медните, железните, дървените и каменните богове. 

 Дядо му научи по трудния начин КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ БОГ – това е друга вълнуваща история – но внукът не беше прихванал нищо от тази поучителна история с дядо му. Не само, че си хвалеше разни златни, сребърни, медни, железни, дървени и каменни богове, но и хвалейки ги, пиеше вино от ХРАМОВИТЕ СЪДОВЕ на ЕДИНСТВЕНИЯ ИСТИНСКИ ЖИВ БОГ! Той, големците му, жените му и наложниците му...
Даниил, Божият човек припомни това на царя:

"Царю, Всевишният Бог даде на дядо ти Навуходоносора царство и величие, сила и чест
 и поради величието, което му даде, всичките племена, народи, и езици трепереха и се бояха пред него; когото искаше убиваше, и когото искаше опазваше жив, когото искаше възвишаваше, и когото искаше унижаваше. Но когато се надигна сърцето му, и духът му закоравя та да постъпва гордо, той биде СВАЛЕН от царския си престол, славата му се ОТНЕ от него, и биде ИЗГОНЕН измежду човеците; сърцето му стана като на животните, и жилището му бе между живите осли; хранеха го с трева като говедата, и тялото му се мокреше от небесната роса, ДОГДЕТО ПРИЗНА, че Всевишният Бог ВЛАДЕЕ над царството на човеците, и когото иска поставя над него.  
А ти, негов внук, Валтасаре, НЕ СИ СМИРИЛ сърцето си, макар и да ЗНАЕШЕ всичко това,  но си се надигнал против небесния Господ; и донесоха пред тебе съдовете на дома Му, с които пиехте вино ти и големците ти, жените и наложниците ти; и ти славослови сребърните, златните, медните, железните, дървените и каменните богове, които не виждат, нито чуват, нито разбират; а Бога, в Чиято ръка е дишането ти, и в Чиято власт са всичките твои пътища, не си възвеличил."



И ТАКА, ПО ТАЗИ ПРИЧИНА – АРОГАНТНОСТ, Валтасар си понесе последствията от това, че ОСКВЕРНИ БОЖИИТЕ СЪДОВЕ с отдаване похвала на на ОКУЛТНИ, противни на БОГА мъртви материални богчета, идолчета. И присъдата му беше следната:

"Затова, от Него е била изпратена частта от ръката, и това писание се написа. 
И ето, писанието, което се написа: М'не, М'не, Т'кел, упарсин.
Ето и значението на това нещо: М'не, Бог е преброил дните на твоето царство, и го е свършил;
Т'кел, Претеглен си на везните, и си бил намерен недостатъчен;
П'рес, Раздели се царството ти, и се даде на мидяните и персите."

Не му помогнаха подаръците за Даниил:

"В същата нощ царят на халдейците Валтасар биде убит.
И мидянинът Дарий, който бе около на шестдесет и две години, взе царството."

ПОУКАТА

Можем ли сега, в наше време да изпаднем в ситуацията на Валтасар? 
Всеки път, когато някой ЗНАЕ, какво е отношението на Господа към определени неща (доктрини, практики, програми, недоочистени съдове), знае, че са използвани от противника да примамват, нараняват и "убиват" Божиите хора и ВЪПРЕКИ ТОВА  използва Божиите избрани съдове – хората НА БОГА, като ги осквернява с тях, то този човек е изпаднал в ситуацията на Валтасар...

Отговорността е ОГРОМНА за хората, които имат някаква власт над БОЖИИТЕ ИЗБРАНИ ХОРА!  Бог се разгневи, че беше злоупотребено с материалните съдове от Храма и бяха осквернени, а ако злоупотребиш с НЕГОВИТЕ ЖИВИ СЪДОВЕ, ако ги оскверниш – какво мислиш, че те очаква? 
Всеки, чието сърце се надигне в арогантност и макар да ЗНАЕ Кой е истинският жив БОГ, въпреки това не търси да върши БОЖИЯТА ВОЛЯ, а си има собствена програма, занятие, разбиране, практика и ходи по собствени, или човешки мнения, върши нещата по свое усмотрение, то той е в ситуацията на Валтасар. Или на Саул, комуто Самуил произнесе също присъда от Господа. Защото и Саул знаеше какво трябва и не трябва да прави,  но въпреки това не се покори – затова непокорството му беше третирано, като греха ЧАРОДЕЙСТВО. А упорството му – да върши нещата по своя си начин беше сравнено с НЕЧЕСТИЕ и ИДОЛОПОКЛОНСТВО.

"Защото непокорността е като греха на чародейството, и упорството като нечестието и идолопоклонството. Понеже ти отхвърли словото на Господа, то и Той отхвърли тебе да не си цар."  (1 Царе 15:23)

И най-страшното, което може да се случи с един, някога помазан човек:

"А Господният Дух беше се оттеглил от Саула, и зъл дух от Господа го смущаваше." 
(1 Царе 16:14)
А Бог вече беше помазал другиго за цар!

За съжаление, на това ставаме свидетели все по-често – някога помазани служители, ходили в Божието присъствие, сега Духът се е оттеглил от тях и те са се предали на нечисти сили, за да поддържат слава от човеци, за да поддържат висок жизнен стандарт, от който са се съблазнили, продали са се за жалки десет сребърници и скъпи ризи:
Евреи 10:
26 Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме познали истината, не остава вече жертва за грехове,
27 но едно страшно очакване на съд и едно огнено негодуване, което ще изпояде противниците.
28 Някой, който е престъпил Моисеевия закон, умира безпощадно при думата на двама или трима свидетели;
29 тогава колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи оня, който е потъпкал Божия Син, и е счел за просто нещо проляната при завета кръв, с която е осветен, и е оскърбил Духа на благодатта?
30 Защото познаваме Този, Който е рекъл: "На Мене принадлежи възмездието, Аз ще сторя въздаяние"; и пак: "Господ ще съди людете Си".

Но както в повечето случаи четем в Словото, закоравяването е от Господа...
Но дано все още има време за покаяние, дано още да не е дошло времето, когато...

"Който върши неправда, нека върши и за напред неправда; и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; и праведният нека върши и за напред правда, и светият нека бъде и за напред свет." Откровение 22:11



Милост, Господи...

И моля Те, отвори очите на Твоите Хора, дай ни дарба разпознаване на духовете, за да можем ясно да виждаме и да разобличаваме противника, изпълни ни с Духа си, помажи ни, за да благовестяваме на кротките, да превържем сърцесъкрушените, да прогласим освобождение на пленниците, проглеждане на слепите и отваряне затвора на вързаните!



Няма коментари:

Публикуване на коментар