вторник, 15 април 2014 г.

ЗА ДА НЕ СЕ ПОХВАЛИ НИКОЙ...











Ефесяни 2:8,9 " Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да се не похвали никой."


В цялото Писание Бог върши всичко за СОБСТВЕНАТА СИ СЛАВА. За да познаят всички, че Той е Господ (Господарят).

Защо е толкова важно за Бога да не се похвали никой?


Първо, за наше добро, да се предпазим, защото хвалбата е себеизтъкване, себеиздигане и израз на гордост, чийто произход е пъкъла:

"Така и езикът е малка част от тялото, но МНОГО СЕ ХВАЛИ. Ето, съвсем малко огън, колко много вещество запалва!
И езикът, тоя цял свят от нечестие, е огън. Между нашите телесни части езикът е, който заразява цялото тяло и запалва колелото на живота, ни, а сам той се запалва от пъкъла."
Яков 3:5,6

1 Тимотей 3:6 
[епископът ]да не е нов във вярата, ЗА ДА НЕ СЕ ВЪЗГОРДЕЕ и падне под същото осъждане с дявола.

Второ – за да няма никакво съмнение, че БОГ е извършил спасението, освобождението, избавлението и да отдадем славата на Бога:

Съдии 7:2 "И Господ каза на Гедеона: Людете, които са с тебе, са твърде много, за да предам мадиамците в ръката им, да не би да се възгордее Израил против Мене и да каже: Моята ръка ме избави."

Така е и с нашето спасение. Бог даде в жертва Собствения Си скъпоценен, възлюбен, свят Син. Положи на Исус нашите грехове, престъпления и беззакония и проклятията, които ги следваха. Толкова противни на святата същност на Исус бяха те, толкова горчива беше чашата с Божия гняв и ярост,приготвена за нас, извършителите на всички тези престъпления, че потта Му се превърна в кръв...

Цената на изкуплението ни е извънредно, неизмеримо висока – самият Бог слезе от небесата в плът, за да изработи спасение на хора за Себе Си.

С кого би разделил Бог славата Си за това велико изкупление? Какво можем да добавим на тази Цена, като наша заслуга, или добродетел?
Ние ли благоволяваме снизходително да приемем Неговото скъпоценно Спасение, или Той проявява тази велика милост към нас?

Римляни 11:34-36 "Защото, "Кой е познал ума на Господа, Или, кой Му е бил съветник?"
или, "Кой от по-напред Му е дал нещо, Та да му се отплати?"
Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него. Нему да бъде слава до векове. Амин."

ХВАЛБАТА? ИЗКЛЮЧЕНА Е!

Римляни 3:23-27
"Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога,
а с Неговата благост се оправдават ДАРОМ, чрез изкуплението, което е в Христа Исуса,
Когото Бог постави за умилостивение чрез кръвта Му посредством вяра. Това стори за да покаже правдата Си в прощаване на греховете извършени по-напред, когато Бог дълготърпеше,
за да покаже, казвам правдата Си в настоящето време, та да се познае, че Той е праведен и че оправдава този, който вярва в Исуса.
И тъй, где остава ХВАЛБАТА? ИЗКЛЮЧЕНА Е! Чрез какъв закон? чрез закона на делата ли? Не, но чрез закона на вярата"


Дори вярата ни е дар от Бога:

Евреи 12:2
"като гледаме на Исуса, НАЧИНАТЕЛЯ И УСЪВЪРШИТЕЛЯ НА ВЯРАТА НИ, Който, заради предстоящата Нему радост, издържа кръст, като презря срама и седна отдясно на Божия престол."

СПАСЕНИЕТО НИ Е ИЗЦЯЛО ДЕЛО НА БОГА.

Ако кажем, че поради наше решение сме приели спасението, означава, че у нас, самите има нещо повече от другите, които не го приемат – това означава, че имаме повод да се похвалим, да се гордеем, поради заслугата си. Но това противоречи на Словото:

"Защото, кой те прави да се отличаваш от другиго? И що имаш, което да не си получил? Но ако си го получил, защо се хвалиш, като че не си го получил?" (1 Коринтяни 4:7)

Ако сме могли да видим, че сме съгрешили пред Бога, като сме нарушили законите, правилата и наредбите Му, то е било, защото Бог е премахнал люспите на себеправедност, които са ни правили до тогава слепи и неосъзнати за престъпленията и греховете ни.

Ако Бог не ни покаже как изглеждат душите ни от Неговата свята перспектива, ние бихме продължили да се сравняваме един с друг и да се успокояваме, че сме "добри хора".

Матей 11:27
Всичко Ми е предадено от Отца Ми; и, освен Отца, никой не познава Сина; нито познава някой Отца, освен Синът и оня, комуто Синът библаговолил да Го открие
Галатяни 1:16
благоволи да ми открие Сина Си, за да Го проповядвам между езичниците, от същия час не се допитах до плът и кръв,


Ако сме могли да видим Бог, като Господар на цялата вселена и да поискаме да да Му се покорим, ако сме видели Исус, като Божи Син, Спасител и Изкупител, то е било, защото Бог ни го е изявил. Плът и кръв не могат да открият това на човека, както Исус обясни на Петър:

Матей 16:17
Исус в отговор му каза: Блажен си, Симоне, сине Ионов, защото плът и кръв не са ти открили това, но Отец Ми, Който е на небесата.


В Ефесяни първа глава Павел ни дава пример за това, на Кого да отдаваме Славата и защо:

3 Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места;
4 както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов;
5 като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля,
6 ЗА ПОХВАЛА НА СЛАВНАТА СИ БЛАГОДАТ, с която ни е обдарил във Възлюбения Си,
7 в Когото имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат,
8 която е направил да доставя нам изобилно всяка мъдрост и разумение,
9 като ни е открил тайната на волята Си според благото намерение, което е положил в Себе Си,
10 за да се приложи когато се изпълнят времената, сиреч, да се събере в Христа всичко - това, което е небесно и земно, -
11 в Него казвам, в Когото станахме и наследство, като бяхме предопределени на това според намерението на Бога, Който действува във всичко по решението на Своята воля,
12 тъй щото, да бъдем ЗА ПОХВАЛА НА НЕГОВАТА СЛАВА ние, които отнапред се надеехме на Христа,
13 в Когото и вие, като чухте словото на истината, сиреч, благовестието на нашето спасение, - в Когото като и повярвахте, бяхте запечатани с обещания Свети Дух,
14 който е залог на нашето наследство, догде бъде изкупено притежанието на Бога, - да бъдете ЗА ПОХВАЛА НА НЕГОВАТА СЛАВА.



САМО НА БОГА ДА БЪДЕ СЛАВАТА!






Няма коментари:

Публикуване на коментар