понеделник, 14 април 2014 г.

ЦЯЛАТА БОЖИЯ ВОЛЯ




Деяния 20:
"26 Затова свидетелствувам ви в тоя ден, че аз съм чист от кръвта на всички;
27 защото не се посвених да ви изявя цялата ЦЯЛАТА БОЖИЯ ВОЛЯ.
28 Внимавайте на себе си и на цялото стадо, в което Светият Дух ви е поставил епископи, да пасете църквата на Бога, която Той придоби със Собствената Си кръв.
29 Аз зная, че подир моето заминаване ще навлязат между вас свирепи вълци, които няма да жалят стадото;
30 и от самите вас ще се издигнат човеци, които ще говорят извратено, та ще отвличат учениците след себе си.
31 Затова бдете и помнете, че за три години денем и нощем, не престанах да поучавам със сълзи всеки един от вас.
32 И сега препоръчвам ви на Бога и на словото на Неговата благодат, което може да ви назидава и да ви даде наследството между всичките осветени."

По какъв начин свирепите вълци и човеците, които се издигат от самите нас не жалят стадото и отвличат ученици след себе си – като говорят извратено, извращават Божието Слово, като го обръщат и заблуждават, че То казва неща, които, всъщност ги няма в Писанието. Използват буквата, но нехаят за Духа на Словото.

Другият техен начин е да поучават само част, а не ЦЯЛАТА БОЖИЯ ВОЛЯ.

Поучават само за Божията любов, но пропускат Божията святост и омразта Му към нечестивите и беззаконниците. (Псалми 5:5; Псалми 11:5; Притчи 6:16-19)
Поучават Божиите благословения и обещания, но пропускат условията за тях. (Второзаконие 30:9-10; Матей 6:33)
Поучават радост в благополучие, здраве, просперитет, но пропускат, че голямата радостта е в изпитанията, защото изпитаната вяра произвежда твърдост, а твърдостта върши делото си в нашето усъвършенстване. (Яков 1:2-4)

Като не проповядват за греха, сякаш не съществува, се обезсмисля и Изкупителното дело на Исус Христос за Освобождението ни от греха и смъртта – затова те не проповядват Кръста.
И каква е функцията  на Исус тогава –  да ни благославя, да ни помага, да ни дава блага, подаръци – изобщо, нещо като дядо Мраз...

Това е прощалната реч на Павел и той си прави равносметка, че изявявайки ЦЯЛАТА Божия Воля, той е чист от кръвта на всички, чули поученията му.
Но няма да е така със свирепите вълци и тези, които се издигат от нас и отвличат след себе си. ученици, от "църквата на Бога, която Той придоби със Собствената Си кръв.
Върху техните глави, заедно с кръвта на заблудените се трупа Божия гняв.
Правейки нищожна жертвата на Исус на Кръста, те ще понесат наказание, като Божии противници:

"Господ е ревнив Бог, Който отплаща; Господ въздава и се гневи; Господ отдава възмездие на противниците Си, И пази гняв за враговете си."
Наум 1:2

Но освен предупреждението, Павел ни препоръчва на "на Бога и на словото на Неговата благодат, което може да ви назидава и да ви даде наследството между всичките осветени."

Скъпи братя и сестри, умолявам ви, нека не вярваме сляпо на никого от проповедниците, които слушаме, а да изпитваме посланията им с помощта на Божия Дух и Писанията, за да не изпаднем в заблуда и да изгубим наследството си между всички осветени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар