петък, 11 април 2014 г.

ПРИЗИВ И ИЗБОР



2 Петрово 1:10
Затова, братя, постарайте се още повече да затвърдявате вашето призвание и избиране; защото, като вършите тия добродетели, никога няма да изпаднете.

Защо Библейската доктрина за избора хвърля в такъв ужас някои хора?
Отговорът, най-вероятно е, че мисълта, че може да не са избрани от Бога, че това толкова важно нещо може да е извън техния контрол, ги изпълва със съмнение и несигурност. Но това не е нищо ново. И по времето на ранните християни този проблем е съществувал, както виждаме във второто послание на Петър.

Но доктрината за избора е ясно и конкретно изложена в Словото:
           
„Защото, които предузна, тях и предопредели да бъдат съобразни с образа на Сина Му, за да бъде Той първороден между много братя; а които предопредели, тях и призова; а които призова, тях и оправда, а които оправда, тях и прослави.
 Римляни 8:29,30

Преди да продължа нататък, ще направя уточнението, че в този пасаж думата предузна на гръцки не означава предвидя, а предварително позна, като позна, е същата дума, която се използва в „И Адам позна Ева”. Или позна отблизо, интимно, възлюби предварително. Точно, както предварително възлюби Яков:

„макар че близнаците не бяха още родени и не бяха още сторили нещо добро или зло, то, за да почива Божието по избор намерение, не на дела, но на онзи, който призовава, рече й се: "По-големият ще слугува на по-малкия";     
както е писано: "Якова възлюбих, а Исава намразих".”
Римляни 9:11-13

И така, Божието намерение и избор, не зависят от делата на човека – нито настоящите, нито бъдещите, нито от тези, които би могъл да извърши. Ако Бог решаваше да спаси тези, които е видял предварително, че ще Го приемат, то тогава нямаше да е Божий избор, а реакция на Бога от делото на човека – на неговото решение да приема Бога. Но Словото казва ясно и направо – „за да почива Божието по избор намерение, не на дела, но на онзи, който призовава”

Бог съществува извън времето – във вечността. Той е създал времето за нас. Намерението Му е вечно, Изборът му е вечен, но призивът Му, към нас е в определено време. И до нас идва първо Божият ПРИЗИВ. Ето защо Петър споменава първо ПРИЗИВ, а после ИЗБОР.

Има два вида призив – обикновен призив и специален призив от Бога.
Обикновеният призив е до всички хора да се покаят:
Деяния 17:30
„Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят”

А специалният призив е до избраните със специална цел:

„както ни е ИЗБРАЛ в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов;
като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля,”
Ефесяни 1:4
„...да бъдат съобразни с образа на Сина Му
Римляни 8:29

Първо до нас идва призивът от Бога. Ние можем да го чуем, защото, на избраните Бог е отворил ушите и очите за това, за разлика от останалите:
Матей 13:14-16
„На тях се изпълнява Исаевото пророчество, което казва: "С уши ще чуете, а никак няма да разберете; И с очи ще гледате, а никак няма да видите.Защото сърцето на тия люде е задебеляло И с ушите си тежко чуват, И очите си склопиха; Да не би да видят с очите си, И да чуят с ушите си, И да разберат със сърцето си, И да се обърнат, И Аз да ги изцеля".
А вашите очи са блажени, защото виждат, и ушите ви, защото чуват.”

Какво беше Исаевото пророчество:
Исая 6:10
„Направи да затлъстее сърцето на тия люде, И направи да натегнат ушите им, и затвори очите им, Да не би да гледат с очите си, и да слушат с ушите си, И да разберат със сърцето си, и да се обърнат та се изцелят.”

Всички слушаха, всички гледаха, но призивът влезе в сърцата на тези, на които беше дадено:

„Тогава се приближиха учениците Му и Му казаха: Защо им говориш с притчи? А Той в отговор им каза: Защото на вас е дадено да знаете тайните на небесното царство, а на тях не е дадено.”
Матей 13:11

Но това, че си чул призив, покана, все още не означава, че си избран:
Матей 22:14
Защото мнозина са поканени, а малцина ИЗБРАНИ.

Тогава? Как да сме сигурни, че сме избрани?

Свидетелството на Духа е едно от доказателствата:
Римляни 8:16
Така самият Дух свидетелствува заедно с нашия дух, че сме Божии чада.

Но има и обективни критерии, по които, както ни съветва Петър, можем да се изпитаме и да разберем:

2 Петрово 1:
3 Понеже Неговата божествена сила ни е подарила всичко що е потребно за живота и за благочестието, чрез познаването на Този, Който ни е призовал чрез Своята слава и сила;  
4 чрез които се подариха скъпоценните нам и твърде големи обещания, за да станете чрез тях участници на божественото естество, като сте избягали от произлязлото от страстите разтление в света;
5 то по самата тая причина положете всяко старание и прибавете на вярата си добродетел, на добродетелта си благоразумие, 
6 на благоразумието си себеобуздание, на себеобузданието си твърдост, на твърдостта си благочестие,           
7 на благочестието си братолюбие, и на братолюбието си любов.         
8 Защото АКО  тия добродетели се намират у вас и изобилват, те ви правят да не сте безделни нито безплодни в познанието на нашия Господ Исус Христос.           
9 Но оня, у когото те не се намират, е сляп, късоглед, и е забравил, че е бил очистен от старите си грехове.”       

Какво казва Петър – трябва да е налице пробразяване, промяна, да е видно и за нас самите и за околните, че сме „избягали от произлязлото от страстите разтление в света;” и сме станали „участници на божественото естество”.         

Ето към каво Петър ни призовава да се стремим, да се стараем – към промяна, преобразяване, освещаване, за да затвърдяваме призванието и избирането си:

2 Петрово 1:10
Затова, братя, постарайте се още повече да затвърдявате вашето призвание и избиране; защото, като вършите тия добродетели, никога няма да изпаднете.

Пред кого да ги затвърдяваме? Пред Бога? Той знае всичко за нас.
Пред нас, самите, за наша сигурност и увереност, че сме от избраните Божи деца.
И това не е еднократно, а постоянно – „постарайте се още повече да затвърдявате”!
Това е освещението и устояването на светиите, което се извършва от Святия Дух, но за наше уверение и сигурност ние трябва да се изпитваме, да се проверяваме, дали този процес се извършва в нас и да желаем, да се стараем, да се стремим към това освещение и преобразяване съобразно с образа на Исус, за да не изпаднем.



Като допълнение, можете да се насладите на Божието Слово, в което е изявена директно Божията идея за ИЗБОРА. За краткост, поместих само стихове от Новия Завет. Ако някой отрича доктрината за избора, отрича самото Божие Слово.

Това е било разбирането на апостолите, получено от устата на самия Исус Христос. Това е било толкова нормално за тях, че по този начин са се обръщали едни към други.

Матей 22:14
Защото мнозина са поканени, а малцина ИЗБРАНИ.
Матей 24:22
И ако да не се съкратяха ония дни, не би се избавила ни една твар; но заради ИЗБРАНИТЕ, ония дни ще се съкратят.
Матей 24:24
защото ще се появят лъжехристи, и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и ИЗБРАНИТЕ.
Матей 24:31
Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат ИЗБРАНИТЕ Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия.
Марк 13:20
И ако Господ не съкратеше ония дни, не би се избавила ни една твар; но заради ИЗБРАНИТЕ, които Той ИЗБРА, съкратил е дните.
Марк 13:22
защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно и ИЗБРАНИТЕ.
Марк 13:27
И тогава ще изпрати ангелите, и ще съберат ИЗБРАНИТЕ Му от четирите ветрища, от края на земята до края на небето.
Лука 6:13
И като се съмна, повика учениците Си, и ИЗБРА от тях дванадесет души, които и нарече апостоли:
Лука 18:7
А Бог няма ли да отдаде правото на Своите ИЗБРАНИ, които викат към Него ден и нощ, ако и да се бави спрямо тях?

Йоан 6:70
Исус им отговори: Не Аз ли ИЗБРАХ вас дванадесетте, и един от вас е дявол?
Йоан 13:18
Не говоря за всички вас; Аз зная кои съм ИЗБРАЛ; но това стана, за да се сбъдне писаното: "Който яде хляба Ми, той дигна своята пета против Мене".
Йоан 15:16
Вие не ИЗБРАХТЕ Мене, но Аз ИЗБРАХ вас, и ви ОПРЕДЕЛИХ да излезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.
Йоан 15:19
Ако бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви ИЗБРАХ от света, затова светът ви мрази.
Деяния 1:2
до деня, когато се възнесе, след като даде чрез Светия Дух заповеди на апостолите, които беше ИЗБРАЛ;
Деяния 9:15
А Господ му рече: Иди, защото той ми е съд ИЗБРАН да разгласява Моето име пред народите и царе и пред израилтяните;
Деяния 13:17
Бог на тоя Израилски народ ИЗБРА бащите ни и издигна народа, когато престояваха в Египетската земя, и с издигната мишца ги изведе из нея.
Деяния 15:7
И след много разпитване Петър стана та им каза: Братя, вие знаете, че в първите дни Бог ИЗБРА между вас мене, щото езичниците чрез моите уста да чуят евангелското учение и да повярват.
Яков 2:5
Слушайте любезни ми братя: Не ИЗБРА ли Бог ония, които са сиромаси в светски неща, богати с вяра и наследници на царството, което е обещал на тия, които Го любят?
1 Петрово 1:1
Петър, апостол Исус Христов, до ИЗБРАНИТЕ пришелци, пръснати по Понт, Галатия, Кападокия, Азия и Витиния,
1 Петрово 1:2
ИЗБРАНИТЕ по ПРЕДУЗНАНИЕТО на Бога Отца, чрез освещението на Духа, за да сте послушни и да бъдете поръсени с кръвта Исус Христова; благодат и мир да ви се умножи.
1 Петрово 2:9
Вие, обаче, сте ИЗБРАН род, царско свещенство, свет народ, люде, които Бог ПРИДОБИ, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина:
1 Петрово 5:13
Поздравява ви с ИЗБРАНАТА с вас църква във Вавилон, и син мой Марко.
2 Йоаново 1:1
От Презвитера до ИЗБРАНАТА госпожа и до чадата й, които аз наистина любя, (и не само аз, но и всички, които са познали истината).
2 Йоаново 1:13
Поздравяват те чадата на твоята ИЗБРАНА сестра.
Римляни 8:33
Кой ще обвини Божиите ИЗБРАНИ? Бог ли, Който ги оправдава?
Римляни 11:5
Така и в сегашно време има остатък, ИЗБРАН по благодат.
Римляни 11:7
Тогава какво? Онова, което Израил търсеше, това не получи, но ИЗБРАНИТЕ го получиха, а останалите се закоравиха даже до днес;
Римляни 16:13
Поздравете ИЗБРАНИЯ от Господа Руфа, и неговата майка, която е и моя.
Ефесяни 1:4
както ни е ИЗБРАЛ в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов;
Колосяни 3:12
И тъй, като Божии ИЗБРАНИ, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение.
1 Солунци 1:4
Понеже знаем, възлюбени от Бога, братя, че Той ви е ИЗБРАЛ;
2 Солунци 2:13
А ние сме длъжни винаги да благодарим на Бога за вас, възлюбени от Господа братя, загдето Бог отначало ви е ИЗБРАЛ за спасение чрез освещение на Духа и вярването в истината;
2 Тимотей 2:10
Затова аз всичко издържам заради ИЗБРАНИТЕ, за да получат и те спасението, което е в Христа Исуса, заедно с вечна слава.
Тит 1:1
Павел, слуга Божий и апостол Исус Христов за подпомагане вярата на Божиите ИЗБРАНИ и познаване на истината, която е по благочестието,
Откровение 17:14
те ще воюват против Агнето, но Агнето ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете; тоже и ония, които са с Него, ще победят, които са ЗВАНИ, ИЗБРАНИ и ВЕРНИ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар