неделя, 11 май 2014 г.

ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА





Много често сме склонни да определяме хората, според принадлежност към деноминация, придържане към доктрина, контакт с определени хора, външност, интелект и т.н. Слагаме им етикет и ги поставяме или в "кофата за боклук", или в нашия кръг.
Понякога предубежденията ни са толкова силни, че дори да ни стоварят един тон доказателства, ние пак ще виждаме само това, което сме решили да виждаме.

Но Бог не гледа така на нас. Може да се случи да презрем някого, когото Бог обича и пази. И поради гордост и глупост да се намерим противници на Бога в това Негово дело:

Матей 18: 
"12 Как ви се вижда? Ако някой човек има сто овце и едната от тях се заблуди, не оставя ли деветдесетте и девет, и не отива ли по бърдата да търси заблудилата се?
13 И като я намери, истина ви казвам, той се радва за нея повече, отколкото за деветдесетте и девет незаблудили се.
14 Също така не е по волята на Отца ви, Който е на небесата, да загине ни един от тия малките."


А какво правим ние, като видим някой заблудил се (според нашите критерии)  – начукваме му канчето с нашата доктрина, перваме го с ирония, намушкваме го с обида и го смазваме със сарказъм...
После си лягаме спокойни и напълно уверени в правотата си, която напълно оправдава действията ни в нашите очи...

Добре че се намират все още "самаряни", които виждат лежащия наранен, облян в кръв човек и  измиват раните му с вино и масло, превързват го и го привдигат на осела си.

Ами ако заблудилият се се окаже такъв, само спрямо нашата заблуда? Точно така,нашата заблуда?

Ще обзаложим ли живота си за истинността на нашата доктрина, на нашето разбиране, на нашия начин?

Савел беше такъв. Беше напълно убеден в правотата на каузата си. Докато не го срещна лично Господ и Савел изпадна в когнитивен шок. Всичко, което беше вярвал и приемал за истина, се оказа недействително.

Също като тези от притчата на Исус:

Матей 7:21-23 
"Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела? Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие." 


Те също ще изпаднат в когнитивен шок (Пълно несъответствие на представите с реалността)
Пази ни, Боже, да не сме от тях!

"който ВЪРШИ волята на Отца Ми".

Господи, моля Те, изпитвай сърцата ни, изобличавай ни, пази ни да не презираме укор и поправление.
Дай ни благодат, за да се предадем да търсим Твоята воля и да покоряваме всяка област от живота си на нея.
И пази от гордост слугите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар