вторник, 6 май 2014 г.

ПРЕСЯВАНЕТО




Лука 22:31
"[И рече Господ]: Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее като жито;"

Виждали ли сте как се пресява жито? Избира се ветровит ден и с лопати, житото се подхвътрля нагоре във въздуха и пада върху постелка на земята. Житните зърна са тежки и падат, а всичко останало се отвява от вятъра.

Сатана винаги ще изисква да ни пресява. Това, което е необходимо, за да не ни отвее вятърът, е да сме наистина житни зърна – да имаме Божия зародиш в себе си. Всичко, по-малко, по-леко, по-повърхностно от това, ще бъде отвяно от вятъра на първата трудност, на първото изкушение, на първия компромис. После, биваме посяти в земята – погребани. И тези, които умрат за себе си, ще видят как старата им човешка обвивка се пропуква, разкъсва, отделя, пада и изгнива, но от сърцевината се подават коренчета, които се отправят надолу, към Божиите дълбини и едно стъбло да се устремява жадно нагоре, към Бога, носещо в себе си плодовете – други зърна, като това, умрялото, но после възкръснало зрънце. Колкото по-надълбоко отива коренчето, толкова повече хранителни вещества и влага снабдява за стъблото с плодовете. Колкото по-нагоре се устремява, толкова повече топлина и светлина получава от Бога.


Това е съдбата на житните зърна – да се пресеят, да умрат, да възкръснат и да дадат плод. Но:

"Истина, истина ви казвам, ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава самотно; но ако умре, дава много плод." Йоан 12:24 

Така работи Божието Царство. Там няма самотни, "живи" житни зърна...

И ако още се стархуваме от пресяването на сатана и от смъртта, нека погледнем, какво ще стане с тези, които не са се потърсили Божието Царство, които останат, за да бъдат пресяти от БОГА:

"Ето, името на Господа иде от далеч; Гневът Му е пламнал, и гъстият Му дим се издига; Устните Му са пълни с негодувание, Езикът Му е като поглъщащ огън, И дишането Му като прелял поток, Който достига дори до шия; За да ПРЕСЕЕ народите в ситото на погублението; И в челюстите на племената ще има юзда, Която ще ги накара да се заблуждават...И Господ ще направи да се чуе славния Му глас, И да се види тежкото слагане на мишцата Му, С гневно негодувание и с пламък на поглъщащ огън, С буен дъжд, с буря и с едър град." Исая 30:27, 28; 30

Няма коментари:

Публикуване на коментар