понеделник, 18 август 2014 г.

КОИ СА 144-ТЕ ХИЛЯДИ?

КОИ СА 144-ТЕ ХИЛЯДИ?

Нека разгледаме двата текста в Откровение, които говорят за 144 000:

Откровение 7:
"2 И видях друг ангел да се издига от изток, у когото беше печата на живия Бог; и той извика с висок глас към четирите ангела, на които бе дадено да повредят земята и морето и каза:
3 Не повреждайте земята, нито морето, нито дърветата, преди да ударим печат върху челата на слугите на нашия Бог.
4 И ЧУХ числото на подпечатаните, сто и четиридесет и четири хиляди подпечатани от всичките племена на израилтяните:
5 от Юдовото племе, дванадесет хиляди подпечатани; от Рувимовото племе, дванадесет хиляди; от Гадовото племе, дванадесет хиляди;
6 от Асировото племе, дванадесет хиляди; от Нефталимовото племе, дванадесет хиляди; от Манасиевото племе, дванадесет хиляди;
7 от Симеоновото племе, дванадесет хиляди; от Левиевото племе, дванадесет хиляди; от Исахаровото племе, дванадесет хиляди;
8 от Завулоновото племе, дванадесет хиляди; от Иосифовото племе, дванадесет хиляди; от Вениаминовото племе, дванадесет хиляди подпечатани.
9 СЛЕД ТОВА ВИДЯХ, и ето ГОЛЯМО МНОЖЕСТВО, което никой не можеше да изброи, от всеки народ, и от всичките племена, люде и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в БЕЛИ ДРЕХИ, с палмови клони в ръцете си,
10 и викаха с висок глас, казвайки: Спасение на нашия Бог, Който седи на престола и на Агнето!
11 И всичките ангели стояха около престола и около старците и четирите живи същества; и паднаха на лицето си пред престола, та се поклониха Богу, казвайки:
12 Амин! благословение, слава и премъдрост, благодарение и почит, сила и могъщество на нашия Бог до вечни векове. Амин.
13 Тогава един от старците проговори, като ми каза: Тия облечени в бели дрехи, кои са? и откъде са дошли?
14 И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето.
15 Затова са пред престола на Бога и Му служат денем и нощем в Неговия храм; и седящият на престола ще разпростре скинията Си върху тях.

Никъде тук не пише, че Йоан е ВИДЯЛ 144-те хиляди. Той вижда само ангела, натоварен със задачата да ги подпечата. Но не вижда самото подпечатване, а само ЧУВА числото на подпечатаните, както и по колко и от кои племена.
Навярно ви е направило впечатление, че племето Дан липсва. Манасия попълва бройката до 12. Но за племето Дан спира са се говори в Библията, още в Съдии, където става известно, че племето Дан се провали в задачата си да извоюва от аморейците земята,  паданала му се по жребий, тръгна да се покланя на лети идоли и изби населението на един беззащитен град, за да се засели в него и го нарече Дан.
Така че от тогава Дан се споменава само географско понятие -- като името на града, най-северна точка на земята, дадена от Бог на Израил, когато се говори за цялата територия -- "От Дан до Вирсавее".

Това не означава, че няма да има други подпечатани. Бог дава на Йоан само числото на подпечатаните НЕГОВИ сънародници ОТ 12-те Израилеви племена.
От това, което ангелът казва на четирите други ангела, разбираме, че подпечатването на Божиите слуги ще продължи до първата тръба -- тогава започва повреждането на земята, морето и дърветата.

СЛЕД ТОВА, Йоан ВИЖДА група голямо множество в бели дрехи, която НЕ е 144 000, а ГОЛЯМО МНОЖЕСТВО, което никой не можеше да изброи"

(Дори и да не е математик човек, знае, че 144 000 НЕ е равно на безброй)
Голямото множество от 9-ти стих нататък е съвсем друга група -- те са "от всеки народ, и от всичките племена, люде и езици".
Тях Йоан ВИЖДА и виждайки ги, ангелът го провокира да попита кои са. Отговорът на ангела се отнася точно до тази група – Откровение 7:15-17. Това са вярващите, устояли и останали верни до смърт по време на скръбта от периода на печатите. Словото ни казва, че при първите 4 печата една четвърт от населението на земята ще загине от меч, глад, мор и земни зверове. А освен това, при шестия печат ще последват катаклизми с небесните тела, земетресения.

В пасажа за 144-те хиляди, важните маркери са: "печат върху челата на слугите на нашия Бог" и "числото на подпечатаните, сто и четиридесет и четири хиляди подпечатани от всичките племена на израилтяните:"

Навсякъде, където има употребени думите печат, подпечатан, става въпрос за знак, маркиране на принадлежност, завет и потвърждение:


Йоан 3:33Който е приел Неговото свидетелство потвърдил е с печата си, че Бог е истинен.

Йоан 6:27Работете, не за храна, която се разваля, а за храна, която трае за вечен живот, която Човешкият Син ще ви даде; защото Отец, Бог, Него е потвърдил с печата Си.

Римляни 4:11И той прие обрязването като знак и печат на правдата от вяра, която имаше, когато беше необрязан, за да бъде той отец на всички, които вярват, ако и необрязани, за да се вмени правдата на тях,

1 Коринтяни 9:2На други, ако не съм апостол, то поне на вас съм; защото в Господа вие сте печата на моето апостолство.

2 Тимотей 2:19Но твърдата основа, положена от Бога, стои, имайки тоя печат: Господ познава Своите Си, и: Всеки, който изповяда Господното име, да отстъпи от неправдата.


В Ефесяни 1:13 и Ефесяни 4:30 ни се казва в Кого сме запечатани -- във Святия Дух.

Но както Исус е бил потвърден от Отец с Неговия печат, така и тези, които са в Исус са потвърдени с Божия печат.

От това можем да предположим тези 144 000 ще са месиянски евреи, познаващи Писанията си и ще бъдат използвани от Бог в периода на седемте тръби да свидетелстват на света и най-вече на своите сънародници.



Сега нека погледнем другия текст:

Откровение 14:
"1 И видях, и, ето, Агнето стоеше на хълма Сион, и с Него сто и четиридесет и четири хиляди, които носеха Неговото име и името на Неговия Отец, написано на челата им.

2 И чух глас от небето като глас от много води и като глас от гръм; и гласът който чух, беше като глас на свирачи, които свиреха с арфите си.

3 И пееха като че ли нова песен пред престола и пред четирите живи същества и старците; и никой не можеше да научи песента освен сто и четиридесет и четирите хиляди, които са били изкупени от земята.

4 Те са ония, които не са се осквернили с жени, защото са девственици; те са които следват Агнето, където и да отива; те са били изкупени измежду човеците за първи плодове на Бога и на Агнето.

5 И в устата им не се намери лъжа; те са непорочни."


В 14-та глава, Йоан вече ВИЖДА 144-те хиляди.  Бог сякаш показва групова снимка на Исус и тези 144 000. Тук не се описва действие на Исус, или групата, а точно образ, снимка -- "Агнето стоеше на хълма Сион, и с Него сто и четиридесет и четири хиляди, които носеха Неговото име и името на Неговия Отец, написано на челата им."

Снимката е предназначена не само да покаже на Йоан кои са те, но и да ни даде уверение, че Исус ще триумфира на хълма Сион и пророчеството, че Той ще владее земните народи от там е непременно ще се изпълни:

1. Това, че са застанали на хълма СИОН е доста е еднозначно указание, откъде са те -- Сион е символ на избраната земя на Бога -- Израел
2. Броят им е точно 144 000 -- число, което Йоан вече знае за кого се отнася;
3. Имат на челата си записано името на Агнето и на Неговия Отец.
(Вече изследвахме, че печат означава знак, белег на притежание, завет и потвърждение.)
Веднага след това, Бог със звукова картина, директно "даунлоудва" в ума на Йоан разбиране за групата от снимката, която току-що е видял -- Бог го стряска с усилен на max, звучащ като гръм звук от реалността на Небето, пред Божия престол и 144-те хиляди са там, пеещи НОВА ПЕСЕН:

1. Те са ОСОБЕНА група, която пее пред престола на Бога Нова песен и тази песен НИКОЙ ДРУГ  нито може да научи, нито да разбере.
2. Те са БИЛИ ИЗКУПЕНИ ОТ ЗЕМЯТА [глаголното време е минало неопределено -- действието е започнало преди момента на говорене и резултатите му са налични в момента на говоренето.]
3. Те са девственици, неосквернени с жени;
4. Те следват [сегашно време] Агнето, където и да отива;
5. Те са били [минало неопределено]  изкупени "измежду човеците за първи плодове на Бога и на Агнето" (Връзка с Яков 1:18)
6. В устата им не се намери лъжа;
7. Те са непорочни.
Бог казва това, което има предвид и има предвид, това, което казва.
Много  сериозно е предупреждението за фриволните безотговорни тълкуватели на книгата Откровение, затова най-добре да се придържаме към текста:
Откровение 22:
18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,   
19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.



И ТАКА -- 144-те ХИЛЯДИ от 14-та глава СА ОТ ПЪРВИТЕ ПОВЯРВАЛИ В ИСУС ХРИСТОС ОТ 12-ТЕ ИЗРАИЛЕВИ ПЛЕМЕНА.


Времето на Исус и първите апостоли е последният период, в който хорта от народа на Израил са се идентифицирали с племената на произхода си. След диаспората, това е вече е ставало все по-трудно.
Но дори да не са знаели, Бог знае кои са и е избрал точно 144 000 от тях.

Последните повярвали, също ще са евреи, но затова, в следваща публикация.

ИЗВОДЪТ ЗА НАС

Изводът за нас е, че времето, докато тръбят седемте тръби е време на последно предупреждение и въпреки гоненията срещу нас, ние пак ще сме победители, чрез кръвта на Агнето и словото на нашето свидетелстване. (Откровение 12:11)
 

Все още ще има възможност за спасение, все още трябва да проповядваме Евангелието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар