петък, 15 август 2014 г.

ЖЕНАТА ОТ НЕБЕСНОТО ЗНАМЕНИЕ


ПО ОТКРОВЕНИЕ 12-та ГЛАВА

В тази глава са описани две небесни знамения, преплетени едно в друго, като второто е пояснение на първото. Второто небесно знамение е, за да ни даде информация за змея (дракона) и каква е неговата роля в първото небесно знамение, наречено още голямо, за разлика от второто, наречено друго:

3 И яви се друго знамение на небето, и ето голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главите му седем корони. 
4 И опашката му, като завлече третата част от небесните звезди, хвърли ги на земята;...

А третата част от завлечениете от опашката му звезди ни дава информация за съотношението между ангелите, под командването на Михаил и Змеевите ангели в небесната война:


7 И стана война на небесата: Излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели; 
8 обаче, те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето. 

А ето и голямото знамение:


1 И голямо знамение се яви на небето, - жена, облечена със слънцето, с луната под нозете й и на главата й корона от дванадесет звезди.
[Битие 37:9, 10 

А той видя и друг сън и го разказа на братята си, казвайки: Ето, видях още един сън, че СЛЪНЦЕТО и ЛУНАТА и ЕДИНАДЕСЕТ ЗВЕЗДИ ми се поклониха.
10 Но когато разказа това на баща си и на братята си, смъмра го баща му, като му каза: Какъв е тоя сън, който си видял? Дали наистина АЗ И МАЙКА ТИ И БРАТЯТА ТИ ще дойдем да ти се поклоним до земята?

2 Тя бе непразна и викаше от родилни болки, като се мъчеше да роди. 
...
4 ... и змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде чадото й щом роди. [Матей 2:14-18] 
5 И тя роди мъжко дете, което има да управлява всичките народи с желязна тояга; [Псалми 2:9; Откровение 2:27; Откровение 19:15 ]и нейното чадо бе грабнато и занесено при Бога, дори при Неговия престол. [Евреи 8:1; Евреи 12:2] 
6 И жената побягна в пустинята, гдето имаше място, приготвено от Бога, за да я хранят там хиляда двеста и шестдесет дни.

Времето, в което жената ще се крие в пустинята е същото, през което двамата свидетели ще пророкуват в Ерусалим – "хиляда двеста и шестдесет дни", или точно три години и половина (По онова време, за година са се брояли 360 дни). Това е същото време, когато Ерусалим ще бъде тъпкан от народите – 42 месеца =1260дни=3,5 години (Откровение 11:2)
Това е времето, когато жената ще бъде скрита от лицето на змея.

Няма никакво съмнение, че жената е народът на Израел, а мъжкото дете е Йешуа – Спасителят.
Другото сигурно нещо в това знамение е, че сатана е големият червен змей, който преследва да унищожи жената и мъжкото дете.
Но това не му се отдава нито на земята, нито в еквивалентната духовна битка на Небето:

9 И свален биде големият змей, оная старовременна змия която се нарича дявол и сатана, който мами цялата вселена; свален биде на земята, свалени бидоха и ангелите му заедно с него. 
10 И чух силен глас на небесата, който казваше: Сега дойде спасението, силата и царството на нашия Бог и властта на Неговия Христос; защото се свали клеветникът на нашите братя, който ги клевети денем и нощем пред нашия Бог.

И така, войната в небето завършва с финалната битка, когато Исус Христос, на Кръста побеждава едновременно и на земята и на Небето и точно в този момент на земята дойде спасението, силата и Царството на Бог и Неговия Христос. В резултат – змеят (драконът, дяволът, сатаната [противникът]), заедно с неговите ангели са свалени, победени и повалени на земята, без никакъв достъп повече до Небето, където е обиталището на Бог, а Исус, мъжкото дете е "грабнато и занесено при Бога, дори при Неговия престол."
От този момент нататък, войната се прехвърля на земята, в нашата вселена, в нашия свят, а воюващите срещу змея са вярващите, гражданите на Царството на Бога и Неговия Христос, които го побеждават чрез "кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелствуване; защото не обичаха живота си до толкоз, щото да бягат от смърт."

Искаме, или не искаме, вярваме, или не вярваме, може да се наложи, докато свидетелстваме, чрез кръвта на Агнето да се изправим лице в лице със смъртта и дори да не побегнем от нея. За много християни по света, това вече е реалност, както е било реалност и за първите християни:

11 А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелствуване; защото не обичаха живота си до толкоз, щото да бягат от смърт. 
12 Затова, веселете се, небеса и вие, които живеете в тях. Но горко на вас, земьо и море, защото дяволът слезе у вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време.

Гонението срещу Израел започва след грабването и отнасянето на Исус до Божия престол. По същото време започва и гонението срещу самия Исус Христос – Неговото тяло. (Деяния 8:3; Деяния 9:1-5)
Гонението срещу Тялото Христово ще се засили особено, когато на дявола няма да му остане много време и когато му се даде позволение да ни побеждава. (Данаил 12:7; Откровение 13:7). Това ще е точно времето на първата половина от 7-те години на властта на звяра и лъжепророка плюс още два месеца и половина, като последните 45 дни (1335-1280=45) ще бъдат особено тежки:

Данаил 12:
8 И аз чух, но не разбрах. Тогава рекох: Господарю мой, каква ще бъде сетнината на това? 
9 А той рече: Иди си, Данииле; защото думите са затворени и запечатани до края на времето.

Данаил не може да разбере, защото преди това му е говорено за неговите люде, а сега за други и то в края на времето. Казано му е, че думите са затворени и запечатани (нерабираеми) до края на времето – Данаил и много други (преди края на времето и нечестивите) няма да ги разберат, но знанието за тези думи ще се увеличава и разумните, в края на времето ще разберат:

Данаил 12:
10 Мнозина ще се чистят и избелят и ще бъдат опитани; а нечестивите ще вършат нечестие, и никой от нечестивите не ще разбере; но разумните ще разберат. 
11 И от времето, когато се премахне всегдашната жертва, и се постави мерзостта, която докарва запустение; ще има хиляда и двеста и деветдесет дни. 
12 Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и триста и тридесет и петте дни.

Преследването на жената Израел:


13 И като видя ЗМЕЯТ, че биде свален на земята, той почна да ПРЕСЛЕДВА ЖЕНАТА, която бе родила мъжкото дете. 

Това преследване продължва 2014 години, но в края на времето  то ще се засили особнео много (Данаил 12:1), Но Израел ще се спасят – "всеки, който се намери записан в Книгата."
Тогава Израел ще бъде скрита от лицето на змея за 3 години и половина и ще има свръхестествена протекция и снабдяване:

14 И дадоха се на жената двете крила на голям орел, за да отлети на мястото си в пустинята, там гдето я хранят за време и времена и половин време, скрита от лицето на змея. 

Змеят ще изпрати след жената множества, като вода, която да я завлече, но отново ще има свръхестествена намеса за защита на Божия народ:

15 И змеят изпусна след жената из устата си вода като река, за да направи да я завлече реката. 
16 Но ЗЕМЯТА ПОМОГНА на жената, защото земята отвори устата си та погълна реката, която змеят беше изпуснал из устата си. 

В началото на властта на звяра и лъжепророка, земят първо подгонва Израел, но като не успява, се разярява и тръгва да гони останалите от нейното потомство, които държат свидетелството за Исус:

17 Тогава ЗМЕЯТ СЕ РАЗЯРИ против жената, та ОТИДЕ ДА ВОЮВА  ПРОТИВ останалите от НЕЙНОТО ПОТОМСТВО, които пазят Божиите заповеди и държат СВИДЕТЕЛСТВОТО за ИСУСА; и змеят застана на морския пясък.


Кои са останалите от нейното потомство? Това е самото Тяло Христово – Църквата, скрита в Христос при раждането му – те пазят Божиите заповеди и държат свидетелството за Исус.
Има вероятност "останалите от нейното потомство" да бъде изтълкувано като групата на месианските евреи, но първо тя е прекалено малка, за да участва, като действащо лице в театъра на края на времето и второ, самите юдеи не смятат християнските си братя за свои – те принадлежат към Тялото Христово.

И сега, като обобщение:

Жената е народът на Израел;
Мъжкото дете, родено от нея е Исус Христос;
В мъжкото дете е скрит Божия народ, по време на раждането на Исус.


  •  Тук е необходимо да спра и да се обоснова: 
  •  Първо, ясно е, че Божият народ е Тялото Христово;
  •  Второ, за мъжкото дете се казва, че "има да управлява всичките народи с желязна тояга". Същото се казва и за Божия народ, като обещание към тези, които устоят докрай:
"И на този, който победи, и който се пази до край, за да върши дела чисти като Моите, ще дам власт над народите, - (и той "Ще ги управлява с желязна тояга; Те ще се строшат като грънчарски съдове", -) както и Аз получих от Отца Си." (Откровение 2:26,27)

ОСНОВНИ МОМЕНТИ:

Змеят е сатана;
Змеят и неговите ангели са водили война в Небето, но не са надвили.
Змеят е победен на кръста от Исус Христос;
Змеят и ангелите му са хвърлени на земята;
Идва Спасение за хората на земята;
Във войната със сатана на земята, братята, които той е клеветил пред Бога го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на тяхното свидетелстване;

Змеят песледва народа на Израел – факт от 2014 години;
Змеят получава власт и позволение да побеждава и тръгва първо след Израел;
Израел е избавен от гонението и е свръхестествено скрит, пазен и хранен за 3 години и половина;
Змеят тръгва да след Божия народ, държащ свидетелството за Исус (тези, които до сега са го побеждавали)
Това гонение ще продължи 1335 дни – 3 години, 8 месеца и 15 дни.
След 1260 дни ( 3 години и половина) от властта на змея ще настанат тежки времена за Израел, но точно тогава мнозина ще повярват в Исус и те ще се спасят –всеки, записан в Книгата.
Една скоба:
(Спасените накрая не са само 144 000 – тези 144 000 са първите плодове, първите повярвали в Исус от евреите, (Откровение14:3-5) по времето на Исус и апостолите, когато те все още са носели спомен за произхода си от 12-те Израилеви племена. (Откровение7:3-8) В карая на времето този произход вече е заличен. Точно затова, когато Захария пророкува за спасението на Израел, за обръщането им и плача им за Този, когото проподоха, той не споменава 12 племена, а Давидовото домочадие, Натановото домочадие, Левиевото домочадие дом и домочадието на Семей. Това са Основните служения по времето на Давид – Царското, Пророческото, Свещеническото и Хвалебственото и после се казва – и всички останали.)

За два месеца и половина гонението срещу Тялото Христово и срещу Израел ще бъде общо.

Тогава ще стане окончателното обединение на Божия народ Израел и Божия народ от езичниците.
Началото на обединението беше по време на раждането на Тялото Христово, когато преобладаващата част от повярваллите в Христос бяха юдеи:


Ефесяни 2:
11 Затова помнете, че вие, някога езичници по плът, наричани необрязани от тия, които се наричат обрязани с обрязване на плътта, което се извършва с ръце, 
12 в онова време бяхте отделени от Христа, странни [чужди] на Израилевото гражданство и чужденци към заветите на обещанието, без да имате надежда и без Бога на света. 
13 А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа. 
14 Защото Той е нашият мир, Който направи двата отдела едно, и развали средната стена, която ги разделяше, 
15 като в плътта Си унищожи враждата, сиреч, закона със заповедите му изразени в постановления, за да създаде в Себе Си двата в един нов човек, и тъй да направи мир, 
16 и в едно тяло да примири и двата с Бога чрез кръста, като уби на него враждата. 
17 И като дойде благовествува мир на вас, които бяхте далеч, и мир на тия, които бяха близо; 
18 защото чрез Него и едните и другите имаме своя достъп при Отца в един Дух.

Римляни 11:

25 Защото, братя, за да не се мислите за мъдри, искам да знаете тая тайна, че частично закоравяване сполетя Израиля, само докато влезе пълното число на езичниците. 
26 И така целият Израил ще се спаси, както е писано: - "Избавител ще дойде от Сион; Той ще отвърне нечестията от Якова;

И в края на времето, когато числото на езичниците вече се е изпълнило, това обединение се извършва окончателно:

Римляни 11:

16 А ако първото от тестото е свето, то и цялото засяване е свето; и ако коренът е свет, то и клоните са свети. 
17 Но, ако някои клони са били отрязани, и ти, бидейки дива маслина, си бил присаден между тях, и си станал съучастник с тях в тлъстия корен намаслината, 
18 не се хвали срещу клоните; но ако се хвалиш, знай, че ти не държиш корена, а коренът тебе. 
19 Но ще речеш: Отрязаха се клони, за да се присадя аз. 
20 Добре, поради неверие те се отрязаха, а ти поради вяра стоиш. Не високоумствувай, но бой се. 
21 Защото, ако Бог не пощади естествените клони, нито тебе ще пощади. 
22 Виж, прочее, благостта и строгостта Божия: Строгост към падналите, а божествена благост към тебе, ако останеш в тая благост; иначе, и ти ще бъдеш отсечен. 
23 Така и те, ако не останат в неверие, ще се присадят; защото Бог може пак да ги присади. 
24 Понеже, ако ти си бил отсечен от маслина по естество дива, и, против естеството, си бил присаден на питомна маслина, то колко повече ония, които са естествени клони, ще се присадят на своята маслина!


И така!

Нродът на Израел е Божият народ, който Бог нарочно закорави, поради милостта Си към нас, езичниците – за да можем и ние да имаме възможност да се присъединим към святия род, към народа по обещание, към Авраамовото потомство.

Ние бяхме прибавени към първото свято тесто, осветихме се от него и станахме едно тесто.

Ние, клоните от дивата маслина бяхме присадени към питомната маслина Израел, много от клоните на която бяха отсечени зарди нас, за да можем ние да станем участници в тлъстия ѝ корен, да се осветим от святия корен.

Ние, които бяхме далеч, чужди на Израилевото гражданство, чужденци, към завета на обещанието, чрез кръвта на Христос бяхме поставени близо, толкова близо, че когато Христос развали преградната стена, която ни разделяше, станахме едно Израилево гражданство.

Ние, които бяхме различни, враждебни с Израил, в тялото Си Исус унищожи враждата и станахме един НОВ човек, в мир с Бога и с достъп при Отца в един ДУХ.

И сега, като знаем всичко това, какво ще е отношението ни към Израел?


Ще се горедеем ли срещу него, ще високоумстваме ли, срещу заради нас, отрязаните клони?

Ако Божията Велика милост е да ни присъедини към Неговия народ, като докато се изпълни числото на повярвалите от нас, до самия край Бог ги държа заслепени и закоравени, търпящи гонения, смърт, изселвания, ограбвания, презрение – ЗАРАДИ НАС!

Като знаем, че както в началото сме били малцинство и сме били прибавени към тях, накрая ще бъдем мнозинство и последният остатък от тях ще бъде прибавен към всички нас, как ще се осмелим да говорим, или действаме срещу Израел, срещу единствения народ, който Бог нарече Свой?

Народът, за който Бога каза, че докато има слънце, луна и звезди да светят, Той няма да се откаже от Своя народ! (Еремия 31:35-37)

Народът, когото Бог дисциплинираше и наказваше, използвайки други ннароди за тояга, а после строшаваше тоягата, защото се беше надигнала срещу НЕГОВИЯ народ! (Исая 10:5)

И ето, стигнахме до съда!
От тук нататък в Откровение и изкупените езичници и Израел сме Неговото войнство, а всички останали получават осъждение и наказание за всичкото зло, което са ни сторили на нас и на Израел.

Ако ще бъдем зедно при нашия Господ, който ще царува от хълма Сион, по-добре да свикнем с мисълта, че ще бъдем наричани с тяхното име, ще живеем в тяхната страна и в техния град и ще се покланяме на Бога, който се нарича с тяхното име!

И да помним, че който докачи тях, докача зеницата на окото на Бога!







Няма коментари:

Публикуване на коментар