четвъртък, 21 август 2014 г.

КОИ СА ДВАТА СЕДМОГЛАВИ ЗВЯРА В ОТКРОВЕНИЕ?

ВЪВЕДЕНИЕ

Бог представя на Йоан и на нас, които четем тази пророческа книга, картина след картина, клип. след клип от ключовите и финалните събития на тази земя, преди да дойде отново и да царува с желязна тояга над народите.
В тези финални събития, Бог ще даде на този, който се мисли за господаря тук, властта да изгради свое глобално господство. Познавайки същността му, Бог знае, че той ще се опияни от властта и сам ще попадне в капана на собствената си гордост -- ще помисли, че ще може да унищожи Божия народ.
И друг път му се е случвало -- помисли, че може да убие Божия Син -- той посегна на живота Му, но Божият син не побягна от смъртта, защото обичаше хората повече от живота си. Оказа се, че точно убийството Му му донесе огромно поражение и позор. Това, което желаеше най-много -- да владее от Трона на Бога -- бе дадено на някакви жалки човеци, които той можеше да лъже и мами както си поиска. А след това поражение, Бог му противопостави не Архангел Михаил, който беше равен на ранга му, а някакви "бълхи", които го побеждаваха в Името на Техния Бог! Кръвта на техния Господ, която той самият проля, в тях се превърна в мощно оръжие срещу него. А Словото на тяхното свидетелстване парираше като меч лъжите му.
Този измамник, се мислеше за много по-голям и силен, той имаше претенции да седне на престола на Бога и като видя, че Божият Син влезе в човешка плът и прие образ на човек, не можа да издържи на изкушението да Го погуби, както много други човешки същества. Но вместо да тръгне в битка срещу него, великия, какво правеше този човек -- бродеше, като пастир с тояга в ръка три години и половина и събираше пръснати овце...
Князът на този свят беше гневен и разярен, чувстваше се като Голиат: 
"Куче ли съм аз, та идеш против мене с тояга?"

Та Бог ще да даде на този измамник да си "начеше крастата" за три години и половина, колкото беше дал и на Сина Си да изпълни земната Си мисия. Дори му позволи да побеждава Божиите слуги. Но и те, като Техния Господ не обичаха живота си дотолкова, че да бягат от смъртта...

Е, пак нямаше да се усети, пак щеше да попадне в капана на собствената си гордост!

Дори след като му се даде възможност да мисли 1000 години затворен в бездната, като го пуснат, пак няма да е преосмислил поведението си и пак ще извърши същата грешка. Но този път, вече, ще му е за последно.

И така, пред вас беше представен:

ПЪРВИЯТ ЗВЯР

 

(Откровение 12)
"големият змей, оная старовременна змия която се нарича дявол и сатана, който мами цялата вселена"

Той е същият "голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главите му седем корони."

Той е същият, който измами една трета от небесните ангели да тръгнат след него и те последваха участта му:
"И опашката му, като завлече третата част от небесните звезди, хвърли ги на земята;"

Той мрази цялото човечество, защото точно на човеци Бог даде възможността да владеят с Него, но особена омраза питае към две определени групи хора: Едната са Евреите, защото от тях се роди Месия (Исая 7:14), който го победи, защото на тях се повериха Писанията (Римляни 3:2), които хората размахват като мечове срещу него и защото Бог ги беше възлюбил с вечна любов. (Еремия 31:3)
Другата група са  последователите на Исус Месията, защото на тях беше дадена силата в Името Деяния 4:30) и кръвта (1 Йоан 1:7) на техния Господ да го побеждават, защото те бяха избрани да бъдат осиновени от Бога и бяха станали Негово наследство (Ефесяни 1:5, 11).

Той е същият звяр, на чиято власт седи Блудницата -- фалшивата религиозна система, която дяволът си изгради, за да може да атакува Божиите хора отвътре, чрез която измъчва и убива Божиите верни слуги:

Откровение 17:3-6
"...жена, седяща на червен звяр, пълен с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога.
Жената бе облечена в багреница и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с мръсотии и с нечистотиите от нейното блудствуване.
И на челото й имаше написано това име: Тайна; великий Вавилон, майка на блудниците и на гнусотиите на земята.
И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици;"

В същата 17-та глава, имаме и обяснение за този звяр:

7 Но ангелът ми рече: Защо се зачуди? Аз ще ти кажа тайната на жената и на звяра, който я носи, който има седемте глави и десетте рога.    
8 Звярът, който си видял, беше, но го няма; обаче, скоро ще възлезе из бездната и ще отиде в погибел. И земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота от създанието на света, ще се зачудят, когато видят, че звярът беше и го няма, но пак ще дойде.     


Освен директните препратки към Откровение 12:3 и 9 за цвета, главите и роговете, в това обяснение на ангела има още нещо, което свързва червения звяр със сатана -- заключването му в бездната и освобождаването му за кратко време в края на Милениума. (Откровение 20:3-6)

9 Ето разумното значение на това: Седемте глави са седем хълма, на които седи жената;     

Седемте хълма, заедно със сравнението на Блудницата с град в стих 18, ни дава доста ясна насока към центъра на тази фалшива, световна, дяволска, религиозна система -- Рим. Но това, че Рим е центърът и, не означава, че Блудницата е само католическата църква. Въпреки зверствата и, на нея няма да отделя място тук, при зверовете. Ще и отделя специално внимание.

От стих 10 нататък, ангелът описва материалното въплъщение на сатана в земната политическа система на власт (вторият звяр):

10 те са и седмина царе, от които петимата паднаха, и единият сега е, а другият още не е дошъл, и когато дойде, трябва само малко да постои;"

Империя на Египет
Обикновено в Даниил, когато ангелът му дава обяснения, той сравнява главите с Царства (Империи), а роговете с царе. Ако следваме и тук същата логика, като се поставим на мястото на Йоан, който трябва да разбере обясненията, като представител на народа на Израил, като имаме предвид също и аналогията със зверовете и статуята в Даниил, можем да извадим следното заключение:



Асирийска империя
Петте царства, които са паднали, до времето на Йоан и които имат директно влияние върху народа на Израил са Египет, Асирия, Вавилон, Мидо-Персия и Гърция. Шестото царство/империя, която е в момента на настоящите събития с Йоан е Римската империя. Следващото царство, което завладява Светите земи е Арабският халифат, но в 7-ми век там вече почти няма евреи. В Библията Бог казва, че ще остави там само 1/10 част, само пън. И това продължава до края на 19 век, когато малко на брой евреи се завръщат и започват да купуват земя там. Всички останали от народа на Израил са пръснати по Териториите на Римската империя.
Интензивното събиране на народа на Израил в неговата земя и установяването на държавата Израел на територията на Светите земи започва при мандата на Великобритания, който е много кратък -- от 1922 до 1948 -- само 26 години. Така че това е седмото царство, което "когато дойде, трябва само малко да постои;". Освен това, точно Великобритания възражда името на римската провинция "Палестина", дадено подигравателно от римляните след потушаването на възстанието на Бар Кохба (135 година). Точно с края на Британския мандат е прогласена държавата Израел.


Империя Вавилон
11 и звярът, който беше и го няма, той е осмият цар, който е от седемте, и отива в погибел; 

Сатана се въплъщава в осмото царство. "Който е от седемте", може да означава както един от седемте, така и комбинация от седемте, като второто, както ще видим при втория звяр, е вярното.

Това съвпада и с наблюдението на Даниил върху 10-те рога на звяра, различаващ се от всички останали -- на мястото на 3 от тях излиза малкия рог -- тоест 10-3=7 и малкият рог е осмият.




12 и десетте рога, които си видял, са десет царе, които още не са получили царска власт, но за един час получават власт като царе заедно със звяра;    
13 те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт;    
14 те ще воюват против Агнето, но Агнето ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете; тоже и ония, които са с Него, ще победят, които са звани, избрани и верни.


Това са десет държавни глави, които ще получат власт едновременно с даването на власт на сатана, но те ще му я предадат и под Негова власт ще воюват против Агнето и тези, които са с Него.
Това са десетте държавни глави, които заедно със звяра ще намразят Блудницата и ще я разграбят, запустят и унищожат с огън. (Откровение 17:16, 17)

И така, този звяр-змей, със седем короновани глави е авторът на сценария и режисьорът на събитията, през тези три години и половина, през които Бог му позволява да си поиграе на господар на цялата земя.
За свои главни действащи лица, които да го представляват пред очите на света, той си е създал два звяра -- един, който много прилича на него,  но е видим за човешките очи, за разлика от него самия и един, който трябва да заблуди хората, че е дългоочакваният Месия, когото Божиите слуги чакаха да дойде втори път, а евреите -- първи път.
 Известен с майсторството си да мами и заблуждава, той ще успее да измами света да отиде след зверовете му. Ще се опита да измами, ако е възможно, дори избраните...

ВТОРИЯТ ЗВЯР

Персийска империя
Вторият звяр от Откровение може да се разбере, като се сравни със зверовете от Даниил 7:

3 И четири големи зверове възлязоха из морето, различни един от друг.    
4 Първият бе като лъв, и имаше орлови крила; а, като го гледаха, крилата му се изскубаха, и той се дигна от земята и биде заставен да се изправи на две нозе като човек, и даде му се човешко сърце.    
5 След това, ето друг звяр, вторият, приличен на мечка, който се подигна от едната страна, и имаше три ребра в устата си между зъбите си; и му думаха така: Стани, изяж много месо.    
 


Гръцка импеия
6 Подир това, като погледнах, ето друг звяр, приличен на леопард, който имаше на гърба си четири птичи крила: тоя звяр имаше и четири глави; и даде му се власт.    
7 Подир това, като погледнах в нощните видения, ето четвъртият звяр, страшен и ужасен и твърде як; той имаше големи железни зъби, с които пояждаше и сломяваше, като стъпкваше останалото с нозете си; той се различаваше от всичките зверове, които бяха преди него; и имаше десет рога.    
 


Римска империя
8 Като разглеждах роговете, ето, между тях излезе друг рог, малък, пред който три от първите рогове се изкорениха; и ето, в тоя рог имаше очи като човешки очи и уста, които говореха надменно.

Според обясненията, дадени на Даниил, ние разбираме, че лъвът с орловите крила е царството Вавилон, мечката е империята на  Мидо-Персия, леопардът е империята на Гърция, а четвъртият звяр се различава от всички останали. Железните му зъби ни препращат към сатуята на Навуходоносор -- железните и крака и ни дава информацията, че империя, състояща се от Вавилон, Мидо-Персия, Гърция и Рим и още една скрита в пръстите империя, състояща се от смес от желязо и кал ще бъдат последната, владееща на земята империя на сатана, преди Установяването на вечното Божие Царство на земята:

Даниил 2:
40 Ще се издигне и четвърто царство яко като желязо, понеже желязото строшава и сдробява всичко; и то ще строшава и стрива както желязото, което строшава всичко.    
41 А понеже си видял нозете и пръстите отчасти от грънчарска кал и отчасти от желязо, това ще бъде едно разделено царство; но в него ще има нещо от силата на желязото, понеже си видял желязото смесено с глинена кал.    
42 И както пръстите на нозете са били отчасти от желязо и отчасти от кал, така и царството ще бъде отчасти яко и отчасти крехко.    
43 И както си видял желязото смесено с глинена кал, така те ще се размесят с потомците на други родове човеци; но няма да се слеят един с друг, както желязото не се смесва с калта.    
44 И в дните на ония царе небесният Бог ще издигне царство, което до века няма да се разруши, и владичеството над което няма да премине към други люде; но то ще строши и довърши всички тия царства, а само то ще пребъде до века.    
45 Както си видял, че камък се е отсякъл от планината, не с ръце, и че е разтрил желязото, медта, калта, среброто и златото, великият Бог открива на царя онова, което има да стане по-после. Сънят е истинен, и тълкуванието му вярно.


Еврейското наименование за Араби е смесени хора, хора смес.
А чували ли сте за Лорънс Арабски? Англичаните се бяха съюзили с арабите срещу Отоманската империя.

Различните материали на частите от статуята представляват отделни империи във времето, а цялата статуя представлява последната империя, която ще бъде строшена от Бога.

А десетте пръста съответстват на 10-те рога.

Откровение 13:
1 И видях звяр, който излизаше от морето, и имаше десет рога и седем глави; и на роговете му десет корони, и на главите му богохулни имена.     


Забелязвате ли, че короните на този звяр са върху роговете, докато на змея (първия звяр) короните са върху 7-те му глави?
Властта на сатана е задкулисна, в духовния свят, невидим за човешките очи, тя е в началствата и властите, в князете на въздушната власт, които съответстват на царствата
А вторият звяр е видимият, материалният еквивалент на сатана на земята. Това са действителните царства и владетели, които са му подчинени.

2 И звярът, който видях приличаше на леопард, и краката му бяха като крака на мечка, устата му като уста на лъв; и змеят даде нему силата си, престола си и голяма власт.     

От това описание, със сигурност можем да кажем, че вторият звяр, който ще управлява света от престола на сатана, заедно с третия звяр (лъжепророка), със сигурност ще включва преди всичко държави, на територията на бившата Гръцка империя -- "приличаше на леопард". Основната територия на бившата Гръцка империя, сега се намира сега в Турция. По времето на Йоан, там са живеели предимно елинистични народи. Но освен тях, може да включва (може би не всички), но земи от Южна Италия, през Гърция, Македония, Южна и Източна България, на изток, северна Африка на юг, Армения, Сирия и Ливан на север, до Афганистан и Пакистан на запад. 
Мечката е съвременен Иран, а лъвът - Южен Ирак. 

Но не бива да забравяме, все пак, че звярът е със седем глави, които представляваха седемте империи, имащи отношение към народа на Израил -- Египет, Асирия (Северен Ирак), Вавилон (Южен Ирак), Мидо-Персия (Иран), Гърция (Гърция, Турция), Рим (Южна Европа, Северна Африка, Сирия и Ливан) и за кратко Великобритания, с колонии по целия свят.

Не бива да забравяме също и статуята на Навуходоносор.



Изобщо, като сравних картите на всички изброени големи империи, териториите им почти съвпадат и едни същи земи са попадали под тяхно владение. Тъй като повечето страни от тези карти сега са мюсюлмански, сравних тези карти с картата на арабския халифат и неговия приемник Отоманската империя, която също се е наричала халифат -- султанът е бил халиф на Мека и Медина. Вижте картата на Халифата, който зараждащата се Ислямска държава иска да възстанови...
Съвпадението ще ви уплаши...

Освен това, препратката за престола на сатана в Откровение е Пергам, който е на територията на Турция. (Откровение 2:12, 13)


 
Арабски Халифат

3 И видях една от главите му като че ли смъртно ранена; но смъртоносната му рана оздравя; и цялата земя учудена отиде след звяра и поклониха се на змея по причина, че даде властта си на звяра;   
Първата световна война слага край на Отоманската империя и тя се оттегля, в сегашните предели на светската държава Турция. Но сега правителството на Турция е проислямско.
А набиращата скорост и територии Ислямската държава е решена не само да възстанови Халифата, но и да установи световно ислямско господство!
Отоманска империя
Ето и смъртоносно наранената глава  (една от главите му), която никой не е предполагал, че ще оздравее, сега е на път не само да оздравее, но и да владее целия свят!

 
4 поклониха се и на звяра, казвайки: Кой е като тоя звяр? и кой може да воюва против него?     



Виждали ли сте фанатизма? Виждали ли сте жестокостта? Виждали ли сте множествата мюсюлмани в Европа и САЩ? 
Има ли друга група "хора", която да мрази толкова много християните, евреите и изобщо хората, несъгласни с исляма?
Има ли друга група, която е способна на жестокостта да обезглавява светиите, да обезглавява деца?

5 И даде му се да говори и с устата си горделиво и богохулно; даде му се още власт да действува четиридесет и два месеца. [точно три години и половина]
6 И отвори устата си да изрече хули против Бога, да хули името Му и скинията Му, па и ония, които живеят на небесата.    
7 И позволи му се да воюва против светиите и да ги победи; и даде му се власт над всяко племе и люде, език и народ.    
8 И ще му се поклонят всички, които живеят на земята, всеки, чието име не е било записано от създанието на света в книгата на живота на закланото Агне.

ПОСЛЕДНАТА ИМПЕРИЯ НА САТАНА ЩЕ Е СМЕСИЦА ОТ СИЛНИ И СЛАБИ ЦАРСТВА И ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА ЩЕ ИГРАЕ КЛЮЧОВАТА РОЛЯ В НЕЯ.

Следва за третият звяр -- лъжепророкът.

Вижте още по Откровение:

ЖЕНАТА ОТ НЕБЕСНОТО ЗНАМЕНИЕ
и
Кои са 144-те хиляди?
http://philadelphiacitizen.blogspot.com/2014/08/144.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар