петък, 12 декември 2014 г.

ОБЕЩАНИЕТО



Центърът на Библията е Бог, тя е Книга от  Бога и за Бога от началото до края.
Ние сме свикнали да гледаме на книгите от Стария Завет, като на книги за "поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата". Но има едно нещо, което преминава, като сърцевина, като стъбло през всичките книги от Стария Завет, за да разцъфне в цялата си красота и величие в един точно определен момент от историята – това е ОБЕЩАНИЕТО...

Обещанието за Спасител на човечеството!


То беше дадено още почти при сътворението, на Ева:
Битие 3:15 "Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата."

Обещанието беше потвърдено, когато Бог обеща на своя приятел Авраам три неща – син, земя и потомък, в Когото ще се благословят всичките народи:
Битие 22:18 "в твоето потомство ще се благословят всичките народи на земята, защото си послушал гласа Ми."

Сина, Авраам получи още приживе, на потомството му беше дадена обещаната земя 470 години по-късно. Но след, като получи земята, потомството реши, че може да живее без Бога и забрави за третото обещание, дадено на техния отец Авраам.

Давид, човекът по сърцето на Бога искаше да Му построи Дом. Но Бог му каза, че няма нужда от дом, обаче обеща на Давид Той да му даде дом – велик царски род, който ще царува на трона на Юда и от този дом, от този царски род ще произлезе Син – Цар:

Псалм 2:"6 Но Аз поставих Царя Си На Сион, светия Мой хълм. 7 Аз ще изявя постановлението; Господ ми каза: Ти си Мой Син; Аз днес те родих. 8 Поискай от Мене и Аз ще ти дам народите за твое наследство, И земните краища за твое притежание. "

В последната глава на последната книга на Стария Завет, Бог пак потвърди обещанието Си и това щеше да бъде повод за велика радост:

Малахия 4:2 "А на вас, които се боите от името Ми, Ще изгрее Слънцето на правдата с изцеление в крилата си; И ще излезете и се разиграете като телци из обора."

И замлъкна за 400 години...

Книжници и свещеници, учители и цели школи търсеха, претърсваха и изследваха Писанията, съпоставяха пророчествата – Кога ще се сбъдне ОБЕЩАНИЕТО?
Кой е ОБЕЩАНИЯТ? Кой ще е Давидовият Син, кой ще е юдейският Цар?
Гледаха, търсеха, взираха се в бъдещето, копнееха да видят това ОБЕЩАНИЕ изпълнено:

Евреи 11:13 "Всички тия умряха във вяра, тъй като не бяха получили изпълнението на обещанията; но ги видяха и поздравиха отдалеч..."...

И изведнъж, както едни овчари си пазеха стадата ...

Лука 2:9 И ангел от Господа застана пред тях, и Господната слава ги осия; и те се уплашиха много. 10 Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, БЛАГОВЕСТЯВАМ ВИ ГОЛЯМА РАДОСТ, която ще бъде ЗА ВСИЧКИ ЛЮДЕ. 11 Защото днес ви се роди в Давидовия град СПАСИТЕЛ, Който е ХРИСТОС ГОСПОД. 12 И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец повит и лежащ в ясли. 13 И внезапно заедно с ангела се намери МНОЖЕСТВО НЕБЕСНО ВОЙНСТВО, което ХВАЛЕШЕ БОГА, казвайки: 14 СЛАВА НА БОГА във висините, И на земята мир между ЧОВЕЦИТЕ, в които е Неговото БЛАГОВЕЛЕНИЕ.

Самият Бог беше въвел Първородния Си във вселената, в плът, като човешко същество и цялото Небе Му се поклони:
Евреи 1:6 А когато пък въвежда Първородния във вселената, казва: - "И поклонете се Нему, всички Божии ангели".

Ангелите пееха и хвалеха Бога за благоволението, което Бог даде на хората. Благоволението, което отказа на техния род, след като се бяха разбунтували, а даде на бунтовното човечество!
И въпреки това те Го хвалеха и славеха! Както тогава, така и до сега!

Ангели, множество небесно войнство слезе на земята и хвалеше Бога и Го славеше за милостта Му към човеците.
А ние имаме още по-голяма причина от ангелите да хвалим и славим Бога , защото милостта и благоволението на Бога бяха към нас. На нас даде Бог Своя възлюбен Син!

Божият Син, стана Човешки син, за да може Бог да примири бунтовното човечество със Себе Си!
А ние, на които това незаслужено благоволение беше дадено по милост и по волята и суверенното решение на Бога да мълчим ли? Ако ние мълчим, камъните ще започнат да Го хвалят!

Събитието, което раздели времето на две – време преди да се изпълни ОБЕЩАНИЕТО и времето на изпълненото ОБЕЩАНИЕ!

Четири хиляди години Бог подготвяше човечеството за тази велика радост, за това велико Спасение – за Правдата, която щеше да изгрее, като слънце, с изцеление в крилете Си над поробеното под греха човечество!

Хиляди години хората, които знаеха за това ОБЕЩАНИЕ се молеха и очакваха неговото изпълнение...

И ЕТО...

Лука 2:25 И ето, имаше в Ерусалим един човек на име Симеон; и тоя човек бе праведен и благочестив, и чакаше утехата на Израиля; и Светият Дух беше в него. 26 Нему бе открито от Светия Дух, че няма да види смърт докле не види Христа [Помазаника] Господен. 27 И по внушението на Духа той дойде в храма; и когато родителите внесоха детенцето Исус за да сторят за Него по обичая на закона, 28 той Го взе на ръцете си и благослови Бога, като каза: - 29 Сега, Владико, отпущаш слугата Си в мир. Според думата Си; 30 Защото ВИДЯХА ОЧИТЕ МИ СПАСЕНИЕТО, 31 КОЕТО СИ ПРИГОТВИЛ ПРЕД ВСИЧКИ ЛЮДЕ; 32 Светлина да просвещава народите, И слава на Твоите люде Израил.

Ние не празнуваме рожден ден!
Ние празнуваме изпълнението на ОБЕЩАНИЕТО.
ОБЕЩАНИЕТО, което превърна историята в НЕГОВАТА ИСТОРИЯ!

ОБЕЩАНИЕТО, което даде на нас, хората Емануил – Бог с нас!
ОБЕЩАНИЕТО, чието изпълнение донесе така дългоочаквания МИР, примирението между Бога и хората:
Евреии 1:1 Бог Който при разни частични съобщения, и по много начини, е говорил в старо време на бащите ни чрез пророците, 2 в края на тия дни говори нам чрез Сина, Когото постави наследник на всичко, чрез Когото и направи световете, 3 Който, бидейки сияние на Неговата слава, и отпечатък на Неговото същество, и държейки всичко чрез Своето могъщо слово, след като извърши [чрез Себе Си] очищение на греховете, седна отдясно на Величието на високо, 4 и стана толкова по-горен от ангелите, колкото името, което е наследил, е по-горно от тяхното.

ОБЕЩАНИЕТО, чието изпълнение изпрати представител на нашия човешки род на Небето, до Престола, отдясно на Величието, да се застъпва за нас!

Изпълнението на това велико ОБЕЩАНИЕ заслужаваше годините преди него да се отброяват обратно в ОЧАКВАНЕ  на неговото изпълнение!
Защото с изпълнението на това ОБЕЩАНИЕ, започна НОВА ЕРА, Ерата на Христос и Неговите хора!

Как да мълчим ние, които сме в тази велика привилегирована позиция:
Ефесяни 1:4 както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов; 5 като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля, 6 за похвала на славната Си благодат, с която ни е обдарил във Възлюбения Си, 7 в Когото имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат,

Как да се сдържим да не отдадем цялата слава, любов, благоговение, благодарност на НЕГО – нашето изпълнено ОБЕЩАНИЕ!

Винаги, всичко е било за Него!
И всичко – НЕБЕСНО И ЗЕМНО ще се събере пак В НЕГО!

А ние имаме честта и привилегията още сега да сме в НЕГО, нашето изпълнено ОБЕЩАНИЕ!

Радвайте се и се веселете, пейте, играйте, танцувайте, хвалете, славете, празнувайте изпълнението на нашето ОБЕЩАНИЕ!






Свързани статии:

КОЙТО БИДЕ ЯВЕН В ПЛЪТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар