вторник, 9 декември 2014 г.

КОЙ ОГРАБВА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО?



РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО е събитие!

Това е СЪБИТИЕТО, което раздели времето и постави началото на НОВА ЕРА!

Събитие, толкова повратно в човешката история, че преди него годините са се брояли обратно, (като обратното броене преди стартиране на ракета), а след него започва ново броене на годините, вековете и хилядолетията.

Това епохално събитие е от такава важност, че заслужаваше обратно броене до настъпването му. Божиите хора изследваха Писанието, търсеха, анализираха и отброяваха според пророчествата, още колко време има до Месията!




Матей 13:17 Защото истина ви казвам, че мнозина пророци и праведници са желали да видят това, което вие виждате, но не видяха, и да чуят това, което вие чувате, но не чуха.

И най-после, това се случи!
На един човек от Ерусалим – Симеон, който "чакаше утехата на Израиля" му бе открито от Светия Дух, че няма да види смърт докле не види Христа [Месията] Господен". Когато видя Месията той възкликна:

Лука 2: "29 Сега, Владико, отпущаш слугата Си в мир. Според думата Си;     30 Защото видяха очите ми спасението,     31 Което си приготвил пред всички люде;     32 Светлина да просвещава народите, И слава на Твоите люде Израил."


Това беше толкова дългоочаквано и величествено събитие!
Самият Божи Син, беше въведен в нашата материална вселена във формата на малко човешко същество и въпреки, че хората са направени по-долни от Ангелите, всички Божи Ангели Му се поклониха! (Евреи 1:6)

Бог прие образ на човек човек – Божият Син стана и Човешки син.

Събитие, в което Бог, Творецът изрази Своето благоволение в хората (Лука 2:14), като сам слезе сред тях (Емануил), за да приеме човешки образ и да се отъждестви с нас, хората. За да може, бидейки едновременно и Бог и човек, да послужи за примирение на разбунтувлото се творение с неговия Бог и Творец.


След 2 хилядолетия, дали това събитие се е случило през декември, септември или по друго време няма НИКАКВО значение. Има значение дали имаме съзнанието за това събитие. Има значение, дали отдаваме в сърцата си необходимия респект към това събитие, защото то преди всичко е ИЗРАЗ НА БОЖИЯТА МИЛОСТ към нас, а не дата, не трапеза, не украса, не елха, не дядо Мраз (Санта Клоус).

Кому е небходимо да принизи, да скрие значението на това СЪБИТИЕ?

(Въпрос с повишена трудност, можете да познаете до 3 пъти!)

ДАТА, ИЛИ ЕПОХА?

Добре, на всички е ясно, че за раждането на Христос в Словото не ни е дадена конкретна информация. Има достатъчно автори на Новия Завет, включително и братът по плът на Исус – Яков, които са знаели времето на раждане и не са го изявили. Защо ли?
Защото целта на Бог не е да се фокусираме на външните, материалните, неща, на подробностите, а на духовната същина на събитието.

Какво значение има датата, месеца, когато става въпрос за ЕПОХА?

Като знаеш датата, празнувай я!

Но не се ограничавай в празнуването ѝ само тогава, защото Божията милост заслужава нашето благоговение, нашата благодарност, нашето преклонение всеки ден, всеки час от живота ни!
Но заслужава е сезон на празнуване от целия свят, защотто Божието Спасение беше приготвено пред всичките човеци.



ХРИСТОС, ИЛИ МОЛОХ?
Някои хора научили, че по време на зимното слънцестоене, езическите народи в древността празнували фестивали на разни зли богове. Други хора научили, че в НОВАТА ЕРА, някой, съзнателно, или несъзнателно, със зла, или добра умисъл заменил тези фестивали с празнуването на най-великото СЪБИТИЕ в човешката история
И сега тези хора си мислят, че много са научили и много знаят.
Мислят си, че Бог е безсилен да превърне човешката мъдрост в глупост! Мислят си, че нещо, измислено от хора, може да помрачи, да завоалира, да принизи това, което е извършено от САМИЯ БОГ по благото Негово немерение!

ЗНАНИЕ, ИЛИ ЛЮБОВ?

На тях Павел казва: "Ако някой мисли, че знае нещо, той още не е познал както трябва да познава." (1 Кор. 8:2)

Защо казва Павел това и наистина ли се отнася до тях? Ето следващия стих:
"Но, ако някой люби Бога, той е познат от Него."

Ако любовта ти към познаване на времена, празници на несъществуцващи богове, познаване на идоли, знание за хора, които са се покланяли на тези идоли е по-силна от любовта ти към БОГА – съжалявам, но не си познал, както както ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗНАВА.

Защото "знанието възгордява, а любовта назидава.", четем в първия стих. Защото ако наистина си ПОЗНАТ от Бога, (познат в библейския духовен смисъл), ако Божият зародиш е посят в сърцето ти и е покълнал, чрез Святия Дух, който ти е даден – ТИ ОБИЧАШ БОГА  повече от всяко знание!!!
Ти обичаш Божията милост и в никакъв случай няма да посегнеш на ценността на значението ѝ и в сезона, когато светът отваря сърцето си, настройва се да чуе за тази милост, ти да му навреш в очите ... знание за поклонение към дати, времена, несъществуващи богове и идоли!

Срам за теб, който вършиш такива неща!

НЯМА, НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ДРУГИ богове, ОСВЕН ЕДИН ЕДИНСТВЕН – НАШИЯТ БОГ, ТВОРЕЦ НА НЕБЕТО И ЗЕМЯТА, ОТЕЦ НА НАШИЯ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС.



Няма нищо, което би могло да отнеме от Неговата Слава, от върховенството на Неговата суверенна воля!

...

Защо е необходимо на това велико, грандиозно историческо СЪБИТИЕ да се прикачват някакви бръщолевения за празнуване на в древни дни на отдавна потънали в забвение поклонения на несъществуващи богове, изобразени с материални идоли? Поклонения, за които хората сега нямат никакво съзнание, които нито познават, нито почитат, нито празнуват. Дори невярващите в Христос не почитат, като богове нито Молох, нито Ваал, нито Сатурн, нито дори свети Никола!


Нима СИЛАТА, СЛАВАТА, МОГЪЩЕСТВОТО, МИЛОСТТА, ЛЮБОВТА НА БОГА, единственият Бог в нашето съзнание, са по-маловажни и по-безсилни от някакви измислени от хора езически празнувания?
Нима тези измислици биха могли да отнемат ЗНАЧЕНИЕТО НА БОЖИЯТА МИЛОСТ към нас?

Братя и сестри, моля ви, вие, които си мислите, че сте познали нещо, не ограбвайте РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Когато празнуваме РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, ние празнуваме точно това – въплъщението на Бог в човешко тяло, Емануил – Бог сред нас!

Защо е необходимо да се създава допълнително проблем, който не съществува?
Достатъчни са нашите местни суеверия, които се проявяват по това време.  Достатъчни са и западните суеверия, които сме си привнесли във времето, че да си внасяме древните суеверия допълнително!

Това е сезонът, в който дори светът се покланя на Този, когото не познава, но ние се покланяме на Този, когото познаваме!

Йоан  4:"22 Вие се покланяте на онова, което не знаете; ние се покланяме на онова, което знаем; защото спасението е от юдеите. 23 Но иде час, и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с дух и истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му. 24 Бог е дух; и ония, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят."

Това е сезонът, в който можем да кажем на хората НА КОГО И ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПОКЛОНЯТ!

И е много по-вероятно да чуят точно в този сезон.


Свързани статии:

КАКВО ПРАЗНУВАМЕ НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

ДА ПОЗНАВАШ БОГ

СЪЗНАНИЕ ЗА ИДОЛИ

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар