понеделник, 26 октомври 2015 г.

ПО ВЪПРОСА ЗА БЕЖАНЦИТЕ



Повод да напиша това беше едно предаване на радио "Светлина", с гост, моя съгражданин, пастор Иводор Ковачев. В предаването, ситуацията с бежанците беше разгледана двустранно – като заплаха и като възможност за разпространение на Християнството, на Божието Царство сред тях.

Добрич е малко встрани от трасето основния бежански поток, но се случи така, че и тук влязохме в съприкосновение със съдби, на макар и малко от тези хора. Това не ни прави експерти и не ни дава основание да даваме съвети на хората, които реално се сблъскват с проблема, ежедневно, но не ни пречи и да кажем какво мислим по въпроса. Освен това, не се знае, дали в бъдеще, този проблем няма да стане много реален и за нас и по тази причина трябва да сме готови не да реагираме, а да действаме адекватно.

Много е важно да имаме вярната информация и правилното знание, а още по-важно е как ние, християните би трябвало да действаме, имайки информацията, знанието и християнския характер (ако го имаме, разбира се).


ИСЛЯМЪТ

Нашата представа за исляма е от мюсюлманите, които са родени в България и тя е много далеч от същността му. Тук, от нашите мюсюлмани, ние виждаме само религиозната фасада на исляма и то дори не в нейната цялост. Имам предвид петте стълба на исляма – Шахада (Символ на вярата), Салят (Молитвата), Хадж (Поклонение), Саум (Пост), Зекят (данък-милостиня). И за мнозинството мюсюлмани, това е ислямът, който познават.
Много накратко, истинският ислям е религио-политическо-военна система, която цели да създаде световен халифат и да установи ислямския закон (шериата) по целия свят. Думата "ислям" означава подчинение и то не само подчинение на индивида на волята на Аллах, в  чисто религиозен смисъл, но и подчинение на всички хора на Аллах. Когато това става посредством мисионерска дейност, в страни с преобладаващо немюсюлманско население, се изтъкват мирните, по-философските аспекти на исляма, залегнали повече в първата му, по-ранна част, Меканската. Но когато ислямът има мнозинство, или реална военна мощ, ислямът се налага, чрез джихад – свещена война. Налага се принудително, като на завладените народи се дават три възможности – 1. Да приемат исляма; 2. Да плащат данък джезие и да се примирят с второстепенния, почти робски статут в държавата, или 3. Да бъдат убити, а жените и децата да се превърнат в роби.
И ние виждаме тази практика в историята на арабския халифат, по-късно на Отоманската империя, включително и в нашата, Българска история.
В основата на джихада са по-късните, Медински сури (глави) на корана, които директно призовават към агресия, насилие и принудително налагане на исляма. В самия коран е написано правилото, че по-късно получените (низпослани) стихове (аяти) отменят, или обезсилват по-ранните, когато третират един и същ проблем.
За да разграничите двете части на корана, трябва да намерите хронологията на низпославане и да прочетете корана по нея, а не по класическата му подредба.
След падането на Отоманската империя и ограничаването ѝ до рамките на днешна Турция, тази насилствена, агресивна практика на джихад не изчезва, но остава в някои по-изолирани общества в Азия и Африка в и в по-малък мащаб.
Новата стратегия, която е от около 50 години е културният джихад – завладяване на западните общества отвътре, чрез създаване на ислямски общности в тях, като приоритетно мъжете мюсюлмани си вземат жени от старните-домакини и увеличават общността си, чрез висока раждаемост. Докато се стигне до критично голям процент на ислямското общество, което да позволи претенции за особени права, несъобразяване със законите на страната и постепенно, все по-широко въвеждане на шериата.

Другото важно нещо, което трябва да знаем е, че за мюсюлманите, това, че си роден в мюсюлманска държава, или семейство, автоматично те прави мюсюлманин. Така за тях, ако си роден в християнска държава, или семейство, това автоматично те прави християнин и съответно враг номер едно на Аллах (заедно с евреите, разбира се, ние сме хората на Книгата, които са основен обект на омраза и агресия във втората част на корана) Така че, дори да си атеист, в техните очи, ти си християнин и съответно, голям враг на Аллах. Естествено, атеистите също спадат към неверниците, така че, те също са врагове.

Джихадът не се популяризираше много сред мюсюлманите, които са малцинства в определена страна, но започва да се разпространява много бързо в последните години, чрез изграждане на много джамии, изпращане на ислямски духовници и изграждане на ислямски духовни училища, в които далеч не се изучава само учението на Мохамед от Меканския му период, но и практикуването на джихад, залегнало в корана от Мединския му период. В много западни страни и в Русия, това резултира в терористични актове. В България, засега има само един успял такъв акт – на летището в Бургас, през 2012. (Независимо, каква е официалната версия.)
Но обучението на млади хора кипи с пълна сила в Родопите и в други райони, където има компактно турско население.

Това е, което трябва задължително да знаем за исляма. Но какво трябва да е отношението ни към мюсюлманите? Как да гледаме на тях – като на носители, или като на жертви на исляма?
Нашето отношение към тях е много важно, защото то определя дали нашата позиция съвпада с позицията и отношението на Бог към тях.

МЮСЮЛМАНИТЕ

ВСИЧКИ мюсюлмани ли са джихадисти?
Не, разбира се, но много от тях, особено от неграмотните, умишлено държани в невежество, тъмнина и страх маси, са потенциални такива. Нека не забравяме нацистка Германия. Много малко германци са били в националсоциалистическата работническа партия на Хитлер, но в момента, в който спечели изборите, през 1933, Германия тръгна по пътя на фашизирането и това доведе до смъртта на 73 милиона души в периода 1937-1945.
С това далеч не искам да всявам страх, а по-скоро да насоча вниманието към реално съществуваща, или реално режисирана бъдеща опасност.

НО същевременно не бива да забравяме, че това са хора, които са заблуждавани умишлено, заради властови, или имприалистически цели на ислямските им водачи.
ТЕ СА по-скоро ЖЕРТВИ на исляма. Много от тях са страдащи вътре в него, но без спасителна алтернатива. Много мюсюлмани са избивани от мюсюлмани или заради шериата, или заради вътрешни борби за власт, или заради враждуването между сунити и шиити. Да не говорим за статута на жените в исляма.
Мюсюлманите са жертви на една изкуствено създадена, точно за завоевателни цели религио-политическо-военна система, датираща от 7-ми, 8-ми век. (Имам предвид не самия Мохамед, а използването на учението му и него, като пророк за създаване на религия за завоевателните войни на халифите след него.) Това е перфектна система за война, както е забелязал Гьобелс.
Ако зъл гений би искал да създаде войска от перфектни войници и перфектно общество за тоталитарен режим, би използвал точно исляма. Войниците му с радост са готови да умрат, да напуснат мизерния, пълен с ограничения земен живот, за да се отдадат на всякакви наслади в ислямския рай. А чрез шериата, обществото се самоконтролира и "самопрочиства" от всеки индивид, който дръзне да промени статус-квото. Затова виждаме клипове със саморазправи, по улиците на мюсюлманските страни.
Много от мюсюлманите осъзнават противоречията в исляма, средновековната му закостенялост и варварска бруталности в действителност търсят спасение от него. Особено в страни, като Иран, Афганистан и СА, където шериатът е законът на страната.

Сляпото доверие на обикновените, необразовани мюсюлмани в техните имами и мюфтии, в резултат на системно индоктриниране от ранно детство, съчетано с голяма доза насаждан страх, че ако не вярваш в Аллах, ще отидеш в ада, а ако отстъпиш от исляма,  ще те убият членове на семейството ти, за да възстановят накърнената си чест, прави отделянето на тези хора от заблудата много трудна задача.
Но за Бог няма нищо невъзможно.

Тези хора са ЖЕРТВИ, погледнато и в есхатологичен план. Не асоциирам други хора, църкви, или деноминации с това мое мнение, но смятам, че точно мюсюлманите ще бъдат използвани, демонизирани и ЖЕРТВАНИ, като "ужасното зло", от което, светът трябва да бъде освободен, за да може Звярът-Антихрист да стане желаното решение за мир и  бъде установена неговата империя.

В този смисъл, познаването на същността на истинския ислям е много важно. От една страна, за да не позволим да бъдем заблудени относно целите му и да бъдем въвлечени в екуменически движения и обединения с него, от друга, за да не позволим знанието за целите на водачите му да се отрази на отношението ни към обикновените хора мюсюлмани. Ние трябва да знаем, че са жертва на заблуда, не повече, отколкото невярващите в Бог хора са жертви на заблудите на сатана. Ако ислямът призовава към физическо унищожение, заблудените толерантни, либерални, безбожни хуманисти действат за духовното унищожение на човечеството. И коренът на всички заблуди може да се проследи до сатана.
Какво можем да направим?
Това, което ни е заръчал Исус –да проповядваме Евангелието на всяка твар.

БЕЖАНЦИТЕ

Няма съмнение, че истинските бежанци са използвани като Троянски кон, за ислямската инвазия в Европа. Така, или иначе, ние можем много малко да повлияем на тези процеси. Можем да кажем фактите, да изразим становище, да подпишем петиция, но нямаме контрол над ситуацията. Можем да имаме разбирането на фактите, за да не сме жертва на масовите психози в двете крайности на отношение към тях. Можем да прогласяваме фактите, като внимаваме да не всяваме омраза към самите хора и страх у нашите съграждани.
Но това, дали хората са истински бежанци, или мними такива, от християнска и евангелизаторска гледна точка, няма значение – и едните и другите носят души за спасение. И за едните и за другите Христос проля скъпоценната Си кръв. Ами ако Бог използва тази ситуация да им изяви Себе Си, чрез нас? Толкова дълго представянето на Благата вест в тези страни беше невъзможно, а сега те сами ни идват на крака. Забравили сме, сякаш, че Бог обръща изхода от лошите ситуации в добър край, обръща трудностите в победи, рисковете във възможности.
Представете си, че Бог иска да направи пробив точно в редиците на най-свирепите джихадисти? Имаме и прецедент в Библията – Савел/Павел.
Нямаме право да решаваме въз основа на нашите ограничени разсъждения и идеи, кого иска Бог да достигне и кого не. Нямаме право да решаваме вместо Бог кой е спасяем и кой неспасяем. Нима не бяхме всички ние врагове на Бога, преди да ни се открие?
И ако не можем да направим нищо по въпроса, поне да не пречим на тези, които вършат Божията воля.
Ние знаем много повече, отколкото знае и разбира светът за ситуацията. Ние имаме много по-надежден източник на информация от него.

СВЕТЪТ

От една страна, ислямската сунитска Саудитска Арабия поръчва музиката, САЩ дирижира оркестъра, а ООН тропа усърдно в един много опасен танц. От друга страна, психопатичните и социопатичните извращения на ИД  вече станаха безкрайно трудни за прикриване и оправдаване от страна на послушните медии. И това шоу можеше да продължи още дълго, ако на сцената не се бяха появили бежанците и още по-неочаквано – Русия!
Да вземем Сирия, например. Лошият Асад, който уж убивал деца с газ, се бори с още по-лошите главорези от ИД, а "умерената" опозиция срещу лошия Асад, обучавана и финансирана от СА и САЩ се коалира с главорезите. Изведнъж, старият враг-злодей, Русия започва война с явния злодей ИД и светът започна да изпада в състояние на когнитивен дисонанс –това, което са му набивали медиите в главата и превърнало се в мироглед, започва да не съответства на реалността...
Шокът ще е неизбежен, като се има предвид масовото преселение на мюсюлмани в Западна Европа. Много е вероятно светът да се люшне на другата страна, противоположна на политическата, религиозната и културна толерантност. Нефтът си е нефт, но опазването на собственото население в един момент, може би ще надделее над алчността. Или политиката на финансови интереси ще бъде принудена да отстъпи пред заплахата за самото съществуване на хората там. Ще е необходимо да се намери виновник и обикновено, той никога не е истинският...
Ще е необходимо да се намери герой, който да спаси света и както разбираме от Божието Слово, героят ще се окаже главният злодей, който е режисирал шоуто...

Има много възможни сценарии, но конфликтите са неизбежни и неизбежно ще доведат до глобален такъв.
Това го знаем, защото шоуто на героя-злодей е само един малък епизод от един огромен сценарий, който разкрива истинските лица на всички актьори.

Здравият разум много отдавна е напуснал света и най-малко можем да очакваме да се прояви във време на ескалираща криза.


НИЕ

Но на нас Бог е дал да разбираме по-дълбоко процесите, дал ни е също да знаем тайната на Божията воля – да се събере в Христс всичко небесно и земно. Ние имаме привилегията да бъдем участници в изпълнението на това, когато се изпълнят времената.  Няма нищо, което да се извършва извън контрола на Бог. Не съм фаталистка, нито детерминистка. Бог променя обстоятелста, когато се молим. Стига да се молим, разбира се. И когато се молим да го правим в съответсвие с Неговата воля, която сме познали от опит. Нека не се съобразяваме с този погиващ вече свят и с неговите истерии, а да търсим какво Бог отнапред е опредлил да вършим в Неговия план за изпълнението на Неговата воля.

Господи, Молим Те, в Името на Исус да ни отвориш очите да проумеем какво става в действителност и да намерим мястото си в Твоята голяма картина и ролята си в Твоя вечен план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар