петък, 25 октомври 2013 г.

ГОЛЯМАТА КАРТИНА, ИЛИ ТАЙНАТА НА БОЖИЯТА ВОЛЯ

Веднъж, преди години, докато четях Ефесяни 1-ва глава, изведнъж в съзнанието ми се откри една картина, все едно гледам към космоса и сякаш всичко, всички звезди, галактики, хора, небесни и земни същества, материални и нематериални неща – абсолютно всичко – се беше устремило към една далечна точка, оставяйки светлинни следи след себе си. Тази далечна точка, този център беше ИСУС ХРИСТОС.  Пред очите ми се беше изобразило бледо подобие на центъра, на фокуса на една Голяма Картина, наречена "Тайната на Божията Воля".

Нека Той да бъде центърът



"Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места; както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов; като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа, по благоволението на Своята воля, за похвала на славната Си благодат, с която ни е обдарил във Възлюбения Си,  в Когото имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат, която е направил да доставя нам изобилно всяка мъдрост и разумение, като ни е открил тайната на волята Си според благото намерение, което е положил в Себе Си, за да се приложи когато се изпълнят времената, сиреч, да се събере в Христа всичко - това, което е небесно и земно" Ефесяни 1:3-10


Толкова пъти бях чела този пасаж, но сред толкова думи, изразяващи възхищение и вълнение от невероятния промисъл на Бог, сред всички уточнения, как, защо, по каква причина, някак ми беше убягвала есенцията на смисъла на това слово:



"Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който...е направил да доставя нам изобилно всяка мъдрост и разумение, като ни е открил тайната на волята Си...да се събере в Христа всичко - това, което е небесно и земно"


Значи тази била Тайната на Божията Воля – ВСИЧКО В ИСУС ХРИСТОС!
Никой и нищо не би могло да осуети Божията Воля. Щом е Неговата Воля това да стане, то ЩЕ стане. Въпросът е, какво означава това за мен...

Бог е открил Волята Си на Своите избрани, с цел! И тази цел е Неговата Воля "да се приложи когато се изпълнят времената" !!!
Всеки, на когото Бог "е направил да доставя ... изобилно всяка мъдрост и разумение", започва да усеща, как ще му експлоадира мозъка – Всемогъщият, Суверенен Бог е благоволил да ни открие Волята Си, за да я приложи, когато се изпълнят времената! Бог е благоволил да сме участици в прилагането на Неговата Воля! Ако знаех как се слага звуков ефект в блог, щях да сложа звук от експлозия...

Сега, преди да започне да се надига гордостта ни от тази велика привилегия, Павел вече е уточнил, че ние нямаме НИКАКВА заслуга за това, че Бог ни е избрал само и единствено "по благоволението на Своята воля".
Сега, преди пак да започне да се надига нещо като гордост от това, че Бог, "Който в Христа ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места; както ни е избрал в Него преди създанието на света, за да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов; като ни е предопределил да Му бъдем осиновени чрез Исуса Христа," Павел ни изяснява с каква ЦЕЛ е направил Бог всичко това – "за похвала на славната Си благодат", "според богатството на Неговата благодат".

Искрено се надявам, най-после, тези стихове – за всяко благословение в Небесни места, за избирането ни още преди създаването на света, за освещаването ни до без недостатък, за осиновяването ни – да започнат да придобиват истинския си смисъл и истинското си значение, точно в контекста, в който са поставени. 
Това уточнение е необходимо, поради многобройните злоупотреби и грешни употреби, за абсолютно различни цели, от целта, която Бог е имал предвид – ЗА ПОХВАЛА НА СЛАВНАТА СИ БЛАГОДАТ И СПОРЕД БОГАТСТВОТО НА НЕГОВАТА БЛАГОДАТ.

И за още приземяване – Павел ни дава пояснение, как е станало възможно да получим тази толкова ценна благодат, "с която ни е обдарил във Възлюбения Си" – в Когото имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни."

Просто изумително, как в осем стиха е концентрирана най-важната, най-скъпоценната Божия Тайна – Бог, по благоволението на Собствената Си Воля, избира хора, още преди създаването на света, изкупва ги, чрез кръвта на Самия Свой Възлюбен Син, осиновява ги, благославя ги с всяко небесно благословение, давайки им възможност да участват в прилагането на Собствената Му Воля – да събере всичко в Исус Христос – според богатството на Своята благодат и с цел Похвала на тази Негова благодат! 

Ето така изглежда Картината в общи щрихи, през погледа на БОГ.

А как, обикновено виждаме ние тази картина? – "Йей, ние сме благословени с ВСЯКО благословение в небесни места, ние имаме право на всяко благословение, ние сме осиновени, избрани, още преди създаването на света! Ние сме Божии деца, нямаме вече грехове, защото Исус вече ги взе от нас, имаме право да живеем като Царски деца, даже Бог иска да живеем така, изобщо, ние сме малки богове!"

Огромна разлика! Едната картина е от Божия поглед, другата – от човешкия...

"Защото Моите помисли не са като вашите помисли. Нито вашите пътища като Моите пътища, казва Господ. Понеже, както небето е по-високо от земята, Така и Моите пътища са по-високи от вашите пътища, И Моите помисли от вашите помисли." Исая 55:8-9

 ...[СЕЛА]


Ако копнеем да видим Голямата Картина, която е Божията Воля, с нашето място в нея, може би първо трябва да поискаме Бог да ни открие Тайната на Неговата Воля. 
Само ако осъзнаваме КОЙ е БОГ в действителност и кои сме и за какво сме избрани и призвани, по кава причина и с каква цел, едва тогава можем да започнем да нереждаме пъзела на Голямата Картина. 
Бог не ни е оставил в слепота и неведение – оставил ни е Инструкция, Наръчник за Неговото творение, наречено Човек, с подробни указания, инструкции при аварии, описания на различни възможни употреби на различни модели от това творение и още много полезна информация. Тази подробна, обемна инструкция е Самото Божие Слово, което беше в самото начало, чрез което стана всичко и без което нищо не е станало! 

Всички парченца, необходими ни за подреждането на пъзела на Голямата Картина се намират там. Дори цялата Картина е там, но с нашите късогледи до слепота очи не можем нито да я обхванем, нито да я видим. Затова ни е необходимо да си я построим в главата, в по-дребен мащаб, та да можем да я схванем с малките си мозъчета. 



Задачата изобщо не е лесна – осъзнаваме немощта и глупостта си и искаме помощ от ... някого, който твърди, че вижда картината? ...
Грешка!


Може и да не е една (грешката), докато се сетим да поискаме помощ от Автора, нашия Творец. 
Във времето сглобяваме много фрагменти от ясно изобразените части на Картината в Словото. Други сглобяваме от проверени и доказали се в живота ни, като правилни части, открити ни от Святия Дух.  
"А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща. Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява." Йоан 16:13,14




Готови ли сме да търсим Божията Воля, Божието Царство и Неговата правда като имане, скрито в нива, като слъпоценен бисер, за който да продадем всичко, що имаме, за да го откупим, или ще се оставим сатана да ни навира в очите жалки карикатури на един загиващ свят, представяйки ги за "Божията Воля" за нас...
"защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти." Матей 6:21 

И така, остава ни да се молим за просветление и откровения, които да ни помогнат да продължим да редим пъзела и да се удивляваме на детайлите от Картината, които се изобразяват пред очите на сърцата ни. Със сигурност ще се случи да сме поставили някое парченце от пъзела на грешно място и то да ни даде съвсем грешна представа в някой аспект. Но докато сме податливи на корекции и сме като мека глина в Ръката Му, има шанс за нас, да наредим правилно поне частта от Картината, която Бог е благоволил да ни открие.


ВСИЧКО, СЪБРАНО В ИСУС ХРИСТОС, ЗА ПРОСЛАВА НА БОГ!

Нека се опитаме да отдалечим малко фокуса на очите си от върха на носовете ни. Нека поискаме да гледаме всичко от Неговия поглед. Бог ще направи, така, че да ни се достави всяка мъдрост и разумение, като ни открие Тайната на Волята Си, според благото Си намерение.
Ето и насърчението на самия Исус в Матей 7:7
"Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори."

Нека Бог да ни благослови с Истината Си!

Свързани статии:

ТАЙНАТА НА БОЖИЯТА ВОЛЯ ЗА МЕН

Няма коментари:

Публикуване на коментар