сряда, 18 септември 2013 г.

КОВАРСТВОТО НА ЗАБЛУДАТА







Замислям се, кое прави заблудата приемлива, защо повечето Божии деца не я разпознават веднага и не я отхвърлят. Как може една заблуда да се представя като истина? Отговорът е просто, като се говори само част от истината и неусетно, между другото се прокарва и някоя друга лъжа, или инсинуация, леко, лукаво, точно, както змията в Едемската градина.

Поводът за негодуванието ми, този път е поредното поучение на Крефло Долар, което ми поставиха пред очите във FB Creflo Dollar Heartbeat of Grace. Сърдечен пулс на благодат. Тази уж проповед е всъщност промоция на серия от поучения, която Крефло рекламира накрая и приканва хората да си я закупят.

На първо впечатление, посланието е за разликата между Стария завет и Новия завет. Човек би си помислил е, още едно послание за спасение по благодат, а не чрез дела.

Но тук не става въпрос за спасението, а за ходенето, за живота на Божието дете и за Отношението на Бога към него, според "Завета на благодатта", както казва Крефло.

През цялото време се натрапва повтарянето на израза "Завет на незаслужено благоволение и благодат". Нещо, което не намираме никъде в Писанията, но намираме това:


"Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете." Матей 26:28
"И рече им: Това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за мнозина." Марк 14:24
"Така взе и чашата подир вечерята, и рече: Тази чаша е новият завет в Моята кръв, която за вас се пролива."
"И рече им: Това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за мнозина." Марк 14:24"Така взе и чашата подир вечерята, и рече: Тази чаша е новият завет в Моята кръв, която за вас се пролива." Лука 22:20"Така взе и чашата след вечерята и рече: Тая чаша е новият завет в Моята кръв; това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоминание." 1 Коринтяни 11:25


НОВИЯТ ЗАВЕТ Е КРЪВЕН ЗАВЕТ, НА ИЗКУПЛЕНИЕ, ОПРОЩЕНИЕ НА ГРЕХОВЕТЕ В ЖЕРТВАТА НА ИСУС ХРИСТОС, ЧРЕЗ ВЯРА В НЕГО И В НЕГОВОТО ИЗКУПИТЕЛНО ДЕЛО НА КРЪСТА.
Целта на новия Завет не е да ни даде "благодат и незаслужено благоволение", целта е да бъдем спасени и изкупени чрез вяра, ПО благодат, ЗАРАДИ благоволението на Бога. Защото Той така благоволи да бъде жертван Неговия Син, за нашето спасение и изкупление и да придобие наследство в нас.

"И Исус не дойде на света да ни даде повече закон, но Той дойде да ни даде какво? незаслужено благоволение." 
"Исус не дойде да ни даде повече правила и наредби за следване, Той дойде даде Божието незаслужено благоволение."  "Това е, което ви проповядвам последните два месеца, че Бог е верен към нас, дори, когато ние не сме верни., това е всичко, за което става въпрос в този завет на благодат."

Да твърдиш, че целта на Христовата жертва, на кръвния Завет, сключен чрез най-скъпоценната кръв е да имаме Божието незаслужено благоволение и благодат е богохулство, защото омаловажава значението на тази скъпа жертва и слага в центъра на Божията воля човешкото щастие, снабдяване и благоденствие.

Юда 1:4"Защото са се вмъкнали някои човеци, които отдавна са били посочени, че подлежат на това осъждане, нечестивци, които обръщат благодатта на нашия Бог в похотливост и се отричат от единствения Владетел и Господ наш Исус Христос."



Каква казва Крефло, че е целта на посланието му?
"като разберем разликата между двата завета, ще имаме непоклатима основа на вяра и увереност в Божието незаслужено благоволение над нашия живот."

Павел отделя доста място в посланията си на разликата между Стария и Новия Завет, но Крефло не смята за необходимо да се обърне към неговото поучение по този въпрос. Например Пвел казва така:
"Който ни и направи способни като служители на един нов завет, - не на буквата, но на Духа; защото буквата убива, а Духът оживотворява." 2 Коринтяни 3:6"Но техните умове бяха заслепени; защото и до днес, когато прочитат Стария завет, същото покривало остава, като не им е открито, че тоя завет преминава в Христа." 2 Коринтяни 3:14
 
Вместо това, Крефло Долар решава да направи аналог на еквивалентност между завета с Авраам и Новия завет. Позовава се на това, че, след излизането от Египет, до даването на 10-те заповеди, Бог пренася Завета Си с Авраам, върху народа на Израел.
"Той [Бог] действаше към тях на основата на Авраамовата вяра в Божията благодат, незаслужено благоволение" 
"Те живееха под благодат, незаслужено благоволение и всички благословения и снабдявания, които получаваха, зависеха от Божията доброта, а не от тяхното покорство."

Но заветът с Авраам беше завет на обещание:

"и писанието, като предвидя, че Бог чрез вяра щеше да оправдае езичниците, изяви предварително благовестието на Авраама, казвайки: "В тебе ще се благославят всичките народи"." Галатяни 3:8"така щото благословението, дадено на Авраама, да дойде чрез Христа Исуса на езичниците, за да приемем обещания Дух чрез вяра." Галатяни 3:14"А обещанията се изрекоха на Авраама и на неговия потомък. Не казва: "и на потомците", като на мнозина, но като за един: "и на твоя потомък", Който е Христос." Галатяни 3:16

Но каква е същността на посланието на Крефло Долар: 
Няма значение как мърмориш, как се оплакваш, как не се покоряваш, как ходиш в неверие пред Бога, ти си в завет на незаслужено благоволение и благодат и Божиите снабдяване, благословения, вярност ще се изливат над тебе, защото не зависят от твоето отношение, дела и действия, а от Неговата доброта и вярност и Той никога няма да развали Неговата част от Завета.

"Днес ние живеем в завета на благодатта и Божието снабдяване за нас и благословенията са основани изцяло на Неговат доброта и вярност."

 Но ето какво казва Бог, чрез пророка относно Новия Завет:

"Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом Нов завет; Не такъв завет, какъвто направих с бащите им, В деня, когато ги хванах за ръка, За да ги изведа из Египетската земя; Защото те престъпиха Моя завет, Поради което Аз се отвърнах от тях, казва Господ. Но ето заветът, Който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им, И ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат Мои люде" Еремия 31:31-33"Ето заветът, който ще направя с тях След ония дни, казва Господ: Ще положа законите Си в сърцата им, И ще ги напиша в умовете им", прибавя: "И греховете им и беззаконията им няма да помня вече". Евреи 10:16,17
А какво означава Той да е наш БОГ и ние да сме Негови люде? Какво означава БОГ да БОГ на хората Си? И ако Бог не е БОГ за теб, не просто за определен период от време, а ако изобщо нямаш нито концепция, нито откровението за това, какво значи Бог да е БОГ за теб, сигурен ли си, че си в Завет с Него? Сигурен ли си, че можеш да разчиташ на писаните заветни обещания?

СИГУРНИ ЛИ СМЕ, ЧЕ СМЕ В ЗАВЕТ С БОГА? НАИСТИНА ЛИ БОГ Е НАШ ГОСПОД?

Как се обосновава Крефло:
Преди да бъдат дадени 10-те заповеди, Бог действаше към народа на Израел, според завета Си с Авраам, който бил завет на благодат, а след даването на заповедите, народът заменил този завет със завета на закона, искайки да са под него. Преди даването на закона, нито един човек не умрял, след излизането от Египет, въпреки, че през цялото време мърморели, оплаквали се и не се покорявали. На всяко ново мърморене и оплакване, Бог отговарял с доброта, снабдяване, а не с наказание.
"Докато мърмореха, милостта на Бога и благодатта просто валяха. Бог пусна ли огън и жупел върху тях? Не, Той им пусна манна, за да ги нахрани! Изглежда всяко ново мърморене, докарваше нова демонстрация на Божията добрина."

"И Исус не дойде на света да ни даде повече закон, но Той дойде да ни даде какво? --незаслужено благоволение." 
"Исус не дойде да ни даде повече правила и наредби за следване, Той дойде даде Божието незаслужено благоволение." 
"Изглежда всяко ново мърморене, докарваше нова демонстрация на Божията добрина. Защо? Защото всички тези събития станаха преди 10-те Божи заповеди да бъдат дадени."  

Какво казва Исус по въпроса?

Матей 5:17Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.Матей 5:18Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.Лука 16:17"Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една точка от закона да падне."

Законът не само остава, но и става още по-строг, както виждаме в проповедта на планината. Но функцията на закона вече е друга в Новия Завет:
Римляни 3:20"Защото ни една твар няма да се оправдае пред Него чрез дела изисквани от закона, понеже чрез закона става само познаването на греха."
В Срария Завет законът беше средството за оправдание, в Новия Завет благодатта е това средство, но е СРЕДСТВО, а не ЦЕЛ.
Ето, така, използвайки библейски термини, но злоупотребявайки с тях, можеш да си изградиш каквато си искаш доктрина. И ако на слушателите не им функционира духовното обоняние, трудно ще разпознаят "наркотика", змийската отрова:

Какво е скритото послание на сатана, чрез Крефло?
Спете си спокойно, имайте мир, не се безпокойте, каквито и глупости да правите, дори да живеете в непокорство с вашия Бог, Той е добър и милостив и никога няма да ви навреди, никога няма да си наруши завета Си. И без друго вече повечето съм ви излъгал, че имате такъв завет с Него. Не само ще си спите докато отидете в ада, но и през земния ви живот ще се сърдите и ще роптаете срещу вашия Бог, защото ви излъгах, че е длъжен да ви дава обещаните благословения и че е длъжен да ви показва благоволение и да е добър към вас.





Какво беше, всъщност отношението на Бог към непокорния народ?

"Не закоравявайте сърцата си както в преогорчението, Както в деня на изкушението в пустинята, Гдето бащите ви Ме изкусиха, изпитаха Ме. И видяха делата Ми четиридесет години.  Затова, възнегодувах против това поколение. И рекох: Всякога се заблуждават със сърцата си, Те не са познали Моите пътища; Така се заклех в гнева Си: Те няма да влязат в Моята почивка". " Евреи 3:8-11


Бог ги изтреби всички в пустинята, с изключение на двама, никой от тях не влезе в обещаната земя! Това, че им угаждаше в началото беше, за да ги изпита. Те се провалиха на изпита и не само това, но и изпитаха БОГА и сетнината на всички, които изпитаха БОГА беше гибел. Така че, не се подвеждайте под заблудата на Крефло, тя ви води също към гибел.

КАКВО ДА ПРАВИМ?

СЪБУДЕТЕ СЕ!!! 
НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЛЪЖЕУЧИТЕЛИ, ВСИЧКО ИЗПИТВАЙТЕ, ДОБРОТО ЗАДЪРЖАЙТЕ!!!

Нека не бъдем, като чадата на непокорството, нека спрем да изпитваме Бога...


P.S. Има и други измами и заблуди в това послание, но предполагам, че ги откривате сами.
Линк към видеото:
Creflo Dollar Heartbeat of Grace

Няма коментари:

Публикуване на коментар