сряда, 18 септември 2013 г.

ПАЗИ СЪРЦЕТО СИ С ЦЯЛАТА СИ БДИТЕЛНОСТ

 



„Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота.” (Притчи 4:23)

Чарлз Ходж е бил професор в семинарията в Принстън, когато университетът Принстън още е бил все още Библейски университет. Той преподавал там от 1820 до 1878 година здраво, консервативно, Библейско Богословие и е имал огромно влияние по света. След като преподавал там 6 години (1820-1826), той се замисля защо толкова много неверие изтича от немските университети. Защо има толкова много отричане на Божието Слово, отричане на чудесата в Библията, отричане на непорочното зачатие, отричане на истинността на Библията, отричане на части от Библията, защо точно от Германия, след като тя е родното място на Реформацията? Затова той решил да отиде в Германия и учил там 2 години (от 1826 до 1828) в немските университети, за да чуе немските професори и да разбере какво става. После се върнал в Принстън и дал на студентите там следната мисъл, започвайки с цитат на този стих от Библията: „Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота.”
Та дой дал следния отговор на това, защо Християнството е престанало да бъде дори номинална религия в Германия, причината е западането на Живото Благочестие. Той е написал следното:

“Святостта е съществена за правилното познаване на Божиите неща и за огромно предпазване от грешки. Където намерите жив пиетет (благочестие, набожност, искрено, посветено ходене с Бог), там ще намерите и доктрините за грехопадението, покварата, духовното обновление и изкуплението.” После Ходж призовал студентите си: „ Пазете сърцата си с цялата си бдителност, защото от него произлиза животът. Святостта е съществена за правилното познаване на Божиите неща и за огромно предпазване от грешки. Когато хората загубят живота на благочестието, те могат да вярват в най-чудовищните доктрини и да намират слава в тях...”

Дори и сега, както и през цялта история, Бог позволява на различни привлекателни грешни доктрини да се появяват в света и дори да се развиват в Църквата, за да изпита сърцата ни, да види дали сме верни на Него и на Неговото Слово.


Част от проповедта на Уейн Грудъм „Пази сърцето си с цялата си бдителност”

Няма коментари:

Публикуване на коментар