четвъртък, 12 септември 2013 г.

МЪРТВИТЕ КОСТИ В ЦЪРКВАТА




Искаме, или не искаме да повярваме в това, но ние живеем в последните времена. Дали можем да продължаваме да си живеем по старому, спокойно и безметежно, имитирайки християнство, новорождение, посвещение, любов? Това ли е всичко, което Бог иска от нас -- да си посещаваме театрално представление веднъж седмично?
Има ли мъртви, сухи кости в Църквата? Има ли сухи църкви? За какво ни говори Словото в Езекил 37-ма глава?

Словото от Езекил 37-ма глава е многопластово и може да се интерпретира в пет аспекта.
  1. Най-естествният, е конкретно за Израилевия дом и неговото възраждане и завръщане в земята му :
„Затова пророкувай и им кажи: Така казва Господ Йехова: Ето, народе Мой, Аз ще отворя гробовете ви и като ви изведа от тях, ще ви заведа в Израелевата земя.” Стих 12

„След като вложа Духа Си у вас, ще оживеете; и ще ви отведа във вашата земя; и ще познаете, че Аз, Господ, изговорих това и го извърших, казва Господ.” Стих 14.

  1. Може да се разглежда и в есхатологичен план за Църквата и за остатъка от Израел:
„Затова пророкувай и им кажи: Така казва Господ Йехова: Ето, народе Мой, Аз ще отворя гробовете ви и като ви изведа от тях, ще ви заведа в Израелевата земя.” Стих 12.  

"Ето, една тайна ви казвам: Не всички ще починем, но всички ще се изменим,в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим."1 Коринтяни 15:51,52 

Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;
1 Солунци 4:16 

Тук Израилевата земя би могла да се разглежда, като Небесното царство.

  1. В личностен план това е описание на новорождението.
Ефесяни 2:1
И съживи вас, когато бяхте мъртви чрез вашите престъпления и грехове

Естественото поведение нъртвите, отделени от Бога души е да бягат и да се крият от Бога, както Адам в градината и да мразят Бога, защото Бог е светлина, а те обичат тъмнината. Ако Божият Дух не съживи духа им, няма нищо в тях, което би могло да реагира на Евангелието.
  1. Възкресение на мъртвите църкви.
Откровение 3:1-3 
До ангела на сардикийската църква пиши: Това казва Оня, Който има седемте Божии духове и седемте звезди: Зная твоите дела, че на име си жив но си мъртъв. Бодърствувай и закрепи останалото, което е било близо до умиране; защото не намерих някои от твоите съвършени пред Моя Бог. Помни, прочее, как си приел и си чул, и пази го и покай се. И тъй, ако не бодърствуваш, ще дойда като крадец; и няма да знаеш в кой час ще дойда върху тебе.

Тъжният факт на съвременната действителност е, че повечето, т. нар. църкви са мъртви. Те са построени върху мъртвите сухи кости на НЕновородените си членове. Те са мъртви, също, защото някои от членовете им са в кома, близо до умиране. Те са мъртви, защото не търсят усъвършенстване в святост, чрез Божията благодат, а някак си, чрез дела – мъртви дела. За съжаление, много от мъртвите кости, ще си останат мъртви, при второто идване на Господа. Те са козите, които Бог ще отлъчи от овцете, те са плевелите, които ангелите ще съберат за изгаряне.
Единствената възможност за тези мъртви църкви е, тези в тях, които имат все още капка живот в себе си да послушат какво казва "Оня, Който има седемте Божии духове и седемте звезди".  Да се покаят, да си спомнят как са приели и чули Исинското Благовестие. Да си спомнят здравото учение и да го пазят, бодърставйки в ходатайство и молитва.
Да викат за изпадналите в кома, дано Бог ги събуди, та да могат да укрепят тези, които са близко до умиране. Да викат към Бога за мъртвите, дано Бог се смили и им заповяда да пророкуват върху тях за Духа..



  1. Издигане на Божията войска. Божият народ е призован да воюва заедно със Своя Господ и Бог призовава избраните Си в това последно време, за да ги екипира и подготви за последните битки.
Езекил 37:3-10 
Той ми каза: Сине човешки, могат ли да оживеят тези кости? Аз отговорих: Господи Йехова, Ти знаеш. Пак ми каза: Пророкувай над тези кости и им кажи: Сухи кости, слушайте Господнето слово. Така казва Господ Йехова на тези кости: Ето, ще направя да влезе във вас дух и ще оживеете; ще сложа и жили върху вас, ще ви облека в плът и ще ви покрия с кожа, и като вложа дух у вас, ще оживеете; и ще познаете, че Аз съм Господ. И така, пророкувах, както ми беше заповядано; и като пророкувах, започна да гърми и, ето, трус, и костите се събираха, кост с костта си. А като погледнах, видях, че жили и плът израснаха по тях и кожа ги покри отгоре; дух обаче нямаше в тях Тогава ми каза: Пророкувай за духа; пророкувай, сине човешки, и кажи на духа: Така казва Господ Йехова: Ела, дух, от четирите ветрища и духни върху тези убити, за да оживеят. И така, пророкувах, както ми заповяда; и духът влезе в тях и те оживяха; и се изправиха на краката си, една твърде голяма войска.


Йоил 2:1-11
Затръбете в Сион, И дайте тревога в светия Ми хълм; Нека се разтреперят всичките жители на страната; Защото иде денят Господен, защото е близо, Ден тъмен и мъглив, Ден облачен и мрачен, Бързащ като зората, която се разпростира върху планините; Идат люде много и силни, Подобни, на които не е имало от века, Нито подир тях ще има до годините на много поколения.  Огън пояжда пред тях, И пламък опаля подир тях; Земята пред тях е като Едемската градина, А зад тях гола пустиня; Да! нищо не е избегнало от тях. Видът им е като вида на коне; И тичат като конници.  Като тропот от колесници се чува Като скачат по върховете на бърдата, Като пращение на огнен пламък, който пояжда тръстика, Като шум на силни люде опълчени на бой.  Пред тях племената се измъчват, Всичките лица побледняват.  Те тичат като юнаци; Като военни мъже качват се на стената, И маршируват всеки в пътя си Без да развалят редовете си.  Не се тласкат един друг; Маршируват всеки в своя път; И даже като падат около оръжията Не спират вървежа си.  Спускат се върху града, Тичат по стената, Качват се по къщите, Влизат през прозорците като крадец.  Земята се тресе пред тях, Небето трепери, Слънцето и луната потъмняват, И звездите оттеглят светенето си.И Господ издава гласа Си пред тая Си войска; Защото станът Му е много голям; Защото е силен Оня, Който изпълнява словото Си; Защото денят Господен е велик и твърде страшен; И кой може да го изтърпи
Йоил 2:25
И ще ви възвърна годините, които изпояде скакалецът, Изедникът, пръгът, и лапачът, Моята голяма войска, която пратих между вас.
Исая 59:17 
Той се облече с правда като с броня, И тури на главата си спасение за шлем; Облече и одеждите на възмездието за дреха, И загърна се с ревността като с мантия.
Ефесяни 6:16-17 
Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.  Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник,  и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.  А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия; вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово.


Бог застава начело на Армията Си, за да я поведе.
Последните два стиха са свързани  и са във връзка с 18-ти и 19-ти стих на Исая 59-та глава.
Исая 59:18-19 
Според дължимите им възмездия - така ще отплати:ярост на противниците Си, възмездие на враговете Си;ще даде възмездие на островите. Така ще се убоят от името на Господа живеещите на запади от славата Му - живеещите на изток;защото ще дойде като стремителен поток,тласкан от Господнето дихание; а като Изкупител ще дойде в Сиони за онези от Яков, които се обръщат от престъпление, казва Господ.

В това последно време Бог призовава пророците си, които да пророкуват върху мъртвите кости, за да се възкреси Войската Му.
Езекил 37:10 
И така, пророкувах, както ми заповяда; и духът влезе в тях и те оживяха; и се изправиха на краката си, една твърде голяма войска.

За какво Му е на Бог възкресена ВОЙСКА?
Който има уши да слуша, ще чуе призива, пророкуването и тръбите.

Йоил 2:28 
И след това ще излея Духа Си на всяка твар; и синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, старците ви ще виждат сънища, юношите ви ще виждат видения;
Ако си призован за пророк -- слушай какво да пророкуваш, внимавай за сънищата и виденията си; ако си сухи кости, слушай пророкуването.

Бог да ви благослови!



Няма коментари:

Публикуване на коментар