неделя, 18 август 2013 г.

РЕЛИГИОЗНА ФАРИСЕЙЩИНА

 

Какъв беше проблемът с фарисеите  религиозните водачи по времето на Исус?
Само това, че бяха лицемери, както нееднократно ги наричаше Исус?
Не, това не беше достатъчно да предизвика целия гняв на Нашия Господ в Матей 23-та глава.  Проблемът беше, че вместо да са слуги на Бог и да водят хората към Него, те бяха слуги на сатана и водеха хората в плен на сатана, правеха ги рожби на пъкъла, дори два пъти повече от тях самите:

"Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща."
Йоан 8:44

"Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! защото море и суша обикаляте за да направите един прозелит; и когато стане такъв, правите го рожба на пъкъла два пъти повече от вас."
Матей 23:15

Ето как се отнасяше Исус Христос към религиозните фарисеи – описано е главно в Матей 23.
Излагаше на показ делата им, изобличаваше и смъмряше религиозните водачи, предупреждаваше ги с „Горко на вас...”. (Спомнете си в Откровение, какво следваше след тези думи.)
Хвърляше им обиди в лицата – „Лицемери, лицемери, лицемери, рожби на пъкъла, безумни и слепи, слепи водачи, змии, рожби ехиднини, варосани гробници, които отвън изглеждате хубави, а отвътре сте пълни с мъртвешки кости и всякаква нечистота, вие имате баща дявола” – та дано да се събудят.
Даваше им наставления да се очистят – „Очисти първо вътрешността на чашата и блюдото , за да бъде и външността им чиста!”
Предупреждаваше ги какво ще стане ако не послушат наставленията Му – „Как ще избегнете осъждението в пъкъла!”


По чисто религиозен навик ние много лесно четем Словото, като си мислим, че се отнася за други. 


Много болезнено четем Словото, обаче, когато го използваме за огледало и двуостър меч, който разделя душата и духа...Болезнено е, да, но ако не искаме да попаднем в групата на религиозните фарисеи и да си навлечем гнева на Господ Исус… Това става да е първоначалният ни импулс, но истинският ни мотив е, че Той е Бог и Той заслужава да обитава в съд на чистота, любов, преклонение, обожание, покорство и смирение…


И НЯМА БОЛКА, ТРУДНОСТ, НЕСПРАВЕДЛИВОСТ НА ТОЗИ СВЯТ, КОИТО ДА СА ПО-ТЕЖКИ ОТ ТОВА, КОЕТО САМ НАШИЯТ МИЛОСТИВ СПАСИТЕЛ ПРЕТЪРПЯ ТУК ЗА НАС.


Кои са съвременните фарисеи –същите –тези, които се смятат, или представят за Божии слуги, а всъщност са чада на дявола и водят Божиите хора в плен на него. Тези, които правят циркови шоута за пари и представят друг Исус и друго Евангелие, които богохулстват, които обикалят с частните си самолети и луксозни коли по цялата земя и дават на хората фалшиви надежди и ги карат да уповават на собствените си сили, собствената си човешка вяра и собствената си плътска любов. Които карат хората да приемат един непознат Исус, когото те не са изобразили пред тях, или са им представили с две изречения един сладникав Исус, който изгаря от единственото желание да да има даде жилища, автомобили, дрехи, също както на тях!?!
И какво се очаква от нас, които виждаме какво правят и как то противоречи на всичко, което знаем от Библията и за плодовете на Духа и да си мълчим безучастни? 

БОГ ЩЕ НИ ДЪРЖИ ОТГОВОРНИ!!!

"И Господното слово дойде към мене и рече:     
Сине човешки, говори на людете си и кажи им: Когато нанеса меча върху някоя земя, и людете на оная земя вземат някой човек изпомежду си и си го поставят за страж и той, като види че мечът иде върху земята, затръби и предупреди людете, тогава, ако мечът дойде и постигне някого, който чуе гласа на тръбата а не се пази, кръвта му ще бъде на главата му. Той е чул гласа на тръбата, а не се е свестил, кръвта му ще бъде върху него; когато, ако беше се свестил, той би избавил живота си: Но ако види стражът, че мечът иде и не затръби, и людете не се свестят, и мечът дойде и постигне някого от тях, той наистина биде постигнат поради беззаконието си; но кръвта му ще изискам от ръката на стража." Езекиил 33: 1-6 


Как се тръби тревога за идещото наказание от Божия меч? С нежни мелодии?


Ето как се отнасяше Джон Уесли към религиозен учен от неговото време:
„Вие продължавате да носите метафоричния си глинен съд, като го издигате като символ за безводието на американското [немското] учение. После прилагате образованието си обратно към Библията, кълнейки се, че писмените доказателства са вашата реалност. Назначавате Павел за адмирал на Новия Завет, и го карате да притегли Евангелията покрай посланията, като малки клатещи се лодки. Хвалите Лутер като критик на Библията. Е, нека той ви научи тогава, че критичното мислене не води до отклонение от вярата. Наистина има големи постижения в богословието и, както гордо заявявате, в науката. На моменти усещам липсата на смирение още по-силно.”
Е, Джон Уесли тук е доста по-учтив и тактичен от Господ Исус Христос.
Дори грубият език на Уитфийлд, който не се съобразява с викторианската учтивост бледнее пред обвиненията на Исус Христос към заблудителите. Нима не знаеше, че трябва да е учтив, кротък, смирен? Знаеше го, но също така знеше, че хората отиваха всеки ден с хиляди в ада. Ако им говореше учтиво и умолително, кой щеше да се спаси?

"Джордж Уайтфийлд го знаеше. Той стоеше на площада в Бостън говорейки на двадесет хиляди души и им казваше: "Слушайте грешници, вие сте чудовища, чудовища  на беззаконието! Заслужавате ада! И най-лошото от вашите престъпления е в това, че като престъпници, които все пак сте били, вие не сте имали благодатта да го видите! Ако не ще плачете за греховете и за престъпленията си срещу Святия Бог, Джордж Уайтфийлд ще плаче за вас!"
Този човек навежда главата си назад и ридае като бебе. Защо? Защото те са в опасност от ада? Не! Но тъй като те са чудовища на неправдата, които дори не виждат греха си нито ги е грижа за техните престъпления." (От "Десет сребърника и риза" на Парис Рийдхед)


Може ли човек да бъде абсолютен експерт по това как говори Святият Дух!
Може ли да се използва като критерий това, че използва изобличителни и обидни думи?
Как говори Святият Дух? От Духа ли говореше на фарисеите Исус Христос в Матей 23, или от човешкото Си естество? (Знаем, че божественото беше оставено настрана, по време на земното Му служение.)
Откъде знаем, как говори Святият Дух, като имаме толкова ограничена опитност с Него?
Откъде знаем, че на другите хора Святият Дух говори по същия начин, като на нас?
Откъде знаем изобщо, че в 100% от времето ни говори Святият Дух?
Кога можем да сме 100% сигурни, че НЕ говори Святият Дух?
В три случая:
  1. Когато Не прославя Бог, а човека; Йоан 16:14
    Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява.
  2. Когато говори за друг Исус, вместо Този от Словото; 2 Коринтяни 11:4
    Защото, ако дойде някой и ви проповядва друг Исус, когото ние не сме проповядвали, или ако получите друг дух, когото не сте получили, или друго благовестие, което не сте приели, вие лесно го търпите.
  3. Когато говори друго Евангелие, а не Евангелието на Кръста. Галатяни 1:8,9
    Но ако и сами ние, или ангел от небето ви проповядва друго благовестие освен онова, което ви проповядвахме, нека бъде проклет. Както ей сега казахме, така пък го казвам: Ако някой ви проповядва друго благовестие освен онова, което приехте, нека бъде проклет.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар