понеделник, 19 август 2013 г.

БОГ – СРЕДСТВО, ИЛИ ЦЕЛ?


е въпросът, който трябва да си зададем, още в началото на нашето служение и да продължим да си го задаваме по нашия земен път, за да сме сигурни, че той съвпада с ТЕСНИЯ ПЪТ. Отношението на сърцето към Бога е решаващо – дали ще сме разглезени деца, очакващи Бог да изпълнява всичките им желания и прищевки,  или ще сме зрели синове и дъщери, които осъзнават не само любовта на техния небесен Родител, но и това, че Той е БОГ – СВЯТ – съвършен, величествен, всемогъщ, вездесъщ, всезнаещ, справедлив...
Просперитетните проповедници се опитват да манипулират аудиторията си, като противопоставят  благословението, в смисъл на богатство, благоденствие, щастие, спокойствие, на проклятието, което според тях е бедност, болест, борба с живота, трудности от всякакъв вид. Поставена така, дилемата е ясна – кой ще предпочете лошото пред доброто? Но това не е истинската дилема и горко им, защото го знаят и въпреки това го използват за заблуда и манипулация. А някои от тях се хвалят, че са изучавали Словото десетки години...
Дилемата е, кой е твоят приоритет – Бог, или земното ти благоденствие. Ако Бог е твоят приоритет, това не изключва и земно благоденствие:
"и да не получи стократно сега, в настоящето време, къщи и братя, и сестри, и майки, и чада, и ниви, заедно с гонения, а в идещия свят вечен живот". (Марк 10:30)
Но ако земното ти благоденствие е приоритет, това ще изключи Бог от живота ти и заедно с Него, надеждата ти за Божия свят, вечен живот:
"Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери."(Матей 10:39:)"Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери." (Матей 16:25)

Няма коментари:

Публикуване на коментар